fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Indiferenţa propriului guvern (”Abandonaţii”, de Tim Tzouliadis)

abandonatiiSuntem în anul 1932. Doi muncitori americani de la fabrica Ford din Stalingrad provoacă un scandal şi sunt expulzaţi din URSS fără să ştie că ăsta a fost un noroc. Mulţi dintre colegii lor din fosta „închisoare a popoarelor” aveau să sfârşească în taberele de muncă în care sorţii supravieţuirii aveau să li se dovedească împotrivă.

Cumpără cartea, cu reducere de la elefant sau cu reducere și transport gratuit de la libris.

Tim Tzouliadis denumeşte fenomenul „ultima migraţie consemnată din istoria americană”. Mulţi dintre cei care au plecat să muncească în fosta URSS în acea paerioadă erau idealişti, alţii erau bolşevici din convingere, foarte mulţi erau migranţi în căutarea unui loc în care să câştige câţiva bănuţi. O vreme, ţara lui Stalin a părut locul în care puteau munci şi chiar face echipe de baseball. Dar…

Siliţi să-şi predea paşapoartele la sosire „din motive de înregistrare”, de cele mai multe ori nu şi le mai vedeau returnate. Şi mai îngrozitor este faptul că dacă se îndreptau spre Ambasada SUA pentru ajutor, erau refuzaţi pe motiv că „nu mai sunt demni cetăţeni ai Statelor Unite şi nu se mai puteau aştepta la ajutor din partea fostului lor guvern”. Aceste demersuri puteau, de altfel, să se încheie foarte prost, cu arestarea acestor oameni de către forţele sovietice, care îi acuzau de spionaj.

Tzouliadis dedică două capitole ambasadorului american Joseph Davies, care a petrecut şase luni din timpul cel mai feroce al conducerii lui Stalin petrecând pe iahtul soţiei. Credea despre dictatorul sovietic că este „bun şi bland, cu ochi căprui, în braţele căruia stătea un copil care alinta un căţel”. Chiar personalul diplomatic a încercat vehement să-i atragă atenţia la cele ce se întâmplau, dar până la urmă oamenii au renunţat. Un al diplomat american care a vizitat URSS în 1937 îi descria pe compatrioţii săi ca pe „o masă gri; se nasc, trăiesc şi mor, iar existenţa lor nu are niciun efect asupra vreunui guvern sau vreunei autorităţi”.

În aceste condiţii, americanii plecaţi în URSS la muncă s-au văzut aruncaţi în Gulag, acel complex de tabere de muncă sinistre în care „forţa de muncă era tot timpul înlocuită exact cu numărul celor care mureau, pentru ca cifra să nu scadă niciodată”. În mod ironic, cei trimişi să extragă aur de la minele din zona Cercului Polar deserveau şi politica americană de a se menţine preţul aurului, şi pe cea sovietică, pentru ambiţia statului rus de a deveni cea de-a doua ţară producătoare mondială a metalului preţios. Iar Henry Morgenthau, trezorierul preşedintelui Roosevelt, spunea deschis că „metodele prin care ruşii fac asta nu sunt de interes pentru partea americană”…

După cum le-a fost soarta, o mână de americani au reuşit să scape şi să se întoarcă acasă, chiar dacă mulţi ani mai târziu. Doi dintre ei chiar şi-au publicat memoriile amare, în care au punctat că oricât de dureroase şi de nemiloase au fost metodele sovietice, indiferenţa compatrioţilor a fost cea care a durut cel mai mult. Cât priveşte soarta celor care nu s-au mai întors, rămâne pentru paginile cărţilor, aşa cum este şi cea semnată de Tzouliadis, care nu vede altă speranţă decât mobilizarea opiniei publice „care să ceară dreaptate pentru cei uitaţi”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

50% reducere la toate cartile Editurii Litera!

Next Article

Carti ieftine: Un fiu al publicitatii cu doar 5,76 lei

Related Posts

Total
0
Share