Într-o lume în care „sexul vinde” şi într-o literatură universală care „geme” de lucrări ce au temă centrală iubirea, ce se mai poate spune pe acest subiect?
Cuvântul Iubire este magic, cam toţi îl pronunţă, prea puţini îl pot defini. Iubirea este (aproape) în toate cărţile, dar există o carte a tuturor iubirilor? Filosoful Simon May ne-o propune în contrast cu abordările anterioare, mai exact oferă o explicaţie a iubirii ca stare a omului şi nu din perspectiva efectelor şi poveştilor pe care le-a generat dintotdeauna şi care au umplut lumea deopotrivă de războaie devastatoare şi de creaţie sublimă.
May caută o explicaţie istorică; cercetează tradiţii, citează mari gânditori, începe de la conceptul iubirii pentru Dumnezeu, continuă cu exaltarea din scrierile lui Platon, sintetizează reperele iubirii din era creştină. Lumea se schimbă, religia intră în declin şi epoca romantică intră în scenă, cu reprezentările proprii în sfera iubirii. Dar viziunea romantică este contestată de autor. A-i vedea pe oameni perfecţi, creaţii sublime, fiinţe supreme ce merită dragostea rezervată lui Dumnezeu este exect ceea ce May crede că trebuie combătut în moştenirea romanticilor, superbă cum este ea. „A modela iubirea umană după ideea de iubire a lui Dumnezeu pentru oameni presupune că dragostea este eternă şi total lipsită de egoism. Asta este o pretenţie care nu poate duce decât la dezamăgire. Iubirea este un fel de prădător, inspirând în noi senzaţia că prin ea propria noastră viaţă devine indestructibilă”. Aşadar, May consideră că iubirea nu poate fi necondiţionată şi durează doar atât cât obiectul pasiunii noastre menţine promisiunea că ne putem acomoda lumii.
Autorul foloseşte toate „trucurile” şi argumentele pentru a-şi susţine punctul de vedere. Unul dintre ele este, de pildă, evoluţia cuvintelor care au sintetizat în timp simbolistica iubirii, începând cu personificarea ei în Eros (nevoia de a exista o entitate pentru a întruchipa iubirea fizică), „agape” (supunerea), „philia” (identificarea reciprocă în celălalt). Pe de altă parte, se dovedeşte admirator mai degrabă al abordărilor lui Proust ori Freud, care leagă iubirea de ataşamentele filiale ale copilăriei, în care imaginea maternă este predominantă, lăsând să se înţeleagă că, de fapt, la rădăcina a ceea ce numim iubire se află instinctul şi nevoia de certitudini, de siguranţă.
Cartea o mai poti cumpara si de la urmatoarele librarii online:
- De la eMAG cu reducere si transport gratuit | click pentru pret
- De la Libris cu reducere si transport gratuit | click pentru pret
- De la Nemira | click pentru pret
„Procesul verbal” asupra iubirii pe care îl oferă autorul poate eventual păcătui prin absenţa prelungirilor care de regulă încep cu „deşi…”. Dar, pe de altă parte, este o carte bogată, care iluminează şi provoacă. Este scrisă cu bucurie, lectura este uşoară, chiar dacă prezintă şi dueluri ale gândirii la nivelul unor Rousseau, Nietzsche, Schopenhauer. Literatura care se ocupă de acest etern mister al omenirii a mai câştigat o piesă forte.
Roxana Ichim