fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Magie dulce („Pantofii de acadea”, de Joanne Harris)

A trecut ceva vreme de când cartea „Chocolat” o propulsa pe Joanne Harris între cei mai vizibili autori contemporani. La fel de adevărat este că ecranizarea cărţii a impulsionat mult celebritatea poveştii. Îndelungata aşteptare a luat sfârşit odată cu apariţia volumului „Pantofii de acadea”.

  • pantofii-de-acadeaCarte publicata in 2014 la Vivaldi
  • Data aparitiei: Noiembrie 2014
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 480
  • ISBN: 978-973-150-096-6
  • Cumpara cartea cu reducere

Vianne Rocher şi cele două fiice ale ei, Anouk şi Rosette, s-au mutat într-un apartament deasupra unei cicolaterii din celebrul cartier francez Montmartre. Trăiesc liniştite, fericite s-ar spune. Aparent, Vivienne a fost acceptată în comunitatea care o respinsese cu vehemenţă în povestea (şi cartea) precedentă. Dar siguranţa are un preţ: Vivienne trăieşte sub numele de Yanne Charbonneau, a renunţat la puterile supranaturale, a renunţat să facă ciocolată sub presiunea îndatoririlor materne, a renunţat la iubirea pentru tatăl Rosettei. Încercarea familiei de a vieţui „sub radar” (Vivienne chiar ia în considerare un mariaj cu proprietarul), este demolată de vrăjitoarea Zozie de l’Alba. Şi complotul se declanşează.

Zozie este o hoaţă de identitate şi pune ochii pe Anouk (care acum poartă numele Annie) şi pe puterile ei încă incipiente. Fata este o elevă singuratică, detestă Parisul, îşi respinge „noua” mamă şi îi lipseşte cu disperare vechea lor intimitate. Acesta este tabloul general în care îşi face intrarea Zozie. Sub înfţişarea unei femei îndrăgostite de copii, cu pantofi roşii delicioşi şi o aparenţă încântătoare, Zozie se infiltrează în lumea copilei, pe care o cucereşte pas cu pas. Şi nu doar pe ea, ci întregul cartier. Încetul cu încetul, Vivianne revine la vechile obiceiuri, adică redevine ea însăşi sub bagheta magică a frumoasei Zozie, deghizată.

Dar aceasta are propriile interese de urmărit. Influenţa ei creşte mereu, se extinde asupra magazinului, asupra Viviannei şi mai ales asupra lui Anouk, care vede în ea o reflexie a mamei ei de odinioară, mai puţin temerile care o inhibă azi. Odată cu influenţa în creştere, Zozie începe şi să-şi dea arama pe faţă: răceală, răutate, lăcomie şi o dorinţă aprigă de posesiune. Obiectul? Familia Viviannei.

Deşi ar putea părea astfel, cartea „Pantofii de acadea” nu este una pentru copii. Dar autoarea foloseşte termeni atât de speciali, încât face din ea o încântare pentru toate vârstele: piaţa oraşului este „strânsă ca un pat proaspăt făcut”, un şcolar bătăuş este „o minge de bowling furioasă”, lemnul proaspăt „are un miros de cal”. Peste tot „dansează” referirile la condimente, în special la vanilie. În porţii mici, cartea Joannei Harris este o trataţie de lux.

Cartea o poti cumpara de la elefant sau de la eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Poveștile de aur ale copilăriei prind viață cu Litera Mică la București Mall

Next Article

Adriana Saftoiu si Klaus Iohannis sunt cei mai cititi autori romani in luna mai

Related Posts

Total
0
Share