fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Regele Şobolan, de China Mieville

Saul este fiul dezarticulat şi incapabil de comunicare al unui tată protector, cam disperat şi „de stânga”, care-l „înghesuie” cu afecţiune pe fiul retras, jenat, absent. Într-o seară, Saul întârzie special pentru a nu-şi saluta tatăl la întoarcere. Merge în camera lui şi adoarme, dar a doua zi dimineaţă îl aşteaptă drama vieţii lui: peste noapte, tatăl stânjenitor s-a aruncat pe geam… sau a căzut, împins? Şi tot peste noapte, Saul devine dintr-un tânăr diluat în sine un suspect de crimă.

regele-sobolan

  • Carte publicata in 2013 de Paladin
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Serie de autor Mieville
  • Traducator: Mircea Pricajan
  • Format: 140×200
  • Tip coperta: Cartonata
  • Numar pagini: 336
  • ISBN: 978-973-124-896-7

În celula în care este reţinut pentru investigaţie îl aşteaptă un personaj straniu, care îi va schimba cursul existenţei: King Rat, presupusul său unchi, un personaj întunecat căruia nu i se văd ochii şi care are o ofertă: îl scapă pe Saul de braţul lung al legii în schimbul ajutorului pe care i l-ar putea da tânărul pentru ca ei doi să recâştige stăpânirea asupra unui regat despre care Saul habar n-avea că există, cu atât mai puţin că ar avea… drepturi succesorale.

Aşa află Saul că este pe jumătate şobolan, că întunecatul Cântăreţ al Răului este un rival care-l urmăreşte şi are în acest context mai multe revelaţii cu privire la tatăl său. Fireşte, Cântăreţul este un dictator, iar Saul este singura speranţă a unchiului de a restaura regatul pe care îl pierduse fugind din calea Răului. Şi uite aşa Saul devine un soi de erou cu miros de şobolan decis să onoreze memoria tatălui său prin a face dreptate pentru şobolanii din canalizare, asupriţi de o forţă malefică.

Cartea lui Mieville, Regele Şobolan, este o fabulă urbană modernă condimentată cu viziune de tip Dickens, întunecată, densă în miasme. Poate acesta este şi motivul pentru care cititorul poate empatiza cu personajul principal, în ciuda… locurilor pe care le frecventează şi a naturii sale. Povestirea se încheie cu „Jos monarhia, sus proletariatul”, în care cel din urmă este alcătuit din şobolanii supuşi, care scapă de un autocrat pentru a da de alt… regat. Saul însuşi, fericit de a se fi eliberat de rău, strânge duios la piept cărticica roşie a lui Lenin şi îşi închipuie că şi-a răzbunat tatăl „ilegalist”.

Cumpara cartea Regele Şobolan, de China Mieville cu reducere de la Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
2 comments
  1. Please, luati in considerare si o cota sa nota, in puncte, stelute ceva. nu-mi dau seama daca e buna sau nu cartea. daca e doar o prezentare nuo mai numiti recenzie care are pareri personale!

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Invitatie la film si noua colectie de inserturi

Next Article

Câinii de diamant; Zile pe Turcoaz, de Alastair Reynolds

Related Posts

Total
0
Share