Pare că de fiecare dată când americanii sunt speriaţi în masă, cineva are de suferit, este ucis sau întemniţat. Aşa a fost cu afro-americanii, cu indienii americani, cu americanii de stânga, cu pacifiştii şi acum cu musulmanii din America, notează „bookpage.com”: „În «Infamy: The Shocking Story of the Japanese-American Internment in World War II», Richard Reeves spune din nou – în felul său specific, care frânge inimi – povestea americanilor de origine japoneză care au fost încarceraţi pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial doar din cauza originii lor. Peste 12.000 de oameni au fost spoliaţi de proprietăţi, li s-a luat libertatea de mişcare şi statura în comunitate. Au fost transferaţi în «centre de relocare», iar instanţele de judecată au întors capul în altă direcţie”.
Cartea in engleza poate fi cumparata de aici.
După Pearl Harbor, „s-a deschis sezonul vânătorii de japonezi”. Politicienii şi ziarele i-au demonizat, etichetându-i la grămadă ca sabotori care nu aşteptau decât ocazia potrivită. Cum actele criminale nu se întâmplau, acuzatorii spuneau în continuare că nu este decât o chestiune de timp, menţinând presiunea. Cel mai grav aspect al acestei prigoane este acela că a fost susţinută de personalităţi considerate a avea vederi liberale, care au sărit în acest vârtej ruşinos. „Printre ei, Procurorul General al Californiei şi mai târziu guvernator Earl Warren, care va deveni şef al justiţiei la Curtea Supremă; Roger Baldwin, fondator al Uniunii Libertăţilor Civile Americane; Theodore Geisel, scriitor şi caricaturist care până atunci please necontenit pentru incluziune şi toleranţă. Bineînţeles, progresistul preşedinte Franklin D. Roosevelt a semnat ordinul care a permis toate acele acte”.
Forţaţi s-o ia de la capăt, majoritatea prizonierilor au cultivat pământul, şi-au înfiinţat şcoli, ziare şi alte instituţii. Unii au fost chiar lăsaţi să iasă din tabere pentru a merge la universităţi din est sau a-şi căuta slujbe în celălalt capăt al ţării. Un număr considerabil, majoritatea din Hawaii, s-au alăturat armatei şi şi-au demonstrat astfel ataşamentul faţă de naţiunea americană pe câmpul de bătălie. Cartea lui Reeves este o lectură fascinantă despre pierderile şi rezistenţa acestor oameni.
Leave a Reply