fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

“Romania in Primul Razboi Mondial”, de Glenn E. Torrey

Puţin din lupta României în Primul Război Mondial este cunoscut publicului larg. Faptul că a intrat mai târziu în luptă, nepregătită militar dar totuşi fiind nevoită să apere sute de kilometri de front a făcut ca în cazul acestei ţări numărul de vieţi omeneşti pierdute să fie numeroase. Zguduită de o serie de înfrângeri la început, conducerea s-a retras în Moldova, în timp ce Germania punea mâna pe câmpurile petroliere de la Ploieşti (miză şi în cel de-al doilea război mondial, după cum se ştie).

  • romania-in-primul-razboi-mondialCarte publicata in 2014 la Meteor Press
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 448
  • ISBN: 978-606-8469-94-2

Cei doi ani de eforturi militare şi cutremure politice sunt nodul central al cărţii „România în Primul Război Mondial”, scrisă de Glenn E. Torrey, profesor de istorie la Universitatea Emporia. Iar faptul că autorul este un istoric emerit face din lucrare una lucidă, detaliată, uşor de înţeles şi de „vizualizat” de către cititor.

Cartea este în primul rând o ilustrare a faptului că în război, acţiunile care par a avea urmări fireşti pot genera urmări imprevizibile. Autorul argumentează scoţând la lumină detalii, circumstanţe, decizii şi efectele lor, acţiuni strategice şi tactice, abordate nepărtinitor. Pe alocuri extinde cercetarea şi oferă imaginea relaţiei dintre deciziile militare şi păienjenişul politic din spatele lor, toate acestea pe fundalul unor evoluţii externe care aveau să răstoarne sorţii, în primul rând revoluţia bolşevică din 1917.

Urmările au fost cutremurătoare. În iarna lui 1917, cea mai grea de până atunci, armata îngenuncheată a României consemna ravagiile foamei şi bolilor. Din 500.000 de oameni mobilizaţi, 160.000 au fost ucişi, 140.000 au fost luaţi prizonieri şi nenumăraţi alţii răniţi. Şi totuşi…

O incredibilă revenire avea să se producă odată cu intervenţia aliaţilor francezi. Intervenţia generalului Henri Berthelot insufla viaţă diviziilor decimate, iar infuzia de armament – avioane, grenade, puşti, provizii – transforma armata României într-una capabilă să respingă trupele germane, ungare, bulgare şi turceşti de la asaltul asupra Moldovei.

Cartea lui Torrey, “Romania in Primul Razboi Mondial”, punctează tocmai detaliile de acest tip – ordine de bătălie, dezbateri politice, întâlniri ale mai-marilor implicaţi în operaţiunile de război – şi figuri emblematice ca acelea ale regelui Ferdinand, ale generalilor Alexandru Averescu şi Constantin Prezan sau a generalului rus Dimitri Shcherbachev. Urmarea acestor decizii şi întâlniri erau de regulă valurile de sânge de pe fronturile care aveau să coste România o treime din efectivul uman apt de luptă.

Uluitoarea revenire a României, coagulată în victoriile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, a fost deopotrivă încununarea eforturilor naţionale şi rezultat al intervenţiei franceze, care avea interesul să ţină o parte cât mai importantă a maşinii de război germane în est. Planul a funcţionat: revigorată şi pătrunsă de sentimentul naţional, România întorcea soarta războiului pas cu pas, în ciuda faptului că trupele germane continuau să jefuiască petrol şi grâne.

Izbânzile din 1918, avansarea în Ungaria şi ocuparea Budapestei, precum şi tratatul de la Trianon, din 1920, aveau ca rezultantă majoră, plătită cu sângele unei generaţii, marea Unire. Cartea de dimensiuni apreciabile a lui Torrey este deopotrivă o oglindă a epocii, o parcurgere avizată a primei mari conflagraţii mondiale şi o ilustrare a unora dintre efigiile secolului XX – sentimentul naţional şi unitatea statală.

De unde cumperi cartea “Romania in Primul Razboi Mondial”, de Glenn E. Torrey? De aici: eMAG / Libris / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reduceri de pana la 90% la carti Humanitas + transport gratuit (doar azi, 14 iulie 2015)

Next Article

Stock Busters - reduceri mari la carti si nu numai

Related Posts

Total
0
Share