Psihanaliza a făcut foarte puţin în ultimele decenii pentru a se apăra împotriva concluziilor că este o consumatoare de timp şi de bani care nu furnizează aproape nimic în schimb. Tocmai de accea poate a şi fost înlocuită de terapii mai „prietenoase”, retrăgându-se în fundalul scenei, prin cabinete răzleţe şi în teoretizări obscure.
- Carte publicata in 2015 la Trei
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Psihologia pentru toti
- Traducator: Aurelia Acasandrei
- Tip coperta: Brosata
- Format: 130×200
- Numar pagini: 216
- ISBN: 978-606-719-177-6
Stephen Grosz nu vine în argumentarea ideii de psihanaliză decât cu cazuri concrete, prezentate sub forma unor mici povestiri, mult mai relevante prin faptul că sunt cazuri reale decât ar fi putea vreodată ficţiunea sau teoriile. Departe de a valida un sistem sau o practică, fiecare caz este unic şi veridic. De pildă, una dintre paciente îi povesteşte cum tatăl ei, un evreu rigid, a dezmoştenit-o pentru că s-a căsătorit cu un catolic blond. Asta în timp ce el avea o aventură cu blonda recepţionistă a firmei. „Cu cât mai mare frontispiciul, cu atât mai mare fundalul”, concluzionează femeia.
Toate povestirile cărţii se derulează în acest fel, pe două paliere. Întâi sunt aduse în scenă detaliile personale ale fiecărui individ examinat: profesorul homosexual care şi-a recunoscut târziu preferinţele, fata care îşi udă patul pentru că în casa ei curăţenia este cuvântul de ordine, băiatul cu probleme de comportament care îşi scuipă în faţă terapistul, tatăl însuşi al terapistului refuzând să-şi amintească de locurile copilăriei, din care fusese alungat de nazişti. Un al doilea palier este cel al povestirilor îndelung şlefuite din perspectivă literară şi din cea a concluziilor de specialitate. Această metodă folosită de autor transformă poveştile de viaţă în lecţii cu înţelesuri profunde, generale. În acest fel, Stephen Grosz argumentează puterea psihanalizei prin demonstraţie concretă, nu prin tentative de convingere a publicului.
În cazul în care unii s-ar putea întreba cât de utilă este expunerea unor întâlniri confidenţiale doctor-pacient (chiar cu numele schimbate), cartea lui Grosz explică necesitatea de a exista precedente într-o lume în care computerul a depersonalizat în mare măsură actul medical. Fără cazurile documentate în format „old school”, poveştile individuale nu pot deveni studii de caz şi nu se pot concepe nici măcar manuale, cu atât mai puţin metode eficiente. Fără să insiste asupra faptului că psihanaliza este un panaceu universal într-o lume depresivă, autorul relevă, pe de o parte, punctele forte şi pe cele slabe ale profesiei, iar pe de altă parte dezvăluie natura umană complexă, care poate minţi pe fotoliul psihiatrului minţindu-se astfel pe sine. Treaba psihanalistului este să observe racilele care îl macină pe pacient şi să-l ajute şi pe acesta să le conştientizeze. În plus, autorul vine cu remarci de tipul „desigur, prostituţia este şi ea o tranzacţie financiară, drept care poate stârni fantezii”…
Aşadar, în camera în care există pacientul şi terapistul a intrat şi cititorul. Lăsând deoparte problematica etica a abordării, găsim dramele perfect plauzibile ale timpurilor moderne: „Părinţii lui Emily au făcut din ea o problemă tocmai pentru a nu fi nevoiţi să aibă de-a face cu propriile probleme”. Este de remarcat, în acest context, senzaţia pe care o are cititorul că nu se află doar în faţa unor poveşti reale transpuse fericit în literatură, ci şi, prin descâlcirea iţelor fiinţelor umane labile emoţional, a unei munci de detectiv pe care o practică psihanalistul şi ale cărei concluzii le redă scriitorul.
Cartea o poți cumpăra online, cu reducere, de la libris, eMAG sau elefant.