Cartea lui Cristian M. Teodorescu este un roman science-fiction inedit. „Senzoriada” este o lectură fără „cutremure”, dar în schimb amuzantă, asezonată cu elemente ştiinţifice şi cu multe referiri la variate opere ale literaturii universale.
De unde poti cumpara cartea:
- Cu reducere de la Elefant. Vezi pretul
- Cu reducere direct de la Libraria Nemira. Vezi pretul
„Senzoriada” este în miezul ei nostim aventura în care cei doi eroi principali, Trurl şi Clapauţius, pleacă pentru a descoperi… iubirea perfectă? Desluşirea misterelor lumii? … Cele două personaje străbat timpul şi spaţiul în zig-zag, având parte de experienţe bizare. Au la îndemână maşinării inventate chiar de ei şi care le sprijină teoriile ştiinţifice, iar autorul dozează cartea cu tot felul de calcule şi abordări ştiinţifice care incită cititorul, oferind o lectură vie şi constantă cu ea însăşi.
Avem în faţă, fără îndoială, un roman-parodie, cu tuşe umane susţinute din background de elemente de tehnologie mai mult sau mai puţin veridice. Sunt trecute în revistă călătoria în spaţiul cosmic, manipularea minţilor oamenilor, călătoria în lumi interioare. Cititorul este tentat la un moment dat să speculeze o versiune proprie a schimbării datelor trecutului (şi implicit ale prezentului) prin exerciţii de imaginaţie la care cartea provoacă în mod constant.
De pildă, „Alfabetul spre Venus” este scris aşa cum ar gândi o femeie. Motto-urile dedicate fiecărei litere din alfabet par un drum al cunoaşterii, o călătorie (alta!) printr-un labirint. Ţelul nu este ieşirea din el, ci drumul în sine. Pereţii sunt plini de oglinzi înclinate sub diverse unghiuri, care redau aceeaşi imagine…
La jumătatea volumului începe romanul propriu-zis, cu tuşele lui de zâmbet ironic şi auto-ironic, cu perspectivele şi proiecţiile lui în realitate sau într-un spaţiu inventat. Autorul experimentează asociind adevărului ştiinţific pe cel erotic, cu claritatea dobândită după volumele sale anterioare, „SF Unu” şi „SF Doi”. Zâmbetului iniţial i se alătură curând parodia („Trurl Popescu din Senzoriada este o persoană reală dintr-o realitate duală care, după ce Stanislaw Lem ia cunoştinţă de existenţa sa, devine personajul Trurl din Ciberiada realităţii noastre”, afirmă Cătălin Badea Gheracostea), pentru ca în final cititorul să rămână cu sentimentul că totul este posibil şi că în orice caz Cristian M. Teodorescu stăpâneşte bine un meşteşug şi un domeniu competitiv.