fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Sete de iubire”, de Yukio Mishima

Cea de-a treia carte a celui care dădea lovitura cu „Confesiunile unei măşti”, Yukio Mishima, reprezintă o schimbare de abordare pentru autor, care de data aceasta trece la persoana a treia în ce priveşte naraţiunea şi la personaj feminin în ce priveşte acţiunea.

  • sete-de-iubireCarte publicata in 2011 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Emil Eugen Pop
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 200
  • ISBN: 978-973-689-389-6

Etsuko s-a mutat în casa socrilor după ce soţul i-a murit, răpus de febră tifoidă. Aşa începe o relaţie fizică cu socrul Yakichi, pe care amândoi o resping şi care o paralizează pe femeie. Dar nu până într-acolo încât să nu se îndrăgostească de grădinarul Saburo, care habar nu are de interesul ei pentru el şi are în schimb o aventură cu menajera Miyo.

Aceasta este scena pe care evoluează o poveste derulată pe termen scurt – o lună – şi pe ea se desfăşoară obsesia lui Etsuko, la început ascunsă, apoi tot mai scăpată de sub control şi mai evidentă. Tensiunea internă a personajului este creionată cu dublajul unor scene exterioare care fac din carte o operă de artă: uneori peisajul este liric şi însorit, alteori umbrit şi dens de frământare. Autorul marchează cu cinism relaţia dintre tânăra femeie şi socrul său („Etsuko era ca o frumoasă eczemă. La vârsta lui Yakichi, nu te poţi scărpina decât dacă ai o eczemă”). Cartea are şi momente „negre”, care prevestesc tragedia, cum ar fi opărirea de către un copil a unui muşuroi de furnici.

Temele prezente în capodopera „Sete de iubire” sunt cele care l-au plasat pe Mishima la loc de cinste în literatura universală: dorinţa bolnăvicioasă de a-l trata cu suferinţă pe cel iubit care nu răspunde în acelaşi fel, dorinţa fizică reprimată care „naşte monştri”, răzbunarea, narcisismul, inechităţile unei societăţi incapabile de a ieşi din propriile clişee, tulburările de conştiinţă, angoasele, tensiunile sufleteşti bine ascunse în spatele convenienţelor.

În 1966, cartea a fost ecranizată. In 1970, Mishima s-a sinucis. „Sete de iubire” supravieţuieşte…

Cumpara cartea “Sete de iubire”, de Yukio Mishima cu reducere: eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
27
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista scurta, de vacanta. Carti ieftine, maxim 5 lei titlul

Next Article

"Chemarea cucului", de Robert Galbraith (J.K. Rowling)

Related Posts

Total
27
Share