fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Si librariiile online au “razboaiele” lor de marketing

Desi business-ul cu carti si idei pare a fi unul aparte, ramane pana la urma incadrat si el in normele marketingului devenit deja claic si in online. Ocupandu-ne noi de prezentarea ofertelor la carti am primit astazi de veste ca libris.ro ofera celor care-i promoveaza noi bannere, precum si cel de mai jos:

banner_libris

Banner frumos, curat, cu imaginea cu care ne-a invatat libris in ultimul timp. Foarte bine comunicata promotia cu “transport gratuit la orice comanda”, frumoasa si masinuta care ne aduce gratuit cartile acasa. Abia in momentul in care mi-au cazut ochii pe pozitionarea “Cea mai mare librarie online din Romania” mi s-a si aprins un beculet: cum, libris este cea mai mare librarie online din Romania? Si de aici pornesc mai multe intrebari: cum se masoara cea mai mare librarie online din Romania? Dupa numarul de carti vandute? Dupa cifra de afaceri? Dupa ce? Cum afacerile sunt afaceri si nu prea avem acces la date concrete care sa lamureasca vanzarile de mai sus, ramane sa-i credem pe cuvant.

Un alt impuls a fost sa judecam competitorii online ai lui libris si sa vedem daca nu gasim unul mai mare si mai tare. Cum n-avem acces la cifre de la nimeni nu putem sa comparam decat prin importanta online pe care o vedem noi la tot ce inseamna librarie online. Pai avem asa: elefant.ro – mare si tare, poate chiar mai mare decat libris, dar explic mai jos de ce nu intra in calcul; librarie.net – printre primele librarii online din peisajul romanesc, parca au inceput cu o componenta de anticariat. La orice cautare pe google dupa “librarie online” mai gasim si altele, dar cum n-am face altceva decat sa le enumeram, o puteti face si singuri.

Intorcandu-ne la elefant. In opinia mea razboiul se duce clar intre libris si elefant. Sunt concurenti ce alearga umar la umar si care-si gandesc si-si influenteaza strategiile de marketing in functie de ce face celalalt. Nu de putine ori am surprins campanii “last minute” lansate doar pentru a contracara o masura de ultim moment luata de celalalt. Si, pe bune, admir si ma bookur din plin de “razboiul” asta, asa cum si multi dintre dvs. o fac. Din lupta lor rezulta conditii mai bune pentru clienti, pentru cititori.

Elefantul ne obisnuieste cu cele mai mici preturi la carti. Libris, pe de alta parte, chiar daca nu are mereu preturi la fel de competitive contracareaza prin transportul gratuit pe care ni-l ofera la orice comanda. Si este mare lucru. Cititorii compara, gandesc achizitiile. Avem multe dovezi in acest sens. Imi place sa cred ca si din cauza noastra.

Ei, intorcandu-ne la “chichita” de marketing, sa spunem acum si povestea: anul trecut, candva, elefantul isi schimba pozitia in piata aducandu-si in portofoliu si alte produse in afara de carti: jucarii, asigurari si haine. Prin largirea ofertei, elefantul anunta transformarea din librarie online in mall pentru intreaga familie. Exact asta “speculeaza” astazi libris si nu poate fi acuzat de nimic. Sunt concurenti, dar unul e librarie, altul e mall… Asadar, este libris.ro cea mai mare librarie online din Romania? Voi ce spuneti?

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment: editie aniversara Nora Iuga

Next Article

Ignoranța anulează valoarea

Related Posts

Total
0
Share