Pentru foarte mulţi, Solaris este o carte misterioasă. În fond, ce este acest Solaris? O planetă stearpă, aşa cum fusese Pământul înainte de cele şapte zile cruciale? Cosmonauţii care se întorc de acolo au halucinaţii de tot felul, unele mai bizare decât altele, primesc memoria colegilor şi o enigmă totală înconjoară de la început această carte definitorie pentru stilul science fiction. Pasionaţii genului o ţin la loc de cinste, cu mesajul că există în spatele ceţurilor planetelor din Univers lucruri pe care nu le vom desluşi niciodată, de la efectele asupra subconştientului colectiv până la denaturări reale sau numai imaginate ale unor sofisticaţi neurotransmiţători.
- Carte publicata in 2014 la Editura Paladin
- Cumpara cartea de aici
- Numar pagini: 240
- ISBN: 978-606-93637-3-7
Literele care alcătuiesc cuvântul Solaris sunt corespondente pentru legătura dintre două lumi: a organismelor vii, reprezentate de mintea umană, şi a Oceanului „gânditor”. Acesta din urmă stă în faţa oamenilor mistic şi imprevizibil. Este spaţiul extrem, face parte din fundalul cărţii, dar în acelaşi timp devine şi un atacator care „forează” în mintea umană, invadând subconştientul universal. Oamenii de ştiinţă care cercetează îndepărtata planetă sunt uluiţi de câtă viaţă, în cele mai stranii forme, este în Oceanul acelei planete denumite Solaris. Este acesta o formă de viaţă şi nu doar un element geografic?
Oceanul a devenit un cimitir pentru amintiri îngrozitoare din trecutul fiecăruia şi este capabil să-i condamne pe oameni prin memorie. Personajul Kevin este vizitat de o creatură a Oceanului care întruchipează angoase nebănuite. Înoată afară din ape, se apropie, este frumoasă şi senzuală, dar nu este reală, ci doar începe să devină pe măsură ce simte durerile lui Kevin, ca şi cum s-ar hrăni cu ele în timp ce le împărtăşeşte cu bărbatul. Iubirea care se înfiripează între cei doi învinge Oceanul, care se linişteşte şi se „predă” oamenilor, făcându-le acele cadouri minunate numite insule.
Solaris este, aşadar, povestea unei conversaţii competitive între un mega-ocean imaginat ca o forţă vie, magnifică, depozitară a tarelor omenirii, şi creierul uman care reuşeşte cumva să iasă mereu din el însuşi şi să privească mai departe. Dialogul este tăcut, derulat prin simboluri, cu momente de luptă tensionată, cu interacţiuni antologice între două entităţi care nu se aseamănă, dar sunt la fel de redutabile. Solaris devine astfel, odată cu încheierea conflictului dintre tenebrele minţii umane şi primitivismul sentimentelor dramatice ilustrat de Ocean, o carte a vieţii, o celebrare a bucuriei de a trăi sub semnul iubirii şi al soarelui.
Demnă de menţionat este atitudinea neiertătoare a lui Lem vizavi de confraţii întru scrieri SF, pe care le considera prost întocmite, rău scrise şi prea concentrate pe clişeele unui anume tip de „aventuri”. Confraţii care îl detestau l-au „răsplătit” eliminându-l din Asociaţia Scriitorilor de Science Fiction din America, în anul 1976. Mai mult, unul dintre scriitori l-a „turnat” pe Lem la FBI, acuzându-l că ar fi fost… funcţionar al Partidului Comunist. Faptul că acuzatorul era schizofrenic a „calmat” situaţia care ameninţa să devină periculoasă pentru talentatul scriitor de origine poloneză care a lăsat posterităţii una dintre cele mai frumoase şi appreciate cărţi SF.
Romanul Solaris, de Stanislaw Lem il gasesti la Elefant / Libris / eMAG.