fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini

Mariam trăieşte în Herat, o mică localitate din Afganistan. Este o fată care are sentimente amestecate, mai mult negative, faţă de părinţii ei, rigida Nana şi afaceristul de succes Jalil, care o vizitează o dată pe săptămână, pentru că Mariam este copil ilegitim. De la Jalil Miriam vrea mai mult – vrea afecţiune, vrea să trăiască în casa lui, alături de cele trei soţii ale acestuia şi de fraţii ei vitregi. Visul i se îndeplineşte după o tragedie: într-o seară, în timp ce Mariam doarme în stradă, în faţa casei tatălui, mama ei se sinucide. După funeralii, fata este adusă în casa în care nu reuşise până atunci să pătrundă. Visul se spulberă repede, întrucât nevestele lui Jalil îl determină pe acesta s-o mărite rapid pe fată cu un negustor din Kabul, Rasheed. La început este tratată bine, dar după ce pierde mai multe sarcini soţul îşi pierde răbdarea cu ea, întrucât în realitate singurul scop pentru care o luase de nevastă fusese acela de a avea un fiu care să-l înlocuiască pe cel pe care îl pierduse cândva.

splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori

Planul paralel al cărţii prezintă viaţa frumoasă şi liniştită a unei fete care trăieşte pe aceeaşi stradă cu Mariam şi Rasheed, Laila. Războiul dintre Afganistan şi Uniunea Sovietică întrerupe brutal viaţa acestei fete frumoase şi inteligente. După ce frontul îi ucide fraţii, conflictul îi cuprinde şi oraşul, iar singura ei consolare este tânărul Tariq, de care este îndrăgostită. Războiul intervine şi aici: Tariq şi familia lui decid să fugă în Pakistan, iar familia Lailei vrea să facă acelaşi lucru, dar nu mai apucă: o bombă le loveşte casa. Părinţii ei sunt ucişi, iar tânăra, care făcuse dragoste cu iubitul ei, este rănită.

Fata este îngrijită de Mariam şi Rasheed, apoi, după ce află că Tariq ar fi fost ucis, fiind şi însărcinată cu copilul lui, acceptă să se mărite cu Rasheed. Jignită la început, Mariam devine aliata Lailei. Iar după un timp, se află că Rasheed angajase pe cineva să-i spună fetei că iubitul ei este mort şi se află asta într-un mod dramatic: Tariq apare la uşa dragei lui Laila, acum doar o femeie tristă, cu doi copii. Dar nu atât de ruinată încât să nu-l ucidă pe Rasheed, după ce acesta o bate îngrozitor din motiv de… Tariq. Mariam ia vina crimei asupra ei, înlesnind astfel fuga în Pakistan a iubiţilor şi a copiilor lor cu preţul vieţii, întrucât este executată de talibani. Cei doi se căsătoresc şi în sfârşit trăiesc ce visaseră cândva.

Khaled Hosseini dă din nou satisfacţie celor care caută acele poveşti dramatice, dar pline de viaţă şi de simboluri. Oricât de ireale ar părea evenimentele, oricât de complicate şi de dramatice situaţiile, ele au întotdeauna o platformă de adevăr, sunt narate într-un stil direct şi fără menajamente inutile, tocmai pentru ca la final, cititorul nu doar să răsufle uşurat, ci şi să tragă concluzii.

Cartea Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini poate fi cumparata de la eMAG / Elefant / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Atelier de creație cu Adina Popescu și Amalia Dulhan

Next Article

Grădina uitată, de Kate Morton

Related Posts

Total
0
Share