fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Taifasuri – sau cum să ții cititorii captivați de print

TaifasuriÎn cea mai mare parte, presa din România s-a resemnat cu dispariția printului. A explicat fenomenul, l-a studiat, a acuzat vremurile volatile, subfinanțarea și asaltul internetului, în fine, a acuzat cam totul, a luptat pe ici, pe colo, apoi a trecut la altele. Zecile de ziariști care făceau să se cutremure Casa Presei umplu acum bloguri în spațiul virtual ori stau ascunși în spatele reclamelor publicitare de tot felul; nu mai informează, promovează… Totuși, rezistența și succesul publicației Taifasuri spune altă poveste despre reperele printului. Regulile sunt clare și fixe: profesionalism și inspirație din partea redactorilor, interesul concret, de fiecare zi, al cititorilor, luciditate în abordarea aspectelor de piață.

Lăsând la o parte conținutul propriu-zis, care este explicația faptului că în ziua apariției, Taifasuri nu este de găsit la chioșcuri decât până la prânz, mai exact „se vinde ca pâinea caldă”, în deplinul înțeles al expresiei? În primul rând, cei care o conduc știu cu precizie ce așteaptă cititorii și le oferă fără greș acele lucruri care le pot fi utile în viața de fiecare zi. În al doilea rând, este scrisă simplu, limpede și clar, ducând informația la cititor pe calea cea mai scurtă și cu vehiculul cel mai eficient. Mai departe, este diversă fără să se împrăștie într-o mie de direcții și interesantă cu folos, nu aparent.

Și prezentarea este un ingredient care contribuie la tot acest ansamblu viabil. Formatul este de ziar, atrăgându-i ca un magnet pe toți cei care au păstrat plăcerea de a răsfoi o publicație. Taifasuri este o foarte bună dovadă în sprijinul realității că acești cititori încă există, sunt numeroși și deciși să nu se lase cotropiți de online. Iar instinctul lor este sigur: ceea ce se găsește concentrat în publicație este, până la urmă, esența utilizabilă a informației care îi interesează. Prezentarea amintită permite, de altfel, și un joc atractiv de imagine-text, bazat, de altfel, pe aceleași reguli ale simplității captivante care a demonstrat că este o rețetă etern valabilă (și nu doar în cazul presei…).

Taifasuri este o reușită nu doar pentru ei care caută ziarul „old school”, ci și pentru cititorii de revistă. Nefiind vreun cotidian sau vreo publicație glossy cu circuit închis și nișă îngustă, Taifasuri vinde masiv și țintit săptămână de săptămână după principiile sănătoase ale informației valabile și peste un an, și pentru foarte multă lume. Până la urmă, toți avem părinți, copii și propria viață; cum să nu ne intereseze cele mai recente studii legate de nutriție, descoperirile vieții sănătoase, mecanismele întoarcerii oamenilor la comorile naturii sau tot felul de curiozități de genul celor care îmbogățesc mintea?

Și uite-așa, făcând apel la setea cititorului după informația care are conținut peren și este susținută de specialiști avizați, Taifasuri a reușit nu doar să atragă, ci și să țină aproape cititorii. În fond, ei decid, număr de număr, că publicația trebuie căutată neapărat la prima oră în ziua apariției și, mai uimitor, că este una la care merită să te abonezi. Pentru că da, oricât de greu le-ar veni să creadă tuturor celor care afirmă zilnic că „printul este mort”, Taifasuri are abonați care țin neapărat să nu piardă publicația.

Așadar, iată o revistă care, fără emfază, fără văicăreală și partizanate, fără sincope, fără „pe surse” (care de atâtea ori înseamnă doar bârfă sau speculație), fără să se plece sub vremuri,  rezistă și prosperă pentru că așa reacționează cititorii ei la un conținut care îi privește, care îi informează cu inteligență, care le susține dorința firească de a trăi mai mult, mai frumos și mai sănătos. Până la urmă, despre asta este vorba. Iar cifrele vorbesc de la sine: tiraj – 50.000 exemplare; 210.000 de cititori pe ediţie şi 140.000 de exemplare vândute lunar, în medie; 7.000 de abonați. Apare joi dimineața și dispare de la chioșcuri până la prânz. Visul oricărui editor…

Deci printul se poate! Și încă foarte bine!

Revista Taifasuri are și o interesantă apariție online, o poți vedea aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Revista UZP

Revista UZP nr. 4 – Luminile și umbrele presei românești contemporane

Next Article
recomandări

Recomandările zilei - 13 octombrie 2016

Related Posts

Total
0
Share