Saptamana asta o incepem in forta cu zece romane politiste pline de actiune si suspans. Sunt genul de carti pe care nu le lasi din mana pana nu afli finalul asa ca va urez lectura placuta. :)
1. “Detectivul Alex Cross” de James Patterson
Alex Cross era o stea in ascensiune in politia din Washington, D.C. cand un necunoscut i-a impuscat sotia, pe Maria, chiar in fata lui. A renuntat la razbunare cand si-a dat seama ca trebuie sa se ocupe de copiii lui, care ramasesera fara mama. Peste ani, Alex face o schimbare in viata lui. Dupa ce pleaca din FBI, lucreaza din nou ca psiholog.
Viata lui alaturi de cei dragi pare sa fie din nou in ordine. Are chiar sansa de a-si face o prietena. Dar apoi, fostul partener al lui Alex, John Sampson, ii cere o favoare. Este pe urmele unui violator in serie, unul al carui mod brutal de operare include amenintarea victimelor cu fotografii terifiante. Cross si Sampson au nevoie de declaratiile acestor femei pentru a-l putea prinde pe violator, dar victimele refuza sa le dezvaluie ceva despre agresor.
Cand unul dintre cazuri sugereaza o legatura cu moartea Mariei, Alex ar putea avea ocazia de a-l prinde pe ucigasul sotiei sale. Va avea oare sansa de a face in sfarsit dreptate? Sau este vorba doar despre obsesia lui?
2. “Locuri intunecate” de Gillian Flynn
Libby Day avea sapte ani cand mama si surorile ei au fost ucise in „Sacrificiul Satanic” din Kinnakee, Kansas. Ea a scapat si a depus marturie ca Ben, fratele sau mai mare, a comis crimele. Douazeci si cinci de ani mai tarziu, Club Omor – o societate secreta pasionata de crime celebre – o contacteaza pe Libby si o preseaza sa le ofere detalii despre acea noapte sangeroasa, pledand pentru nevinovatia lui Ben.
Libby se implica in investigatie, dar pe masura ce aceasta o poarta din cluburile sordide de striptease din Missouri pana in orasele turistice abandonate din Oklahoma, adevarul inimaginabil iese la iveala. Ajunge, asadar, in punctul de unde a pornit: fugind din calea unui ucigas
3. “O avere periculoasa” de Ken Follett
In 1866, tragedia loveste exclusivista scoala Windfield. Un tanar elev se ineaca intr-un accident straniu, in care sunt implicati mai multi tineri. Intamplarea si urmarile ei reprezinta factorul declansator al unei serii de tradari si crime care se intind pe trei decenii si afecteaza numeroase destine.
Purtandu-l pe cititor din cluburile exclusiviste si bordelurile care dau viata celor mai intunecate fantezii din inalta societate londoneza, pana in salile de bal stralucitoare si opulente si in birourile lambrisate cu mahon ale marilor afaceristi ai lumii, Ken Follett creeaza printr-o gama uluitoare de contraste un roman al unei familii dezbinate de pofte carnale si unite de o mostenire comuna, intr-o lume in care lacomia, hranita de adevarul socant al mortii unui baiat, trebuie oprita, altminteri visurile nu doar ale unui om, ci ale unei natiuni vor fi sortite pieirii…
In Grotesc, Natsuo Kirino ne prezinta din nou o Japonie aproape necunoscuta. Aceasta este povestea a trei femei japoneze si legaturile dintre frumusete si cruzime, sex si violenta, uratenie si ambitie din vietile lor. Prostituate la Tokio, Yuriko si Kazue au fost ucise cu salbaticie, iar mortile lor lasa in urma o sumedenie de chestiuni nerezolvate precum si intrebarea de ce au sfarsit-o asa. Pe masura ce povestile lor ni se dezvaluie intr-o structura narativa ingenioasa mediata cu sange-rece de sora mai mare a lui Yuriko, suntem purtati in trecut in vremea cand erau toate trei elevele unei prestigioase scoli – unde soarta le era decisa de o ierarhie sociala stricta – si le urmarim destinele de-a lungul anilor, precum si lupta cu conventiile sociale rigide.
Scotand la lumina cele mai ascunse sectoare ale societatii japoneze contemporane, Grotesc este pe de-o parte o analiza psihologica a psihicului feminin si pe de alta parte o lucrare clasica de fictiune noir. Este un roman surprinzator, o carte care confirma talentul scriitoricesc extraordinar al lui Natsuo Kirino.
5. “Mantuitorul” de Jo Nesbo
Este o noapte friguroasa de decembrie si oamenii s-au adunat sa asculte un concert de colinde al Armatei Salvarii. Deodata se aude o impuscatura si unul dintre coristi se prabuseste mort. Detectivul Hole si echipa sa sunt chemati sa investigheze crima, dar ei au putine elemente de la care sa porneasca – nu exista nici un suspect, nici o arma a crimei si nici un mobil.
Dar, cand asasinul isi da seama ca a impuscat pe altcineva, Hole realizeaza ca problemele lui de-abia de acum incep.
6. “Dulcele sarut al Daliei” de James Ellroy
In Dulcele sarut al Daliei, ca in majoritatea cartilor lui James Ellroy, adevarul istoric se combina cu fictiunea. Bucky Bleichert si Lee Blanchard sunt doi fosti boxeri de succes, deveniti politisti in LAPD. Domnii Foc si Gheata, cum li se spune, ajung parteneri si prieteni in urma unui meci demonstrativ, iar prezenta unei femei intre ei nu face decat sa le intareasca prietenia. Insa o alta femeie ajunge sa le influenteze definitiv destinul: o tanara violata, ucisa si taiata in doua, care va fi cunoscuta sub numele de Dalia Neagra.
Misterul ce invaluie moartea Daliei Negre starneste pasiuni violente, pune la incercare taria umana si scoate la iveala secrete pe care nimeni nu le-ar fi vrut dezvaluite. Coruptia si onestitatea, saracia si bogatia, brutalitatea si duiosia se amesteca in combinatii surprinzatoare in actiunile personajelor, astfel incat e tot mai greu sa desparti „baietii rai“ de cei buni.
7. “Suspans” de Sidney Sheldon
Sidney Sheldon, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, este singurul detinator a trei premii prestigioase (Oscar, Tony si Edgar), mentionat in Cartea Recordurilor (editia 2004) ca fiind autorul cu cele mai multe romane traduse in toata lumea.
El revine in atentia publicului roman cu „Suspans”, un bestseller palpitant, in care moartea si viata depind de orgoliile unei minti bolnave, care traieste si respira zilnic sentimentul ca este mai puternica decit Dumnezeu. Intreaga umanitate se afla in mare pericol. Patru oameni mor, in conditii suspecte, in patru locuri diferite, pe tot cuprinsul globului. Crima sau sinucidere? K
ingsley International Group (KIG), cea mai importanta firma de consultanta in probleme de mediu, reprezinta numitorul comun al acestor decese. Vaduvele a doua victime pornesc impreuna in cautarea adevarului. Este o aventura cu risc maxim. Presedintele KIG-ului, Tanner, le asigura de tot sprijinul sau. Numai ca el este autorul proiectului PRIMA, menit a influenta clima Terrei. Investigatiile celor doua femei devin periculoase pentru Tanner care isi vede amenintate ambitiile de suprematie absoluta. Cineva incearca sa le omoare. In tensiunea creata, vaduvele ajung chiar sa se suspecteze reciproc. Eroinele romanului au trasaturile de caracter ale femeii secolului XXI: puternica si vulnerabila, in acelasi timp. Iubirea pentru sotii lor le da curaj.
Vor reusi ele sa invinga uriasa forta a unei vointe malefice, care poate decide, in orice moment, soarta omenirii, provocind dezastre naturale cu efecte apocaliptice ? O actiune foarte credibila, urmariri si evadari spectaculoase, surprinzatoare rasturnari de situatii –constituie ingredientele acestui ultim roman de top al celebrului Sidney Sheldon.
8. “Sora” de Rosamund Lupton
Cand afla ca sora ei mai mica a disparut, Beatrice Hemming se intoarce cu primul avion acasa, la Londra. In scurta vreme, Tess este gasita moarta, aparent o sinucidere, iar politia inchide dosarul. Convinsa ca sora ei nu s-ar fi sinucis niciodata, Beatrice se muta in apartamentul lui Tess si patrunde tot mai adanc in viata si in secretele acesteia, in incercarea de a-l descoperi singura pe criminal.
Pe urmele lui Tess, Beatrice afla despre relatia ei ascunsa, despre participarea ei la un experiment medical, dar se afunda tot mai mult intr-o intunecata camera a oglinzilor, plina de revelatii tulburatoare.
9. “Chemarea cucului” de Robert Galbraith
Atunci cand un topmodel celebru isi gaseste moartea cazand de la un balcon acoperit de zapada din Mayfair, se presupune ca fata labila emotional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuza sa creada concluzia politiei si ii cere detectivului particular Cormoran Strike sa se ocupe de caz. Strike este un veteran de razboi – cu traume atat fizice, cat si psihice -, a carui viata e un dezastru.
Desi ii ofera o siguranta financiara, ancheta are pretul ei: cu cat Strike patrunde mai adanc in lumea complexa a tinerei fete, cu atat lucrurile devin mai sumbre si pericolele nu intarzie sa apara. Captivant, cu o scriitura eleganta, impregnat de atmosfera londoneza – de la strazile tacute din Mayfair si puburile dosnice din East End, la agitatia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabila. Aducandu-l in scena pe Cormoran Strike, acesta este primul roman politist al scriitoarei J. K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith si care s-a bucurat de o primire entuziasta.
10. “Dupa fapta si rasplata” de Kate Atkinson
E vara. La Edinburgh, Festivalul Fringe este in toi. O multime de oameni care asteapta sa intre la un spectacol de teatru sunt martorii unui incident petrecut in mijlocul strazii – un atac violent ce va schimba vietile tuturor celor implicati.
Printre privitorii nevinovati se afla si Jackson Brodie – fost militar, fost politist, fost detectiv particular. El va deveni principalul suspect al crimei ce nu va intarzia sa se petreaca. Pe masura ce victimele cad rand pe rand, fiecare personaj prins in aceasta forfotitoare distributie dickensiana ne poarta la un altul, ca intr-o insiruire de papusi rusesti.
Fie ca isi doresc bani sau dragoste, fie ca viseaza la mantuire sau evadare, toate ajung in cele din urma sa-si descopere de fapt propria esenta.