Transatlantic, de Colum McCann, evocă trei povești ce se desfășoară în locuri diferite, plecând din Newfoundland, trecând prin Dublin, apoi poposind în minunatul și strălucitorul New York.
În anul 1919 doi aviatori temerari pe nume Jack Alcock și Arthur Brown, decolează spre Irlanda în încercarea de a realiza primul zbor transatlantic fără escală. Ei au speranța că această inițiativă a lor va reuși să vindece rănile lăsate de Marele Război.
În Dublin în anii 1845-1846 foametea este la cote maxime în mediul rural, săracii trec prin greutăți greu de imaginat. Frederick Douglass se află într-un turneu pentru a-și promova autobiografia și, în acest fel, ajunge la concluzia că irlandezii sunt favorabili cauzei aboliționiste.
„Una dintre cele mai mari plăceri pe care le oferă Transatlantic este că face istoria să pară provizorie, intimă și extrem de reală… McCann nu obosește să ne împărtășească descoperirea sa extraordinară în legătură cu miracolele: că sunt inseparabile de viața de zi cu zi.” – The Boston Globe
„O nouă tapiserie a vieții, de o anvergură impresionantă, cu o alcătuire superbă… Să-l citești pe McCann este o bucurie rară.” – The Seattle Times
Din New York senatorul George Mitchell pleacă la Belfast pentru a superviza negocierile de pace pentru Irlanda de Nord. El este fiu al unui irlandez american și al unei libaneze, însă asta nu îl oprește să își lase soția și copilul abia născut și să părăsească orașul.
Colum McCann are darul de a face salturi uriașe între continente dar reușește cu dibăcie să se strecoare și peste secole, aducând în prima linie personaje bine conturate, unele reale, altele imaginare.
Cartea Transatlantic, de Colum McCann a apărut în colecția Clasici Litera la Editura Litera și poate fi comandată de aici.