fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

“Ultima cursa spre Woodstock”, de Colin Dexter

Să facem cunoştinţă cu inspectorul Morse, personaj care avea să devină celebru începând cu „Ultima cursă spre Woodstock”. Irascibil, cu o oarecare pregătire, se află la mijlocul vieţii, este dezamăgit de experienţele anterioare dar nu uită uneori să facă apel la entuziasmul tinereţii. La un moment dat, îşi cumpără pantofi cu un număr mai mare pentru a masca faptul că are o problemă la un picior, totul pentru că iese la o întâlnire… Pare cam împiedicat, dar este fermecător, foarte bine creionat şi se dovedeşte un poliţist de calibru.

  • ultima-cursa-spre-woodstockCarte publicata in 2013 la Paladin
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Crime Masters
  • Traducator: Lorena Lupu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 140×210
  • Numar pagini: 320
  • ISBN: 978-973-124-754-0

„Ultima cursă spre Woodstock” este centrată în jurul unei crime violente. O fată este găsită moartă într-o parcare. Iniţial, Morse se află la el în birou, sorbind whisky. Este de mirare, în aceste condiţii, că este măcar treaz, iar rezolvarea unui caz devine ceva imposibil de realizat. Astfel intră în scenă alt poliţist, Lewis, un personaj mereu la datorie, care „echilibrează” balanţa investigaţiei. Cei doi se respectă în ciuda a tot şi asta dă savoare cărţii, care se poate concentra astfel pe acţiune şi nu pe animozităţile dintre colegi diferiţi sau escaladarea unor ambiţii personale.

Aşadar, care sunt caracteristicile care fac să fie întrezărit celebrul personaj de mai târziu? Felul tipic în care Morse greşeşte, ceea ce îl face uman. Nu este un supererou perfect, ci un profesionist care uneori pare să bâjbâie prin propria meserie, care comite erori şi apoi ia argumentaţia şi cercetarea de la capăt. Iar felul în care ajunge la concluziile corecte este atât de natural, încât Morse a devenit şi un binevenit personaj de televiziune care a atenuat apetitul nefiresc al publicului pentru eroi „de plastic”, impecabili, dedicaţi mai degrabă lumii copiilor decât lumii adulţilor.

Deşi ar fi fost dificil de estimat, iniţial, că Morse şi Lewis vor avea atâta succes ca personaje pornind de la asemenea abordări greoaie şi clar ancoraţi într-o eră care nu anunţa nici ea explozia tehnologică ce avea să revoluţioneze şi munca de poliţie, cele două personaje au făcut o frumoasă carieră în literatură şi televiziune. Care a fost secretul? Amintita naturaleţe, punctarea faptului că eroii pot fi şi oameni care au defecte, viaţă personală, eşecuri, vicii, dar care pot depăşi totul de dragul dreptăţii şi al unei profesii care implică vocaţie şi riscuri fără să aducă satisfacţii materiale. Morse şi Lewis au cucerit prin capacitatea de empatie pe care s-au dovedit capabili s-o stârnească în generaţii de cititori şi de telespectatori.

Cumpara online “Ultima cursa spre Woodstock”, de Colin Dexter: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Rafa, povestea mea", de John Carlin, Rafael Nadal

Next Article

Pana la 75% reducere la super autorii Nemira

Related Posts

Total
0
Share