fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Uneori câştigi, uneori înveţi, de John C. Maxwell

Cele mai mari lecţii ale vieţii se învaţă din greşeli, crede John C. Maxwell, care îşi ajută cititorii să „înveţe să înveţe” din pierderi, eşecuri, erori, provocări şi experienţe nefaste. Susţinător al teoreticianului Benjamin Barber, care afirmă că „problema nu este dacă eşti un succes sau un rateu, ci dacă eşti unul care învaţă sau unul care nu învaţă”, autorul declară făţiş că vrea să-şi determine cititorul „să devină un învingător prin deprinderea obiceiului de a citi”.

uneori-castigi-uneori-inveti

Maxwell i-a studiat pe americani şi a ajuns la concluzia că atitudinea „uneori câştigi, alteori înveţi” a ajuns să fie înlocuită cu „uneori câştigi, alteori pierzi”. Este o diferenţă de nuanţă care i-a dus pe mulţi americani la psiholog şi Maxwell îşi face o datorie din a releva 11 capcane în care mulţi cad atunci când în viaţa lor intră „pierderea”. Iată-le: „Mă tem să nu fac ceva greşit”; „Sunt obosit azi”; „Altul este mai calificat”; „Nu este momentul”; „Nu simt că aş face asta acum”; „Poate nu este chiar atât de important”; „Există o cale mai bună de a face asta şi pe aceea trebuie s-o găsesc mai întâi”; „Credeam că va fi simplu, dar nu este”; „Nu ar trebui să face eu asta”; „Dacă eşuez, ce vor crede ceilalţi?”, „Dacă nu-mi iese asta, înseamnă că sunt un ratat”. După toate aceste angoase vin demonii pierderii stimei de sine: suntem traşi înapoi, ne rătăcim încrederea în propriile forţe, entuziasmul, motivaţia, ezităm, ne îndoim de noi înşine, ne subestimăm, încremenim în neputinţă şi frustrare.

Autorul cărții Uneori câştigi, uneori înveţi are şi soluţii pentru toate acestea, cea mai importantă fiind „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi”, ca să-l parafrazăm pe oponentul ideologic Lenin, fireşte cu amendamentul că în cazul autorului American este vorba despre a învăţa din greşeli, mai exact să le considerăm lecţii şi nu motive de a dezarma. „Uneori este greu să înfrunţi realitatea unei mari erori. Este atât de tentant să încerci s-o acoperi! Dar asta nu prea funcţionează şi de cele mai multe ori creează o problemă şi mai mare. Prefer să mă cadorisesc cu epitetul de mare idiot şi să merg mai departe, cu lecţia învăţată”, se confesează public Maxwell.

Cartea Uneori câştigi, uneori înveţi, de John C. Maxwell poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Femeia la treizeci de ani, de Honore De Balzac

Next Article

Targ de toamna Nemira: 40% reducere la carti

Related Posts

Total
0
Share