fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Unghiul de repaus, de Wallace Stegner (Editura Litera, 2021)

Unghiul de repaus

Wallace Stegner, romancierul american ce a fost numit deseori “Decanul scriitorilor occidentali”, a câștigat premiul Pulitzer în anul 1972.

Apărut în Colecția Clasici moderni Litera, în traducerea lui Petru Iamandi, Unghiul de repaus este povestea profesorului de istorie Lyman Ward. El se află la vârsta pensionării, dar se întoarce la casa părintească din Grass Valley, California, în Sierra Nevada chiar dacă este într-un scaun cu rotile din cauza unei maladii osoase.

„Unghiul de repaus este un roman lung, complex, care-i oferă cititorului o satisfacţie profundă. […] Nu e nici povestea previzibilă despre Vestul american, cu puternice elemente istorice şi regionale, nici la fel de previzibila saga de familie întinsă pe patru generaţii. […] Deşi de o profunzime şi o anvergură excepţionale, Unghiul de repaus creează un efect de intimitate şi, prin urmare, de imediateţe, şi, cu toate că materialul este în mare parte «istoric», apare şi un efect de descoperire, senzaţia unei experienţe noi în locul unei reconstituiri în genul filmelor de epocă. […] Wallace Stegner a scris un roman splendid, cu o cuprindere şi o bogăţie a detaliului rareori întâlnite în ficţiunea contemporană.“ The Atlantic Monthly

Ambițiosul profesor are o misiune de proporții și este motivat să redescopere viața bunicii sale care, la rândul ei, a făcut o călătorie spre Grass Valley.

Încercând să descifreze cât mai mult din ceea ce i s-a întâmplat bunicii sale, Lyman vede că acest drum îl conduce chiar în direcția unor zone întunecate din propria viață.

„Un roman excelent, pasionant și matur. […] La final, viețile individuale seamană foarte mult cu niște fragmente de grohotiș care se rostogolesc de pe culmile stresului și emoțiilor până când ajung în locul acela unde degringolada încetează și-și găsesc unghiul de repaus. Pentru a descrie acest proces atât de bine pe cât o face romanul de față este nevoie de o măiestrie ieșită din comun și de o scriitură excepțională.“ San Francisco Examiner & Chronicle

Cartea Unghiul de repaus, de Wallace Stegner poate fi comandată online, cu reducere, de la Litera, Elefant sau Libris.

Silvia Filip
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zâna Măseluță și Cavalerii Dințișorilor de Lapte

Zâna Măseluță și Cavalerii Dințișorilor de Lapte, de Sabine Zett, Outi Kaden (Editura Bookzone, 2021)

Next Article
Ziua Cărții pentru copii

👪 Ziua Cărții pentru Copii pe Litera.ro (2-4 aprilie)

Related Posts

Total
1
Share