fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Vincent și Theo. Frații Van Gogh, de Deborah Heiligman (Editura Art, 2021)

Vincent și Theo

Vincent și Theo. Frații Van Gogh. Propunerea de astăzi pentru lectură vine din partea scriitoarei americane Deborah Heiligman. După ce naște primul copil, Deborah se gândește că i s-ar potrivi să scrie pentru copii de toate vârstele și pentru adolescenți.

Dar în urma vizitei făcute la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, ia în calcul foarte serios cât de interesant și tulburător ar fi să poată scrie despre relația dintre pictor și fratele său. Este profund mișcată după ce în același muzeu celebru citește un bilețel despre cum îl sprijinea Theo pe Vincent.

Cartea Vincent și Theo. Frații Van Gogh, apărută în Colecția Meridiane, este atent construită în urma unei minuțioase documentări.

“Ajuns la patul de spital al fratelui său, îl găseşte pe acesta aproape inconştient. Are capul bandajat pentru ca sângele să nu se scurgă din urechea retezată. Frații vorbesc, dar Vincent când îşi pierde cunoştința, când îşi revine în simțiri. Uneori, delirează. Nu se ştie sigur dacă va supraviețui. Theo este zdrobit de durere. Îşi sprijină capul pe pernă, lângă cel al fratelui său. Vincent îl simte pe Theo aproape. Cu un picior în prăpastia morții, se lasă purtat înapoi, spre zilele copilăriei, în Olanda, în orăşelul lor natal, în perioada în care totul era simplu, pur şi minunat, când cei doi frați împărțeau o cameră la mansardă, o viață, un viitor.”

Dacă nu ar fi fost Theo, fără nici o îndoială, nici viața lui Vincent nu ar mai fi avut același curs. Chiar dacă cei doi frați au avut o legătură destul de zbuciumată, nu au renunțat să pastreze o legătură profundă în ciuda tuturor întâmplărilor dramatice prin care trec umăr lângă umăr.

Bazată pe corespondența dintre Vincent si Theo, cartea lui Deborah Heiligman este o emoționantă poveste despre iubirea fraternă, despre sacrificiu, devotament și un legământ nescris încă din adolescență: să rămână apropiați și mereu uniți, indiferent ce le-ar rezerva viitorul.

Povestea lor nu putea să rămână în anonimat, asta și pentru că fără Theo lumea nu s-ar mai fi putut bucura de ceea ce avea de oferit pictorul Vincent van Gogh.

Deborah realizează încă din copilărie că în spatele lui Vincent se află o forță uriașă, atunci când citește romanul Bucuria vieții a lui Irving Stone, inspirat de destinul pictorului.

Cartea Vincent și Theo. Frații van Gogh de Deborah Heiligman a apărut la Editura Grupul Editorial Art în 2021 și poate fi comandată de aici.

Silvia Filip
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Anca Zaharia

Anca Zaharia: ”Poate că maturizarea presupune rafinarea - în sensul de triere, de selecție a preferințelor, a asumărilor, a oamenilor”

Next Article
Japonia. Note de călătorie

Japonia. Note de călătorie, de Mihai Posada (Editura Eikon, 2021)

Related Posts

Total
1
Share