fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Vremea luminii care păleşte, de Eugen Ruge

Germania comunistă era un loc al resemnării melancolice. Locuitorii ei trăiau mechanic zi după zi, iar în Berlinul de est nimeni nu îndrăznea să treacă hotarul. Securitatea se mişca sinistru în maşini pe care le ştiau toţi cei care stăteau la cozi pentru pâine. Eugen Ruge ştie că au trecut mulţi ani de atunci, că unii vor să uite iar pe alţii nu-i interesează. Astfel, pentru neuitare, prezintă patru generaţii ale unei familii est-germane, din 1952 până în 2001, şi captează astfel un public care riscă să se îndepărteze prea mult de A FOST… chiar dacă odată…

vremea-luminii-care-paleste

  • Carte publicata in 2013 de Curtea Veche
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Byblos
  • Traducator: Oana-Nora Capatana
  • Format: 129×204
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 384
  • ISBN: 978-606-588-524-0

Familia Umnitzer a fost dintotdeauna una disfuncţională. Wilhelm, patriarhul, este un „luptător socialist” care îşi serbează cea de-a 90-a aniversare puţin înainte de căderea Zidului Berlinului. Fiul său, istoricul Kurt, a suferit teribil în Gulagul sovietic, dar reuşeşte încă să creadă în viabilitatea experimentului socialit. Dar ceilalţi descendenţi ai bătrânului, uluiţi de evenimentele sângeroase din Piaţa Tiananmen, nu prea mai au chef de utopia comunistă. De pildă Alexander, nepotul de vârstă mijlocie al lui Wilhelm, a fugit în vest.

Diagnosticat cu cancer, face o călătorie în Mexic, acolo unde cândva strămoşii lui munciseră în folosul Partidului. O menţiune specială se cuvine acestor capitole care descriu superb Mexicul în comparaţie cu scenele est-germane în care familia are fotoliile îmbrăcate în „blană artificială” iar vechea maşină rusească Lada mai explodează uneori… Degeaba Alexander demonstrează vocaţia rebeliunii, uneori aceasta se poate dovedi cu nimic mai aproape de libertate decât o viaţă de conformare la reguli. După un deceniu petrecut în occident, bărbatul încă se găseşte consumat interior de fantasmele trecutului, care îi modifică mult din comportament.

Ruge demonstrează în această carte de debut că ştie să ţină cititotul captivat prin alternările de punere în scenă. Înainte şi înapoi, poveştile de familie se interpun fără răgaz, fiecărui personaj fiindu-i atribuit un trecut potrivit. Mai mult, amestecul istoriilor personale cu tuşele politice face ca scopul de a nu lăsa în uitare vremuri şi metode care i-au ţinut captivi pe atâţia europeni, şi care astăzi par de neconceput, să fie pe deplin atins.

Cumpara cartea Vremea luminii care păleşte, de Eugen Ruge, cu reducere, de la eMAG / Elefant / Libris

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

A aparut revista Timpul, editia lunii august

Next Article

Aniversare Rodica Ojog-Brasoveanu. Toate cartile la jumatate de pret

Related Posts

Total
0
Share