fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Vrum-vrum, de Cristina Frîncu

Vrum-VrumGoana spre Hollywood poate fi, de ce nu, și povestea Vrum-vrum. Poate este mult spus „poveste”, întrucât nu există, din perspectivă clasică, nici introducere, nici încheiere (mai degrabă un stand-by), iar cuprinsul este o înșiruire de elemente fantastice și foarte personale. Cu atât mai interesantă se poate dovedi o astfel de incursiune într-un absurd însăilat, așa cum este chiar viața uneori.

Atunci când logica „scapă”, cititorul este liber să facă cunoștință cu Clara B., autoproclamată cea mai grozavă în Dumnezeu știe ce, dar totuși cea mai grozavă, cu săgeata aferentă chiar pe cap, semn al amintitei grozăvii. Gașca ei este pe măsură: Roberta, chelnerița fantastică din localul „Unde Nu Se Întâmplă Niciodată Nimic Rău” și unde se întocmește planul de a-l ajuta pe Poeteski, amic de beri la prima vedere, să-și scrie cartea… vieții. Clara are toată disponibilitatea de a-l sprijini pe autorul fără operă, dar cu o muză aflată tocmai în Cetatea Viselor, peste ocean, iar la proiect se înhamă, mai de voie, mai de nevoie, și pisica Eris Discordia, din geanta Clarei.

Aventura scrierii unei cărți este astfel ocazia perfectă de a întâlni o mulțime de personaje care mai de care mai aiurite și mai magice, de a face față unor situații dintre cele mai improbabile în urmărirea unui scop altfel plauzibil. Printre clovni și elemente le naturii aleargă chiar și Johnny Depp, urmărit de admiratoare scăpate de sub control pe care le elimină din peisaj… corsajul supradimensionat al Clarei.

Dacă preferați acest gen de suspans, dacă alegeți compania unui umor de certă calitate și dacă vă plac aventurile fantastice – în fond, apetitul pentru așa ceva este într-o vajnică explozie la nivel mondial, personaje virtuale de toate felurile, de la elfi la desene animate, furnizând sume fabuloase și cât se poate de palpabile realizatorilor de astfel de producții – Vrum-vrum este ocazia perfectă de a împinge limitele domeniului. Cum ar spune autoarea, „pe «Vrum-vrum» l-am conceput dintr-o confuzie și l-am scris din nimic”. Și totuși…

Cartea are un substrat destinat cunoscătorilor: literatura nu este o meserie în sensul clar delimitat al termenului. Flacăra dinăuntrul celui care simte că trebuie să scrie este la fel de fantastică precum orice personaj fantastic și sfârșește întotdeauna prin a-l transforma dinspre înăuntru pe scriitor. Căutarea ei nu este un program de la nouă la cinci, indiferent că se ia direcția Hollywood sau oricare alta. „Îmi modific tunelul realității cu muchia palmei ca un karate kid pe benzedrină. E destul de strâmt și sunt unele puncte care trebuie lărgite ca să încap cu totul, să nu las nimic pe dinafară”…

Despre cartea Vrum-vrum a scris și Emanuel Copilaș, iar dacă vreți să o conuașteți mai bine pe autoare citiți și acest interviu.

Romanul Vrum-vrum, de Cristina Frîncu poate fi cumpărat online de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ispasire prin iubire

Carti cu Libertatea: Ispasire prin iubire de Mary Jo Putney

Next Article

Peste 5.000 de cărți cu prețuri de până la 10 lei

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
1
Share