fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane pentru o primavara frumoasa

In ultimul timp mi-au atras atentia tot mai multe romane din colectia “Raftul Denisei” a Editurii Humanitas si pot spune ca imi plac foarte mult. Este o colectie foarte bine alcatuita plina cu carti premiate si e imposibil sa nu gasesti ceva pe gustul tau. Mie mi-a fost greu sa aleg doar zece romane din aceasta colectie. Cate din ele ati citit deja?

pazitoarea-tainei1. “Pazitoarea tainei” de Kate Morton

Cumpara cartea cu reducere

Romanele lui Kate Morton – Casa de la Riverton, Gradina uitata, Orele indepartate si Pazitoarea tainei -, vandute in milioane de exemplare, sunt publicate in peste 40 de tari. 1961: Intr-o superba zi de vara, cand familia ei organizeaza un picnic pe malul paraului ce strabate terenul fermei Greenacres, adolescenta Laurel se ascunde de parinti si de surori. Are 16 ani si vrea sa viseze in voie la prima ei iubire, rebelul Billy, si la luminile rampei, care o asteapta la Londra, departe de cadrul bucolic al copilariei. Insa, pana la apusul soarelui, Laurel va fi martora unei crime terifiante, care o va marca toata viata.

2011: Acum actrita consacrata, Laurel Nicolson se intoarce acasa pentru a-si sarbatori, impreuna cu surorile ei, mama nonagenara, al carei sfarsit este aproape. De veghe la capataiul lui Dorothy, Laurel este coplesita de amintirile traumatizante din adolescenta, iar vorbele soptite de batrana la hotarul dintre somn si trezie ii ofera o pista de investigatie. Asemenea unui detectiv, Laurel incepe sa cerceteze trecutul familiei, aducand la lumina intamplari incredibile, petrecute in Londra zguduita de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

aerul-pe-care-il-respiri2. “Aerul pe care il respiri” de Care Santos

Cumpara cartea cu reducere

Cartile scriitoarei Care Santos sunt traduse in peste 20 de tari. In 2014 autoarea a primit cel mai important premiu literar catalan, Premio Ramon Llull.. Cand Virginia mosteneste afacerea de familie, libraria Palinuro, printre vrafurile de manuscrise descopera o serie de scrisori care ii dezvaluie istoria Carlotei Guillot si povestea cautarii disperate a unei carti. Aceasta a facut parte din celebra biblioteca particulara a unui sibarit din Barcelona napoleoniana si e una interzisa. O calatorie halucinanta a cartii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformarile spectaculoase prin care trece orasul: daramarea zidurilor acestuia, urbanizarea si aparitia celebrului bulevard Rambla.

epoca-de-fier3. “Epoca de fier” de J. M. Coetzee

Cumpara cartea cu reducere

Epoca de fier, considerata in 1990 Cartea anului in Marea Britanie de Sunday Express, impleteste cu subtilitate si umor retinut tragedia personala cu dramatismul unei epoci marcate – in Africa de Sud – de rasism si de violente sociale si politice. Doamna Curren, o fosta profesoara de limbi clasice, sufera de cancer in faza terminala. Intr-o scrisoare-jurnal, adresata fiicei ei plecate demult in America, eroina isi descrie noua conditie, ce o impinge spre reconsiderarea propriei vieti, pe fundalul unei realitati fata de care, fara a o fi ignorat, a preferat sa se pastreze intr-o pasivitate filozofica pana in acel moment – ororile apartheidului. Straduindu-se sa-si accepte boala care o macina, doamna Curren descopera cu disperare si manie crescande „cancerul“ social si cultural al Africii de Sud. Incendierea unei asezari locuite de negri, uciderea unor activisti adolescenti, abuzurile si brutalitatea politiei si armatei, furia si revolta compun o plasa tot mai stransa in jurul eroinei, aducand violentele pana in pragul casei sale. Episoadele dramatice iau amploa-re pe masura ce degradarea fizica a doamnei Curren se accentueaza, facand-o tot mai dependenta de Vercueil, un om al strazii betiv care si-a facut culcus pe aleea ei. Vercueil ii devine singura fiinta umana apropiata, iar relatia dintre cei doi este surprinsa magistral de Coetzee.

confidentul4. “Confidentul” de Helene Gremillon

Cumpara cartea cu reducere

Paris, 1975. Dupa tragicul accident in care-si pierde mama, tanara editoare Camille Werner descopera printre misivele previzibile un plic ciudat. In el, o scrisoare de cateva pagini, relatand intamplari din copilaria unor necunoscuti. O eroare a postei, sau poate o scapare a expeditorului anonim, crede Camille. Dar primul plic e doar inceputul unui sir de scrisori care, fila cu fila, deapana povestea a doua iubiri imposibile si a nenumarate vieti sfaramate. Incetul cu incetul, Camille intelege ca teribila taina pe care vrea sa i-o impartaseasca autorul anonim o priveste chiar pe ea. In acest roman, care are suflul marilor istorisiri, Helene Gremillon asociaza pasiunea cu suspansul psihologic, intr-un admirabil stil literar.

imperfectionistii5. “Imperfectionistii” de Tom Rachman

Cumpara cartea cu reducere

Roman coral magistral orchestrat, Imperfectionistii etaleaza, in unsprezece istorii care se intersecteaza, legate prin scurte interludii, o galerie de unsprezece portrete ale unor barbati si femei din redactia unui ziar international de limba engleza nenumit, cu sediul la Roma. O fresca memorabila a culiselor universului jurnalistic pe parcursul a cincizeci de ani, de la varsta de aur a acestuia pana la crepusculul din prezent.

un-gest-de-iubire6. “Un gest de iubire” de James Meek

Cumpara cartea cu reducere

Toate personajele acestei carti par insufletite de unul si acelasi sentiment: iubirea. Dar fiecare o intelege altfel – dragoste trupeasca, iubirea de aproape, devotamentul pentru un ideal, pentru tara sau pentru Dumnezeu – si este gata sa sacrifice totul, chiar si ultima farama de umanitate, pentru obiectul adoratiei sale. Un gest de iubire este un roman in care istoria unei tari si istoriile unor personaje singulare converg intr-un carusel ametitor al dragostei, crimei, fanatismului religios si ideologic si al ororilor razboiului.

femeia-din-amiaza7. “Femeia din amiaza” de Julia Franck

Cumpara cartea cu reducere

Roman distins cu Deutscher Buchpreis, tradus in 35 de limbi si vandut in peste un milion de exemplare. Vara anului 1945. O gara mica, undeva in estul Germaniei, asaltata de populatia infricosata care viseaza sa prinda un tren spre vest. Helene si fiul sau sunt fugari, dar micul Peter nici nu-si imagineaza ca, de fapt, cosmarul abia incepe: mama lui il abandoneaza pe o banca din gara. Sfasiata de durerea despartirii, aceasta rupe, odata cu cordonul ombilical ce-o uneste cu fiul ei, si legaturile cu trecutul, in care a trebuit sa indure tortura unei mame bolnave psihic, moartea tragica a barbatului iubit si casatoria umilitoare cu un inginer nazist.

harta-lumii-nevazute8. “Harta lumii nevazute” de Tash Aw

Cumpara cartea cu reducere

Pentru primul sau roman, Fabrica de matase, publicat in 2005 (Humanitas Fiction, 2008), Tash Aw a fost distins cu Whitbread (devenit Costa) First Novel Award (2005) si Commonwealth Writers’ Prize for Best First Novel (2006). Romanele sale sunt traduse in peste douazeci si cinci de limbi.

Adolescenta lui Adam ia sfarsit in anul 1964, cand tatal sau adoptiv, pictorul olandez Karl de Willigen, este ridicat de soldatii presedintelui Sukarno. Desi Adam viseaza sa porneasca pe urmele fratelui sau mai mare, de care a fost brutal despartit in copilarie, disparitia tatalui il face sa se indrepte spre Jakarta, unde se afla femeia indragostita in tinerete de Karl. Pe harta Arhipelagului Indonezian se contureaza treptat traseul initiatic al protagonistilor, aflati in cautarea iubirii, intr-o lume dezlantuita.

marea-casa9. “Marea casa” de Nicole Krauss

Cumpara cartea cu reducere

Un birou ce pare sa fi apartinut lui Federico Garcia Lorca traverseaza timpul si spatiul, reunind destinele halucinante ale catorva personaje: o scriitoare debusolata care, odata intrata in posesia lui, isi regaseste inspiratia, un poet chilean asasinat in timpul regimului lui Pinochet, un anticar autarhic si excesiv de protector cu copiii sai, care-si dedica viata regasirii unor obiecte ce au apartinut supravietuitorilor Holocaustului. Obiect straniu si apasator, ce poarta in sine povestea unor suferinte din trecut, biroul ajunge sa guverneze, pe nesimtite, existenta posesorilor sai

un-prieten-perfect10. “Un prieten perfect” de Martin Suter

Cumpara cartea cu reducere

Dupa cateva zile in coma profunda, Fabio Rossi deschide ochii intr-o rezerva de spital. Tanarul jurnalist nu-si aminteste cand si cum a primit lovitura la cap care l-a adus la urgente, nu stie cine este tanara de la capataiul lui, desi ea spune ca ii este iubita, si nu are habar ce i s-a intamplat in ultimele cincizeci de zile. Fabio banuieste insa ca evenimentele recente – care vor fi fost ele – pot avea legatura cu ultima investigatie jurnalistica. Dar si aceasta ramane un mister, pentru ca laptopul ziaristului e curatat de date. Fabio spera sa lamureasca ciudatul blackout cu ajutorul apropiatilor: doar ca Norina, fosta iubita, nu mai vrea sa-l vada, iar Lucas, prietenul cel mai bun, il sfatuieste sa lase lucrurile asa cum sunt. Perseverand, va afla Fabio ce se ascunde in spatele acestei schimbari inexplicabile a realitatii? Nu cumva s-a schimbat el insusi intre timp?

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Avantajul de a fi pacatos" de Victoria Alexander

Next Article

7 carti Violetta cu doar 97 de lei

Related Posts

Total
0
Share