fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Reguli de încălcat („Zi după zi”, de David Levithan)

zi-dupa-zi„A” este o entitate fără imagine, fără trup, fără sex. Se trezeşte în fiecare dimineaţă în corpul altcuiva, trăieşte experienţa pentru o zi, apoi o ia de la capăt. „A” nu se amestecă în viaţa „gazdelor” şi hălăduieşte aşa, fără motivaţie, dar cu reguli clare, până în ziua în care o întâlneşte pe Rhiannon şi intervine dragostea. Este momentul ca toate „ordonanţele” anterioare să fie încălcate. Oricât de simplă ar părea, in “Zi dupa zi” povestea prolificului David Levithan este departe de a fi astfel.

  • Carte publicata in 2014 la Trei
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Fiction Connection
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 316
  • ISBN: 978-973-707-932-9

În primul rând, provocarea vine din felul în care există iniţial „A”, pentru care o zi este doar… o zi şi nimic altceva. Fără planuri, fără promisiuni, fără trecut sau viitor. Mai departe: cum de o asemenea entitate impersonală se poate îndrăgosti? Şi cine este obiectul pasiunii? O femeie nefericită în dragoste, dar care nu are curajul să-şi părăsească partenerul. Este o laşă? Îl place pe „A”? Îl iubeşte? Îl detestă?

Şi provocările pentru cititor abia au început. Autorul cartii “Zi dupa zi” ne întreabă, prin intermediul personajelor sale, ce ne defineşte, până la urmă. Cât de important este genul? Cât de importantă este sexualitatea? Este moral ca „impersonalul” personaj central să devină atât de… personal încât să zgândăre o poveste reală dintr-un cuplu cât se poate de obişnuit? Şi, nu în ultimul rând, marea întrebare: este preferabil să schimbăm zilnic totul sau să fixăm o singură dată totul?

Odată trecute aceste „examene” personale de către cititor, acesta se poate delecta cu povestea în sine. In “Zi dupa zi” iubirea nu este decât decorul în care se petrec nenumăratele metamorfoze ale personajelor. „A” este zilnic în corpul unor tineri de 16 ani, fiecare cu o trăire de o zi, fiecare cu o istorie unică. Petrecem 40 de zile cu „A” în experienţe net diferite, unele diametral opuse, uneori intrând în profunzimea „gazdei”, alteori doar aruncând o privire în interioare goale, superficiale. Din această perspectivă, cartea este şi o imagine a adolescenţilor de azi, care (poate) beau prea mult, se dezbracă prea repede, sunt bântuiţi de angoase, depresii, fac greşeli (poate fatale) care le marchează restul vieţii, se droghează prea uşor, sar la bătaie prea pe negândite. Şi, în timp ce „A” încalcă regulile odată cu ei în fiecare zi, el are o scăpare odată cu lăsarea întunericului, dar pentru tinerii care depăşesc limitele, este doar începutul.

Cumpara cartea “Zi dupa zi”, de David Levithan cu reducere de la Libris / eMag / Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Memoria unei ere (recenzie la cartea „Secolul meu scurt”, de Mircea Maliţa)

Next Article

"Dune", de Frank Herbert

Related Posts

Total
0
Share