Festivalul mural de la Sacramento a făcut să „învie” zidurile oraşului, într-un spectacol de spray-uri colorate pentru deliciul trecătorilor. Mai mulţi artişti urbani locali au deschis calea unei manifestări stradale care are ambiţia de a deveni tradiţie şi de a se extinde la nivel internaţional. „Va fi un proiect anual care va reuni nume de peste hotare. Cred că un eveniment ca acesta va pune Sacramento pe harta celor mai importante manifestări de gen”, este de părere curatorul Beau Basse.
Jake Castro, unul dintre cei mai renumiţi artişti din oraş, a reuşit să scoată din anonimat un spaţiu care nu se află în centrul localităţii, fiind şi oarecum ascuns vederii principale. Dar acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze o lucrare spectaculoasă, în tipare geometrice care au ţinut cont de formele clădirii şi care în final străluceşte într-o viziune aproape matematică, cu sclipiri de diamant: „Festivalul ne înfrumuseţează oraşul şi generează oportunităţi, reunindu-ne pe toţi în acelaşi focus”.
Kristin Farr a abordat posibilitatea de a lucra la scară mare, în afara studioului, din altă perspectivă. A sintetizat ideea de familie, care stă la baza alcătuirii sociale a oraşului. „O astfel de lucrare nu este de vânzare. Este afară şi mă conectează cu publicul în timp ce o execut, oamenii îmi spun ce cred despre ceea ce creez, uneori chiar iau pensula şi pictează ei înşişi. Cred că accentuzează sentimentul de comunitate şi aduce atelierul direct în mijlocul cetăţenilor, făcând posibilă participarea lor la actul artistic”, spune Farr.
Alţi artişti implicaţi în proiect au fost Alicia Palenyy, Michelle Blade, Andrew Schoultz, Drew Merrit, Nate Frizzell, Irubiel Moreno, Add Fuel, Jose Di Gregorio, David Fiveash. Schoultz, de pildă, a transmis un mesaj politic, considerând că expunerea la scară mare generează un efect important: oamenii trebuie să se confrunte cu mesajul artistic în fiecare zi, opera stârnind reacţii dintre cele mai diverse, care, toate, înseamnă implicare. Iar Merrit a folosit ocazia oferită de Festival pentru a aduce la viaţă zidul Centrului de Sănătate pentru Nativii Americani: „Am aflat foarte multe despre strămoşii mei, de unde vin şi ce moştenire au lăsat, chiar dacă proiectul a fost în mare parte despre mine şi arta mea”. În ce-l priveşte, Fiveash, începător, aflat la a doua experienţă de acest gen, a fost de-a dreptul fericit să lucreze alături de experimentaţii săi colegi.
Festivalul s-a încheiat, dar ce a rămas în urmă abia de acum încolo începe să-şi producă efectele…