fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Criza, de Robin Cook

Nu, nu este vorba despre criza economică. Ci despre un alt soi de criză, cel puţin la fel de prezentă în societate: cea morală. Dr. Craig Bowman se află la vârsta mijlocie şi în sfârşit poate să practice medicina în maniera în care şi-a dorit întotdeauna s-o facă: prin recent introdusele vizite la domiciliu. Mai mult chiar, are timp pentru mult amânata cercetare, pentru sport şi, bineînţeles, a înlocuit-o pe fosta soţie cu o iubită tânără, sexi şi suficient de arivistă încât să-i „cânte în strună”. Viaţa în sfârşit este minunată. Şi tot viaţa este cea care îl trimite într-o seară la un pacient ipohondru, vizită care generează un dezastru ce îi va ameninţa cariera, reputaţia profesională, întreaga existenţă. Deh, viaţa…

criza

Un proces de malpraxis stârneşte o furtună în familie. Trecând peste resentimente, fosta soţie şi fratele ei se oferă să-l ajute pe doctor. Procedurile de exhumare şi autopsie care urmează dau naştere unor evenimente atât de surprinzătoare, încât cititorul aproape nu mai poate lăsa din mână cartea lui Cook. Presiunea creşte încontinuu şi în proces, şi în viaţa doctorului. Pe toată durata acestor dezbateri, autorul pune problema corectitudinii acestei practici a vizitelor la domiciliu, care le permite unor pacienţi un soi de „exclusivitate”, plătită corespunzător, dar care duce implicit la scăderea numărului celor pe care medicii îi pot consulta.

Şi, cum se ştie că în occident medicii psihologi au liste de aşteptare şi de ani de zile (interesant este ce se întâmplă atunci când un adolescent de 16 ani are nevoie de psiholog şi ajunge să fie la rând când împlineşte 21 de ani…), este limpede faptul că această metodă este pusă în discuţie.

Alături de complotul bine strunit apar personaje memorabile, ca fosta soţie a doctorului, o femeie matură, umană, apoi cinica amantă, care are tot timpul comentariile acide la ea, un avocat de origine italiană care nu este departe de maşinaţiunile Mafiei, un foarte interesant apărător legal şi un nu mai puţin interesant judecător de culoare. Bineînţeles, portretul personajului principal este trasat cu fermitate, Craig Bowman fiin prototipul doctorului pe cât de narcisist, arogant, egocentric şi sigur pe el, pe atât de competent şi competitiv.

Nu în ultimul rând, criza doctorului este şi o reflectare a crizei sistemului, bine „prinsă” de autor: unde sunt interesele generale ale pacientului în tot acest angrenaj de act medical privatizat, exclusivităţi generate de potenţa financiară, selectivitate în funcţie de apartenenţa la vreun grup etnic, procese de malpraxis?…

Cartea Criza, de Robin Cook se gaseste cu reducere la Elefant / eMAG / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

N-a dansat decât o vară, de Per Olof Ekstrom

Next Article

Peste 500 de carti SF si Fantasy cu pana la 86% reducere

Related Posts

Total
0
Share