fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut

Când Kurt Vonnegut a terminat cartea masacrului de la Dresda, din 1945, întreaga lume s-a aflat în faţa unei lucrări unice, recunoscută ca atare. Şi nu doar pentru că Vonnegut se afla el însuşi întemniţat în beciurile de sub oraş când Aliaţii au bombardat totul în jur, ucigând 130.000 de oameni, ci şi pentru că este un scriitor ca nimeni altul.

Abatorul cinci se cerea scrisă de mult, deşi, aşa cum autorul însuşi mărturiseşte, „nu este nimic inteligent de spus despre un masacru”. Aşa să fie? În primul rând, Vonnegut stăpâneşte ca un maestru arta scrisului care absoarbe cititorul. Povestea sa nici nu descrie în amănunt bombardamentul cu pricina, ci doar îl proiectează, cu accente umoristice uneori, între o autobiografie şi un epilog. Combinaţia de realitate şi ficţiune este atât de fascinantă, încât este greu de imaginat cum de cel care a trăit în prima parte a vieţii un asemenea episod dramatic poate fi cel ce a scris despre asta în acest fel. Şi iată de ce.

Personajul principal din Abatorul cinci este Billy Pilgrim, cel „înalt şi slab, care are forma unei sticle de Coca-Cola”. S-a născut în statul New York, a absolvit liceul, apoi s-a înrolat pe frontul european al celui de-al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier de germani şi se afla întemniţat în Dresda în ziua cumplitului bombardament. Simplu ca „buna ziua”, pare să spună Vonnegut, Billy se întoarce în oraşul natal, devine un optometrist prosper, se însoară cu Valencia şi are doi copii. În 1968 este singurul supravieţuitor al prăbuşirii unui avion în Vermont.

Soţia îi moare într-un accident stupid, apoi, în 1976, Billy îşi pierde viaţa la fel de bizar. De unde amestecul de fantastic cu atâtea violenţe concentrate în doar câteva decenii pe ambele maluri ale Atlanticului? Simplu: Billy „nu are niciun control asupra a ceea ce va trăi în momentele următoare”, adică este instabil, nefixat în timpul său. Aşa reuşeşte Vonnegut să-şi facă personajul să sară dintr-o epocă în alta fluid, concentrat, de la supravieţuirile lui miraculoase la momentul în care îi spune fiicei lui, în seara nunţii ei, că a fost răpit de extratereştri, pe care îi descrie în amănunt („verzi, cu ochii în podul palmei, foarte deştepţi”), că a călătorit cu starul Montana Wildhack şi că a învăţat o mulţime de lucruri din acea experienţă.

Şi, pentru că extratereştrii l-au învăţat că moartea este doar un prag neplăcut şi nimic mai mult, Billy a privit în faţă momentul Dresda, apoi a făcut tot posibilul să înştiinţeze lumea despre acest adevăr, până în ziua în care… a murit.

Cumpara cartea Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut de la Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Elefant sarbatoreste 5.000.000 de carti vandute cu o carte CADOU

Next Article

La multi ani, Suzanne Collins! Sarbatoreste si tu cu 50% reducere la Jocurile Foamei

Related Posts

Total
0
Share