Dacă luaţi de la sine înţelese valurile mării, libertatea de a păşi cu tălpile goale pe nisipul plajelor, albastrul cerului şi posibilitatea de a merge oriunde şi de a vă bucura de spaţiile largi, poate ar fi bine să (re)citiţi Colecţionarul, cartea de debut a lui John Fowles, pentru a repune imediat după terminarea lecturii toate aceste binecuvântări la locul lor în ierarhia personală. Aveţi şi motive.
- Carte publicata in 2011 la Editura Polirom
- Cumpara cartea cu reducere
- Numar pagini: 324
- ISBN: 978-973-46-2232-0
Frederick Clegg este un singuratic, izolat de societate, care îşi petrece timpul prinzând fluturi şi ţinându-i în borcane închise până când se sting. Este obsedat de speciile rare. Cu cât mai frumos fluturele şi mai rar, cu atât mai aprinsă dorinţa lui Clegg. Într-o zi de sinistră revelaţie, studenta Miranda Grey devine specimenul perfect care pune stăpânire pe mintea bărbatului trecut de acum la alt fel de pradă. Este tânără, frumoasă, populară, o răsfăţată a sorţii, captivantă şi cu o mare dragoste de viaţă. Este premiul perfect. Studiul viitoarei capturi începe…
Clegg este începător, iar asta îl face să planifice în cel mai mic detaliu răpirea Mirandei. O urmăreşte săptămâni la rând, cumpără o casă cu un beci pe care o transformă pentru viitoarele lui nevoi de prădător uman, are şi un incinerator care să ascundă perfect urmele persoanei care „îl va vizita”, îşi concediază grădinarul şi se ceartă cu pastorul, ca să fie sigur că nu-l va deranja nimeni. Miranda nu are nicio şansă.
Vezi si recenzia noastra la romanul Magicianul de John Fowles
Cartea neagră, înfiorătoare, a lui Fowles ne prilejuieşte intrarea adâncă în cele două planuri mentale ale personajelor. Fred este cu atât mai îngrozitor cu cât nu-şi dă seama că face ceva rău. Este psihopatul perfect care crede că este gazda Mirandei, nu temnicerul ei, că o observă dar nu o hărţuieşte, că ea este musafir şi nu victimă şi că are tot ce îşi doreşte în camera pe care i-a pregătit-o el (mai puţin ceea ce contează, cheia…). Mai mult chiar, agresorul dă vina pe clasa socială din care provine pentru toate eventualele reproşuri care i s-ar putea aduce, folosind genul acela de logică teribilă ce stă la baza atâtor nelegiuiri: nu este vina mea că sunt needucat şi sărac, am avut un destin nedrept şi mă comport ca atare. De partea cealaltă, vocea Mirandei se aude prin frânturi de jurnale şi amintiri dintr-un trecut care deodată capătă alte dimensiuni. Îi lipsesc colegii, prietenii, cursurile de artă, relaţiile umane şi cel mai mult îşi deplânge libertatea pierdută. Toate acestea erau subînţelese până la apariţia lui Fred şi la transformarea ei într-un obiect la cheremul unui nebun. „Mă simt ca în inima Pământului. Toată greutatea lumii presează pe această odaie care devine tot mai mică. Simt cum se contractă. Îmi vine să urlu”.
Colecţionarul dă o senzaţie de claustrofobie şi celor care nu ştiu ce este aşa ceva. Cititorul respiră tot mai greu alături de Miranda în locul acela fără cer. Poate de aceea în momentul în care termină această carte îşi îndreaptă privirea spre fereastră, conştient de valoarea supremă a liberului arbitru în orice existenţă.
Romanul Colecţionarul, de John Fowles poate fi cumparat cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris.