fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Dacă Strada Beale ar putea vorbi, de James Baldwin (Editura Black Button Books, 2019)

Dacă Strada Beale ar putea vorbi

Black Button Books ne-a obișnuit cu cărți extrem de interesante încă de la apariția sa. O mostră elocventă este și Dacă Strada Beale ar putea vorbi, de James Baldwin, carte ce a intrat recent în portofoliul editurii.

Daca Strada Beale ar putea vorbi este primul roman al lui James Baldwin care abordeaza o poveste de dragoste din comunitatea afro-americana si este singurul sau roman in care naratorul este o femeie. Actiunea este expusa prin ochii lui Tish, o tanara de nouasprezece ani indragostita de Fonny, un tanar care ajunge la inchisoare, din cauza unui sistem profund discriminatoriu.

James Baldwin creeaza un caleidoscop emotional de fragilitatea, tandrete, dezamagire, speranta, nedreptate si disperare intr-un roman care a devenit una dintre cele mai apreciate ecranizari ale anului 2018, in regia lui Barry Jenkins.

Filmul a primit numeroase nominalizari la Premiile Oscar si la Globurile de Aur. Actrita Regina King a primit atat premiul Academiei, cat si Globul de aur pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Nascut in 1924 in Harlem, New York, James Baldwin este un romancier, eseist, dramaturg, poet si critic social din Statele Unite care a oferit o voce literara erei activismului pentru drepturile omului din anii ’50 si ’60. Baldwin fictionalizeaza intrebari fundamentale despre rasa, sexualitate, credinta, libertate si obstacolele internalizate de indivizi in contextul complexelor presiuni sociale si psihologice.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara romanele Go Tell It on the Mountain (1953), Camera lui Giovanni (Black Button Books, 2018), Alta tara (Paralela 45, 2017), Just Above My Head (1979), volumul de proza scurta Going to Meet the Man (1965) si eseurile Notes of a Native Son (1955), Nobody Knows My Name (1961), The Fire Next Time (in curs de publicare la Black Button Books). 

Cumpără cartea Strada Beale ar putea vorbi, de James Baldwin, cu reducere, de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Prin vocea lui Tish, Baldwin consemneaza pierderea inocentei rasiale. – The New Yorker 

O poveste emotionanta, dureroasa, atat de umana si atat de realista, incat impresioneaza prin atemporalitate. – Joyce Carol Oates

Nedreptatea rasiala poate nivela „experienta rasei” la o singura perspectiva terifianta, continuu subminata, dar viata si iubirea celor de culoare inseamna mult mai mult decat atat… Una dintre lectiile emblematice ale operei lui Baldwin este aceasta complexitate a redarii unei vieti. – Vanity Fair

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Cum să trăiești în stil japonez

Cum să trăiești în stil japonez, de Yutaka Yazawa (Editura Humanitas, 2019)

Next Article
Paravanul-Iad

Seară japoneză dedicată volumului Paravanul-Iad și alte povestiri de Ryūnosuke Akutagawa

Related Posts

Total
0
Share