Edgar Allan Poe (n. 19.01.1809 – d. 07.10.1849)
Toti am auzit de Edgar Allan Poe. Dar oare cat stim despre el? Edgar Allan Poe a fost scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică. A dus o viata de boem si a sfarsit tragic in mizerie, opium si alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.
Vezi aici cartile lui Edgar Allan Poe
Scriitorul a dat dovada de o forta de creatie extraordinara reusind sa publice multe volume de versuri, de proza, estetica si teorie literara. Ramas orfan de ambii parinti la varsta de 3 ani, Edgar Poe este adoptat de familia John Allan, un negustor instarit si primeste numele Edgar Allan Poe. Desi se inscrie in 1825 la Universitatea din Virginia pe care este nevoit sa o paraseasca dupa un an deoarece nu mai are mijloacele materiale sa o continue si in urma vietii extravagante pe care o ducea intra in conflict cu tatal sau adoptiv. Desi incearca sa faca o cariera militara este exclus din academia militara West Point pentru acte deliberate de indisciplina.
In aceasta perioada publica fara prea mult succes primele sale poezii.
In 1833 înregistreaza primul succes cu povestirea “Manuscris gasit într-o sticla” (A MS. Found in a Bottle), castigand concursul organizat de revista Saturday Visitor din Baltimore. Se stabileste în Baltimore, dupa ce se casatorise în 1836 cu verisoara lui, Virginia Clemm. Devine redactor principal al revistei Southern Literary Messenger, dar pierde postul dupa scurt timp datorita exceselor sale alcoolice. Aparitia nuvelei “Povestea lui Arthur Gordon Pym” (The Narrative of Arthur Gordon Pym) atrage atentia publicului si a criticilor, Poe devine editor asistent la revista Burton’s Gentlemen’s Magazine, trece dupa un an la revista Graham’s Magazine, unde publica numeroase articole, povestiri si eseuri, aducandu-i reputatia unui critic competent si sever. În 1839 apare in doua volume un ciclu de nuvele “Povestiri ale Grotescului si Arabescului” (Tales of the Grotesque and Arabesque), apreciate de public dar fara succes material.
In ianuarie 1845 publica in revista Evening Mirror celebrul sau poem “Corbul” (The Raven), care a provocat o adevarata senzatie. Imbolnavirea si moartea sotiei sale Virginia în 1847 ii accentueaza insa abuzul de bauturi alcoolice, Poe duce o existenta tot mai dezorganizata, care ii precipita ruina fizica si spirituala. Hotarat sa se recasatoreasca, imbibat cu opium si alcool, a plecat sa-si aduca fosta soacra la nunta, dar nu a mai ajuns la destinatie. Dupa o disparitie de cateva zile, in ziua de 3 octombrie 1849 este gasit cazut pe un trotuar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala. Moare patru zile mai tarziu intr-un spital din Baltimore, la 7 octombrie 1849, cauza mortii – ca intr-o poveste de suspans de E. A. Poe – a fost rabia (turbare).
Edgar Allan Poe a influentat prin scrierile sale pe : Lord Byron, S. T. Coleridge, Alfred Tennyson, Horace Walpole, Ann Radcliffe, Matthew G. Lewis, E. T. A. Hoffmann, Friedrich de la Motte Fouqué, Washington Irving, Charles Brockden Brown, Charles Maturin,Joseph Glanvill, Walter Scott,Edward Bulwer-Lytton.
Carti scrise de Edgar Allan Poe gasiti aici.
Julian Barnes (n. 19.01.1946)
Julian Barnes s-a nascut in Leicester, Anglia. El a fost educat la City of London School intre anii 1957- 1964 si la Magdalene College, Oxford, pe care a absolvit-o in 1968.
După absolvire, a lucrat ca lexicograf pentru un Oxford English Dictionary suplimentul pentru trei ani. În 1977, Barnes a început să lucreze ca un referent și redactor literar pentru New stat și Review nou. Din 1979-1986 a lucrat ca critic de televiziune, în primul rând pentru Noua stat și apoi pentru Observer.
Vezi aici cartile scrise de Julian Barnes
Barnes a primit mai multe premii si distinctii pentru scrierile sale, inclusiv Premiul Booker 2011 pentru Sentimentul unui sfârșit. Trei romane suplimentare au fost nominalizat pentru Premiul Booker Man (Papagalul lui Flaubert 1984, Anglia, Anglia 1998, și Arthur & George 2005). Alte premii Barnes includ Somerset Maugham Award (Metroland 1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (FP 1985); Prix Médicis (FP 1986); EM Forster Award (Academiei Americane și Institutul de Arte și Litere, 1986); Premiul Gutenberg (1987); Premiul Grinzane Cavour (Italia, 1988); și Prix Femina (Trois 1992). Barnes a fost făcută o Chevalier de l’Ordinul Artelor și Literelor în 1988, Officier de l’Ordinul Artelor și Literelor în 1995 și Comandor de l’Ordinul Artelor și Literelor în 2004. În 1993, el a fost distins cu Shakespeare Premiul de Fundația FVS, iar în 2004 a câștigat Premiul austriac de Stat pentru Literatură european. În 2011 el a fost distins cu Premiul David Cohen pentru Literatură . Premiat dată la doi ani, onorurile premii realizare de o viață în literatură pentru un scriitor în limba engleză, care este un cetățean al Regatului Unit sau Republica Irlanda. A primit Premiul Times duminică pentru literar Excelenta in 2013.
Julian Barnes a scris numeroase romane, nuvele, eseuri și. El a tradus, de asemenea, o carte de autor francez Alphonse Daudet și o colecție de desene animate germane de Volker Kriegel. Scris lui l-au câștigat respectul considerabil ca un autor care se ocupă cu teme de istorie, realitate, adevăr și iubire.
Carti scrise de Julian Barnes gasiti aici.