fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery

Eleganţa ariciului, cartea care a ajuns în 31 de ţări să se vândă în peste 1,2 milioane de exemplare spune povestea unei văduve de 54 de ani. Renée are un apartament de închiriat şi pentru toţi cei care o cunosc este o persoană de încredere, cu un accent pe pasiunea pentru televiziune. Dar femeia are un secret: este la fel de pasionată de literatură şi filosofie, printre cei mai fideli „conpanioni” ai ei aflându-se Tolstoi sau Husserl. De ce secret? Cei care locuiesc alături de ea pe Rue de Grenelle nr. 7 ar fi scandalizaţi dacă ar şti că singuratica proprietăreasă, atât de „serioasă”, se poate deda la asemenea delicii intelectuale ca muzica lui Mahler.

eleganta-ariciului

În plus, Renée vrea pur şi simplu să fie „lăsată în pace” (vorba Gretei Garbo…) şi nu să devină obiectul curiozităţii generale care îi animă de regulă pe cei ce consideră că se află în faţa excentricităţii. „Să fii sărac, urât şi inteligent îl condamnă pe orice membru al societăţii noastre la o viaţă întunecată şi plină de deziluzii, condiţie pe care cei ce se află în postura asta trebuie s-o accepte ca atare de tineri”, gândeşte doamna. Ca urmare, se preface a fi proastă şi ignorantă, ca să nu stârnească bănuieli inutile.

Un timp, Renée nu ştie că vecina ei, mica domnişoară Paloma, care se autodefineşte ca „un copil excepţional de dotat, care nu are linişte”, îi împărtăşeşte dragostea de carte şi de Japonia, plus preocupările pentru artă, frumuseţe şi umanitate. Pe deasupra este şi foarte tristă, atât de tristă încât şi-a „planificat” sinuciderea pentru ziua când va împlini 13 ani. Asta până într-o zi, când un deces în clădire eliberează un apartament ce este curând ocupat de un bogat, chipeş şi fermecător domn Ozu. Evenimentul face ca aceste trei persoane să lege o prietenie memorabilă. Toate aceste repere îi permit autoarei – născută la Paris, profesoară de filosofie în Japonia – să exploreze o temă favorită: aplicabilitatea filosofiei în viaţa de fiecare zi a tuturor felurilor de oameni.

Asta şi explică succesul cărţii în Franţa în special, acolo unde cultura filosofică şi marile curente de gândire sunt relativ cunoscute de la vârste fragede, lucru mult mai puţin valabil în culturile anglo-saxone. În plus, Eleganţa ariciului este ca o cutie de bomboane pariziene, cu atmosferă, eleganţă şi parfumul unui oraş unic, cunoscut îndeaproape de o scriitoare care îl surprinde în detaliul cel mai fin.

Cumpara cartea Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery, cu reducere, de la Libris / Elefant / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Anutei: Zece romane care au castigat Booker Prize

Next Article

Libris a anuntat promotiile lunii noiembrie. Reduceri pana la 80% + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share