fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem, de Maryse Condé (Editura Polirom, 2021)

Tituba

Despre cartea Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem. Tituba este fata unei sclave violate de un marinar englez, în trecerea lui spre Barbados.

Tragedia mamei pare să fie continuată, sub o altă formă, de fetiță pentru că la nici șapte ani rămâne orfană și trebuie să învețe să se descurce cumva.

Vezi preț cu reducere

Se apropie de bătrâna Man Yaya  care are grijă de ea dar o inițiază și în tainele tămăduirii și ale magiei.

Timpul libertății ei este măsurat și se sfârșește în momentul în care se îndrăgostește de John Indian. Această dragoste o aduce din nou în robie, în America, sub stăpânirea pastorului Parris, până în comunitatea puritană din Salem.

Nu este ferită de acuzația de vrăjitorie și ajunge într-o celulă alături Hester Prynne, eroina romanului Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne. Tituba se gândește la viața ei plină de încercări și puteri mistice, la modul în care ajunge să fie singura victimă neagră a proceselor vrăjitoarelor din Salem , din perioada cuprinsă între anii 1692-1693.

Deși se bucură și simte protecția spiritelor celor dragi, ea nu va fi total ferită de acuzații și minciuni, dar va reuși să spună o poveste emoționantă despre asuprire, solidaritate și supraviețuire.

„Jucăuşă şi necruţătoare deopotrivă, cartea lui Condé critică fără ocolişuri versiunile masculine, albe ale istoriei şi ale literaturii, luându-le subversiv în posesie.”  – Publishers Weekly

„Pentru mine,Tituba nu e un roman istoric. Tituba este exact opusul unui roman istoric. Nu m-a interesat cum ar fi putut să fie viaţa ei reală… Am inventat-o de-adevăratelea pe Tituba. I-am dat o copilărie, o adolescenţă, o maturitate. Totodată, am vrut să fac din ea un fel de erou feminin, o eroină epopeică asemenea legendarei Nanny of the Maroons. Am ezitat între ironie şi dorinţa de-a fi serioasă. În final, a ieşit un fel de personaj eroicomic.” – Maryse Condé

Cartea Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem, de Maryse Condé a apărut la Editura Polirom și poate fi comandată cu reducere de la Elefant, Libris sau Cărturești.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
transport gratuit

Azi ai transport GRATUIT la orice comandă pe elefant.ro🚛

Next Article
Secretul turbanului meu

Secretul turbanului meu, de Nadia Ghulam, Agnes Rotger (Editura Polirom, 2021)

Related Posts

Total
0
Share