Pentru astazi am ales sa va recomand zece carti despre adulter. Adulterul este un subiect foarte bun pentru o carte. Ne permite sa vedem personajele intr-o alta lumina decat cea de sot/sotie dedicati familiei si astfel asistam la schimbarile survenite in relatie personajelor. Ce carti ati citit din aceasta lista?
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Adulter” de Paulo Coelho
Linda tocmai a implinit 31 de ani si, in ochii celorlalti, are o viata perfecta – o casnicie exemplara, doi copii reusiti, o cariera de succes si o casa luxoasã in Geneva. De fapt, ea se afla la capatul puterilor, intr-atat o oboseste mimarea unei fericiri pe care nu o simte.
Numai cã intr-o zi il reintalneste pe Jacob, un fost coleg de care fusese indragostita in adolescenta, ajuns acum un om politic influent. In timpul interviului pe care acesta i-l acorda, in ziarista de succes se redesteapta o pasiune de mult uitata. Linda va incerca sa traiasca deplin aceasta iubire imposibila, si nu-si va gasi fericirea pana nu-si va explora fara teama abisurile sufletului.
2. “Neintelegerea” de Irene Nemirovsky
Acest roman, la fel de nuantat si de improbabil ca intreaga viata a autoarei sale, opera de debut a unei tinere abia iesite din adolescenta, dar scris cu maturitatea femeii aflate la amurgul vietii, spune povestea aparent banala a uneia dintre aventurile adulterine obisnuite in Parisul interbelic.
Yves Harteloup, un burghez scapatat, intors de curand din Marele Razboi, se indragosteste de Denise Jessaint, sotia unui industrias bogat, intr-o vacanta obtinuta cu mari sacrificii in Hendaye, paradisul pierdut al copilariei sale. Insa, odata intorsi la Paris, cei doi amanti descopera ca pasiunea, oricat de mistuitoare, nu e de ajuns atunci cand se ciocnesc cele doua lumi pe care razboiul le-a separat iremediabil: cea a ultimilor romantici, inca sub pavaza averii lor si care-si mai permit luxul unor iubiri atotcuprinzatoare, si lumea celor dezvrajiti, carora cursul necrutator al istoriei le-a rapit deja tot.
3. “Tradarea” de Karin Alvtegen
Eva si Henrik sunt casatoriti de 15 ani si au impreuna un fiu. Brusc, Eva trebuie sa-si reevalueze mariajul atunci cand isi da seama ca sotul ei are o alta relatie. Furioasa si disperata, cauta sa se razbune. Astfel il intalneste pe Jonas, care de doi ani sta de veghe la capataiul prietenei sale aflate in coma dupa un accident. Impovarat de propria istorie sumbra, el vede o sansa in a o lua de la inceput cu Eva. Tradarea face o analiza a durerii pe care minciunile o provoaca intotdeauna si a modului cum propriul comportament distructiv poate avea consecinte incontrolabile.
4. “Fidelitati” de Diane Brasseur
„Monolog al unui infidel care se intreaba intruna daca nu cumva o fi infidel.“ – Elle
Are 54 de ani si se teme de batranete. De cativa ani, isi imparte viata intre sotia de la Marsilia si amanta de la Paris. Dar viata dubla nu e tocmai un ideal. Prin urmare, trebuie sa aleaga.
Retras in singuratatea biroului, vrea sa-si hotarasca viitorul in cateva ore. Sa ramana cu tanara Alix, cum ar face multi? Sau sa-si continue viata cu sotia pe care inca o iubeste? Isi aduce aminte tot: cum a cunoscut-o pe Alix si a avut impresia ca-si regaseste tineretea, cum a spus primele minciuni, cum s-a simtit vinovat, cum s-a trezit intr-o relatie extraconjugala… Trecutul si prezentul le stie prea bine, dar viitorul?
„Cartea castiga prin stilul magnetic al autoarei, prin umor si prin prezentarea zbuciumului din epoca noastra, in care o idee (senzualitatea torida, fascinatia exercitata de noutate) e parazitata permanent de opusul ei (frumusetea unei iubiri ce rezista, seninatatea profunda a obisnuintei).“ – Elle
5. “Clubul Infidelilor” de Tess Stimson
Viata n-ar putea fi mai fericita pentru Nicholas Lyon, avocat specializat in divorturi, sot multumit al frumoasei – dar copilaroasei – Mal, o autoare de carti de bucate care imbina munca intr-o veche casa din Wiltshire cu responsabilitatile de mama a celor trei fete minunate ale sale. Dar totul se schimba cand in calea lui Nicholas apare Sara Kaplan, o tanara avocata isteata si plina de viata, care explodeaza in viata lui ca o bomba sexuala.
Pentru Sara, ceea ce a inceput ca un flirt nevinovat se transforma repede in sentiment profund si intr-o batalie dureroasa pentru inima lui Nicholas. Clubul Infidelilor e povestea irezistibila a eternului triunghi amoros, perfect echilibrat. Este insa un club in care membrii care se inscriu – cu sau fara voia lor – platesc un pret extrem de mare.
6. “Cele noua chipuri ale inimii” de Anita Nair
Un roman tulburator despre arta si adulter.
Ajuns intr-o statiune de pe malul unui rau din Kerala pentru a-l cunoaste pe Koman, unchiul Radhei si faimos dansator kathakali, autorul de romane de calatorie Christopher Stewart patrunde intr-o lume fascinanta a mastilor si a emotiilor bine strunite. De la prima lor intalnire, Radha si unchiul ei sunt atrasi de tanarul enigmatic ce poarta cu el un violoncel si vrea mereu sa afle cate ceva despre trecut. In afara triunghiului va ramane Shyam, sotul mai varstnic al Radhei, care nu poate decat sa asiste neputincios cum aceasta il imbratiseaza pe Chris cu o pasiune pe care el nu a putut niciodata sa i-o starneasca.
Imbinare sclipitoare de imaginatie narativa si de explorari subtile ale sensului artei si al vietii, Cele noua chipuri ale inimii este un tur de forta literar semnat de una dintre cele mai fascinante scriitoare ale Indiei.
7. “Anna Karenina” de Lev Tolstoi
Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.
„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar maretia lui se datoreaza calitatii rare de a se adapta la statura noastra, la ritmul nostru. Proza lui e ritmata de bataile propriei noastre inimi, iar personajele sale par sa se miste la fel de firesc in lumea noastra ca trecatorii care ni se perinda pe sub ferestre in timpul lecturii.“ – Vladimir Nabokov
8. “Litera stacojie” de Nathaniel Hawthorne
„Curand, dupa ce ni se prezinta personajul si amintirile care o chinuie pe osandita aflata pe esafod, deslusim in multime chipul sotului, obsedat de ideea neabatuta a razbunarii. Cum are sa fie pedepsit Arthur Dimmesdale, care va fi soarta fiecaruia dintre cei trei cuprinsi in intunecatul triunghi al pacatului (sau cea a micutei Pearl) nu ni se spune. Si adevarul e ca nu acestea sunt intrebarile pe care si le pune, in primul rand, cititorul. Dureroasa revelatie a fericirii de odinioara –, tema recurenta in povestirile lui Hawthorne – fereste Litera stacojie de primejdia de a deveni un studiu partial al moravurilor si mentalitatii din Noua Anglie in intunecata perioada coloniala a istoriei americane. Asa incat nu e un simplu roman istoric bine informat; intro proiectie complexa ce pastreaza cu desavarsita stiinta echilibrul intre trecut si prezent, este o analiza subtila a sufletului bantuit de mari chinuri. Litera stacojie A, stigmatizand un trup de femeie, nu e doar un semn al unei epoci salbatice, ci si al unei permanente suferinte a fiintei traind tragedia pasiunii, in cautarea zadarnica a fericirii.“ – Dan Grigorescu
9. “Doamna Bovary” de Gustave Flaubert
„Flaubert se opune in acelasi timp artei zise oficiale (si care era adesea doar un comentariu usor politizant al virtutilor burgheze), ca si nihilismului galagios al «boemei», adica al celor care aspirau in secret sa patrunda in oligocratia tiparului, contestand-o totodata. Doamna Bovary este rezultatul unei hotarari ostentative: pentru a le arata tuturor acestor domni ce inseamna arta, Flaubert va renunta la subiectele si forma pe care le considera adecvate unei gandiri superioare si pe care le ilustrase in Ispitirea Sfintului Anton, in favoarea celei mai umile materii: romanul, mai mult, adulterul, mai mult, faptul divers petrecut in provincie. Acestei substante infame, pe care el insusi o detesta si o dispretuieste, ii va aplica puterea artei celei mai inalte.“ – Ioan Panzaru
„Flaubert este un povestitor neobosit si inepuizabil, un descriptiv de o minutioasa subtilitate ale carui pagini nu se aseamana cu cele ale lui Stendhal si nici cu cele ale lui Balzac. El scrie despre viata de fiecare zi asa cum se scrie istoria – cu o severa raspundere.“ – Barbey d’Aurevilly
„Artistul trebuie sa fie in opera sa ca si divinitatea in creatie, invizibil si atotputernic; sa fie pretutindeni simtit, insa nicaieri vazut.“ – Gustave Flaubert
10. “Sotia pilotului” de Anita Shreve
Sotia unui pilot este pregatita sa auda noaptea tarziu o bataie la usa. Dar cand Kathryn Lyons primeste vestea ca avionul pilotat de sotul ei, Jack, a explodat in apropiere de coasta Irlandei se confrunta cu o realitate insondabila – cate o descoperire socanta in fiecare clipa. Aruncata imediat in valtoarea publicitatii alimentate de zvonurile potrivit carora Jack ducea o viata secreta, Kathryn se hotaraste sa afle cine era cu adevarat sotul sau, indiferent de rezultatul unei astfel de incercari. Cautarea sa pune in miscare acest roman plin de tensiune si pasiune pe masura ce ea incearca intr-un mod impresionant sa raspunda la intrebarea „Cat de bine il poti cunoaste pe cel de langa tine?“
Anita Shreve este autoarea romanelor The Weight of Water (Greutatea apei), Resistance (Rezistenta), Where or When (Unde sau cand), Strange Fits of Passion (Straniile izbucniri ale pasiunii) si Eden Close (Raiul de langa). A fost profesoara la Amherst College si a fost distinsa cu premiile Winship Award si New England Book Award pentru proza. Locuieste in vestul statului Massachusetts cu sotul si familia sa. La Editura Allfa au aparut deja romanele Lumini pe zapada si Cununie in decembrie.