La Universitatea din Milano predau mai mulţi profesori de alte naţionalităţi, care pleacă spre Parlamentul European de la Strasbourg să acuze faptul că sunt discriminaţi faţă de omologii lor italieni. Avem în faţă, aşadar, o poveste a căutării identităţii europene, spusă într-o vreme în care austeritatea şi rigiditatea de la vârful UE dau avânt nemulţumirilor şi suflă în pânzele naţionaliştilor de pe tot continentul.
Naratorul este Jerry Marlowe, care se află în autobuzul care-i poartă pe dascăli spre destinaţie dintr-un motiv cu totul străin de cauza lor: trebuie să fie cu femeia pentru care şi-a părăsit soţia, după cea mai intensă experienţă amoroasă a vieţii lui (a cărei flacără, totuşi, a ars rapid şi complet). Ceea ce la început pare nobil din partea colegilor săi se dezvăluie, pe parcursul poveştii, a fi simplu carierism (de diferite niveluri) sau, mai rău, o plimbare în compania unor femei tinere şi frumoase, dat fiind faptul că mai multe studente alcătuiesc un adevărat (şi fermecător) grup de susţinere. Doar Jerry este foarte trist, în căutarea gândului că şi-a depăşit pasiunea disporporţionată, în urmărirea vieţii de azi a celei pentru care îşi destrămase mariajul, în încercarea de a se vindeca punându-şi sare pe răni. Acesta este, de altfel, nucleul atrăgător al unei cărţi cu un complot perfect şi cu o simbolistică de zile mari: pelerinajul spre un simbol al birocraţiei al unui om care a eşuat în amor şi al colegilor lui spre inima Europei unite, care arborează principii înalte în timp ce de fapt este un loc al cinismului, hologramelor şi intereselor ascunse. Într-acolo defilează oameni care clamează aşijderea şi ascund la fel. Cu fiecare pagină, aceste elemente care par divergente la început ajung să se întrepătrundă şi să „conducă ostilităţile” cărţii.
Ce înseamnă, până la urmă, să fii cetăţean european „dacă Bundesbank are capacitatea de a destabiliza lira?”. Iată şi explicaţia faptului că protagoniştii nu se comportă ca nişte adevăraţi cetăţeni comunitari, ci ca oameni cărora nu le ies socotelile dacă trebuie să cumpere franci elveţieni pentru o cafea la localul din colţ. Ipocrizia continuă la nucleul acţiunii: petiţia adresată Parlamentului European vădeşte faptul că petenţii cer să fie trataţi de către statul italian nu în calitate de cetăţeni europeni, ci echivalent cu italienii! Aici se remarcă nota falsă, întrucât termenii de angajare din Italia oricum erau superiori celor pe care semnatarii documentului îi aveau în ţările de origine…
O menţiune specială în privinţa acestei cărţi speciale se cuvine citatelor care încheie capitolele: Zola, Cioran, Beckett. În final, Europa este un tur tragi-comic în jurul ideii de Europa unită şi al reflecţiei acesteia în viaţa de fiecare zi şi în microcosmosul fiecăruia. Totul condimentat cu mult umor, cu forţa evocării dublată de personaje ciudate, dar puternice în statornicia lor care se vrea europeană dar nu prea, plus o poveste cu întorsături de situaţie care face din această carte o lectură completă şi edificatoare.
Cartea Europa, de Tim Parks se găsește cu reducere la Libris, eMAG sau Elefant.