fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Facultatea lucrurilor de prisos, de Iuri Dombrovski

Iuri Dombrovski ar merita, cred mulţi critici, o mai mare popularizare între scriitorii occidentali. Şi nu întâmplător – este un observator atâr de fin al vremurilor, iar biografia sa a înregistrat atâta suferinţă generată de opoziţia frontală faţă de Stalin şi regimul său de teroare, încât cărţile lui Dombrovski sunt încă un exemplu că „viaţa bate filmul”, iar ororile pe care le-au imaginat şi pus în aplicare unii şi le-au suportat alţii în realitate sunt mai mari decât şi-ar putea imagina şi cele mai bogate minţi în clipe de fantezie sinistră.

facultatea-lucrurilor-de-prisos

In Facultatea lucrurilor de prisos un om se ocupă de arheologie. Într-o zi, colegii de la muzeu cu care lucrează găsesc un craniu cu o diademă de aur. Aşadar, în apropiere este un mormânt, dar nu unul însemnat. Deci capul încoronat a fost ucis. Cui au aparţinut aceste rămăşiţe care atestă faptul că persoana era tânără? Între timp, unul dintre colaboratori „face pierdută” diadema cu pricina şi intră în scenă autorităţile de pe vremea cea mai groaznică a stalinismului. Un tânăr şi ambiţios investigator îl ridică pe eroul care nu a reuşit să dea de urma hoţului de aur şi care se vede acuzat de complot pentru a înstrăina avuţia statului.

Încep interogatoriile, la care sunt aduşi şi colegii lui, inclusiv o veche iubire, apărută de neunde în mijlocul turbulenţelor. Eroul decide să nu trădeze, adică să nu dea satisfacţie sistemului. Şi pentru asta începe să îndure. Rând pe rând, zi după zi, este privat de somn, bătut, intimidat, ameninţat, abuzat, terorizat, torturat. Rezistă imaginându-şi vacanţele la mare, plantele şi animalele din „lumea liberă”, momente dintr-un trecut pe care nu-l mai vede continuându-se în viitor. Dar rezistă şi într-o zi investigatorii încep să fie intimidaţi de el, la rândul lor. În paralel, asistentul şi colegul cu care făcuse descoperirea decide să colaboreze. Şi asta îi va fi fatal. Devine informator.

Apoi vine clipa în care sinistra poveste din Facultatea lucrurilor de prisos încetează la fel de brusc cum a început. Eroul este eliberat atunci când nu se mai aştepta la nimic bun. Aurul a fost recuperat, iar investigatorul ambiţios pricepe în sfârşit că nu fusese niciun complot. Fireşte că strădaniile lui de a demasca furturile din provincie nu convin celor care se ocupau cu exact acelaşi lucru la centru şi astfel ambiţiosul se vede luat la întrebări. Excesul de zel „a întors roata”.

Câteva cuvinte despre Iuri Dombrovski: a intrat în conflict cu autorităţile din vremea studenţiei, a fost exilat în Kazahstan, iar în următorii 25 de ani a rămas ba în exil, ba în lagărele de muncă; a fost arestat de nemumărate ori pentru „comportament antisovietic”, a petrecut anii războiului în lagărul de la Kolyma, de sinistră amintire, apoi a paralizat şi „a fost aruncat” la marginea sistemului, cum făceau bolşevicii cu cei care nu mai puteau munci. A fost arestat din nou, totuşi, şi trimis în Siberia, sub acuzaţii de „cosmopolitanism”. A fost reabilitat în 1956, după moartea lui Stalin. Şi-a recuparat cărţile scrise în toţi acei ani şi le-a dăruit celor ce nu vor să uite.

Romanul Facultatea lucrurilor de prisos, de Iuri Dombrovski poate fi si al tau la un pret foarte bun. Il gasesti la Elefant / eMAG / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reduceri mari! Lichidare de stocuri la manuale si carti pentru copii

Next Article

Secretul genezei, de Tom Knox

Related Posts

Total
0
Share