fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: Firida Rușinii, de Ismail Kadare

Editura Humanitas Fiction ne invita miercuri, 10 februarie, ora 19, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, la lansarea romanului Firida Rușinii de Ismail Kadare, recent aparut in colectia ”Raftul Denisei”, coodonata de Denisa Comanescu. Firida Rusinii face parte din ”ciclul otoman”, scris de Ismail Kadare in anii ’70, care ii ofera prilejul unei meditatii asupra opresiunii si a terorii intr-un stat totalitar.

La eveniment vor vorbi Excelenta Sa Dl. Ilir Tepelena, Ambasadorul Republicii Albania in Romania, Sabina Fati, jurnalista si scriitoare, Vlad Zografi, scriitor si senior-editor Humanitas si Marius Dobrescu, traducatorul volumului. Dezbaterea va fi moderata de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de 10 februarie, ora 18.30.

Romanul Firida Rușinii de Ismail Kadare poate fi comandat online de la Humanitas sau Libris.

firida rusinii

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, pe fundalul decaderii inevitabile a Imperiului Otoman, Ali Pasa din Ianina isi cladeste un principat independent. Pentru a preintampina extinderea rebeliunii, sultanul il pedepseste cu cruzime, expunandu-i capul in piata centrala din Istanbul, in firida destinata tradatorilor. Ismail Kadare reconstituie cariera acestui personaj misterios, nascut albanez, dar integrat perfect in mecanismul inselator al administratiei otomane. Ali Pasa – admirator al lui Napoleon Bonaparte, cu care a intretinut relatii diplomatice, si al poetului George Byron, pe care l-a gazduit in drumul acestuia spre Grecia – a dus o viata plina de fast, dar s-a comportat ca un satrap oriental, strivind fara mila orice tentativa de a i se contesta autoritatea. Fara sa-si propuna sa scrie un roman istoric, Kadare recompune cu detalii de mare finete atmosfera capitalei otomane, dominata de puterea absoluta a suveranului, precum si angrenajul cumplit caruia ii cad victime nu numai cei invinsi, ci si invingatorii.

”Kadare a terminat Firida Rusinii in 1976, an in care, scrie el, «de la Tirana veneau stiri proaste. Comploturi demascate in serie. Arestari una dupa alta. Teroare». In acest roman, unul dintre putinele asupra carora autorul nu a facut modificari, tragicul ramane neatins. Aici nu este loc pentru grotescul cu care el isi echilibreaza, de obicei, cealalta parte a operei. Pentru ca aici, in Firida Rusinii, Kadare demonteaza si expune piesa cu piesa mecanismul fricii; acel mecanism de care oricarui regim ar trebui sa-i fie rusine, ne spune el printre randuri.” (Éric Faye)

Ismail Kadare s-a nascut la Gjirokastra, in Albania, in 1936. A absolvit filologia la Tirana si si-a continuat studiile la Institutul de Literatura Maxim Gorki din Moscova. A debutat la optsprezece ani cu un volum de poezie, Inspiratii juvenile, caruia ii urmeaza in 1957 un al doilea, Visari. Trecerea la proza o face in 1963 cu romanul Generalul armatei moarte, care-i aduce notorietatea internationala.

Humanitas Fiction a publicat in colectia ”Raftul Denisei” o parte din cele mai importante scrieri ale autorului: Palatul Viselor (2007), Accidentul (2008), Umbra (2008, 2015), Amurgul zeilor stepei (2009), Mesagerii ploii (2010), Cronica in piatra (2012), Spiritus (2012), Vremea nebuniei (2012), Cina blestemata (2013), Podul cu trei arce (2015).

Ismail Kadare este si autorul unor eseuri, scrieri de memorialistica, precum si al cartii-document Moartea care ne-a unit (1998), despre evenimentele tragice din fosta Iugoslavie. Este recompensat cu numeroase premii si distinctii literare, printre care Prix Mondial Cino Del Duca (1992), primul Man Booker International Prize (2005) si Jerusalem Prize (2015). Pe 1 ianuarie 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, in grad de Comandor. Opera sa, nominalizata frecvent la Premiul Nobel, este tradusa in peste patruzeci de tari.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
chestiune de pret

Editura Nemira ne invită la Chestiune de preț, dramatizarea unui text din volumul Witcher: Ultima dorință

Next Article
Amantul japonez

Amantul japonez, de Isabel Allende

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share