Inca de cand am lansat bookuria ne-am bucurat de atentie si excelenta colaborare cu cateva edituri mari din Romania. Una dintre ele, poate cea care ne-a sprijinit si sustinut cel mai mult este Editura Litera. Au o comunicare excelenta, dar si un ritm trepidant de lansari de carte si noi proiecte. Cum in ultima vreme s-au intamplat mai multe lucruri frumoase, am vrut sa le adunam pe toate la un loc si vi le oferim intr-un interviu pe care va invitam sa-l cititi mai jos. Interlocutor ne-a fost Cristina Vidrascu Sturza, director editorial al Editurii Litera. Aveti ce citi!
– La Bookuria, admiram si apreciem activitatea Editurii Litera, ne bucuram de cartile voastre, de proiectele pe care le faceti, dar si de faptul ca mizati foarte mult pe cartea pentru copii. Vedem atentia pe care o acordati acestui segment si cred ca o prima intrebare ar fi legata de planul editorial Litera, anume ce pondere ocupa cartea pentru copii in planurile voastre. Intrebarea vine si in urma afirmatiei facute de dl Marin Vidrascu intr-un interviu, in care ne spunea ca aceasta categorie de carti este una nu doar speciala, ci si foarte eficienta din punct de vedere economic.
– Litera a editat carte pentru copii inca de la infiintarea sa, acum 25 de ani, iar pe parcurs oferta a devenit atat de mare incat a trebuit sa dam acestei divizii o personalitate proprie. Asa se face ca in 2012 am creat imprintul Litera mica care in prezent numara mai bine de 800 de titluri grupate in 23 de colectii.
In momentul de fata, cartea pentru copii reprezinta peste 40% din ponderea de vanzari a Grupului Editorial Litera si acest procent este in crestere, mai ales de cand am devenit editori exclusivi in Romania ai cartilor Disney. Succesul de care se bucura acest brand se datoreaza probabil si felului in care am ales sa il adaptam cerintelor publicului de la noi: majoritatea cartilor sunt insotite de CD-uri audio unde vocile personajelor sunt insufletite de actori cunoscuti si iubiti de copii (Stela Popescu, Daniela Nane, Valentin Uritescu, Andra Gogan etc.), facem frecvent evenimente Disney pentru copii in scoli, gradinite sau parcuri si de asemenea pe pagina facebook.com/Litera mica Disney este unul dintre „subiectele” preferate ale copiilor.
Orice actiune care anima un copil sa citeasca ne bucura si ne face sa zabovim asupra ei pana cand ii epuizam toate modurile de manifestare. Disney a ramas una dintre cele mai mari surse de bucurie si de inspiratie pentru copiii din intreaga lume, iar noi suntem fericiti ca putem aduce minunatele personaje de poveste si copiilor din Romania.
– Legat de cartile pentru copii, de curand ati anuntat un frumos parteneriat cu SIVECO prin care Litera doreste sa fie mai aproape de copii, parinti si dascali. Deja ati publicat primele manuale pentru clasa I (atat in format tiparit, dar si in varianta digitala), dar ati lansat si un interesant club online pentru dascali. Ne puteti spune mai multe despre aceste proiecte?
– Am spus-o in nenumarate randuri, iar campaniile de promovare a lecturii pe care le facem de ani buni ne stau marturie: scopul nostru principal este acela de a-i aduce mai aproape de carte pe romani si in special pe cei tineri. Continuarea fireasca a acestui demers este ca anul acesta am creat un departament educational Litera si, in parteneriat cu SIVECO, am editat manualele digitale de comunicare si matematica pentru clasa intai, care au si castigat licitatia organizata de Ministerul Educatiei. Asa ca incepand cu 15 septembrie copiii vor invata literele si cifrele dupa manuale Litera.
Am infiintat Clubul dascalului modern pentru ca ne dorim sa fim nu doar editorii manualelor ci si partenerii dascalilor care le folosesc: fiind primul an in care manualele au si suport digital, vor aparea inevitalbil multe intrebari, nelamuriri de ordin tehnic sau procedural. Cei inscrisi in club vor avea la dispozitie un TelVerde unde vor putea primi lamuriri de la specialistii nostri in fiecare zi a saptamanii, intre orele 8 si 20. Si acesta este doar unul dintre avantaje. Le mai oferim dascalilor carti cadou, discount de 30% pe viata la cumpararea de carti de pe elefant.ro sau tombole cu premii. Periodic vom face intalniri de club sub forma de workshopuri unde vor avea ocazia sa se intalneasca cu autorii manualelor, dar si cu scriitori, psihologi, sociologi, actori specializati in lucrul si interactiunea cu copiii. Ideea este aceea de a dezvolta in jurul cartii un intreg univers in care profesorii sa se simta sprijiniti, iar copiii sa aiba parte de cea mai lina si frumoasa intrare in lumea cunoasterii.
– Cand vom avea manuale Litera pentru toate clasele de gimnaziu?
– Acesta este unul dintre proiectele principale ale nou infiintatului departament educational Litera si il vom dezvolta in acelasi parteneriat care si-a dovedit deja eficienta si valoarea: Litera – SIVECO.
– Si ca sa continuam ideea cartilor pentru copii, anul trecut, dar si in acest an, ati avut mai multe campanii de inserturi ce au avut ca obiect carti si audiobookuri pentru copii. Publicul nostru s-a aratat extrem de interesat de astfel de proiecte, cartile si audiobookurile au fost extrem de apreciate si bine primite. Din postura de director editorial ne puteti spune daca vor mai fi astfel de campanii, poate si un mic „inside info”?
Impreuna cu ziarul Libertatea pentru femei continuam proiectele de insert al volumelor din colectia Carti romantice care se bucura de un mare succes. Am si creat pe facebook o comunitate a cititoarelor romantice – facebook.com/Carti romantice – care in jumatate de an a ajuns la mai bine de 11 000 de fani foarte activi.
Pot sa va dau si un mic inside info referitor la proiectele noastre viitoare de inserturi: pregatim adolescentelor o surpriza care poarta numele Violetta. Detaliile le vor afla in curand, le invit sa fie cu ochii si like-urile pe pagina de facebook Litera mica unde vom anunta din timp amanuntele.
– Dincolo de cartile pentru copii, ce surprize mai pregatiti in aceasta toamna pentru cititori?
– O sa fie o toamna bogata la Litera, iar cititorii nostri vor putea alege fiecare cate ceva care sa le satisfaca placerea, pasiunea sau curiozitatea. In primul rand inauguram o noua colectie, CEO must read, care va oferi celor interesati lucrari excelente de leadership, management, cultura organizaționala, investitii si strategie. Primele titluri din colectie sunt Avantajul. De ce sanatatea organizationala este cel mai important atu in afaceri, de Patrick Lencioni si un bestseller New York Times, Warren Buffett despre aproape orice. Biografia de afaceri a celui mai de succes investitor al lumii, o editie ingrijita de Carol J. Loomis.
In colecția de carti dedicate fotografiei, pregatim alte 4 titluri semnate de Michael Freeman, specialist in aceasta arta, iar pentru cei pasionati de gatit – printre care ma aflu si eu – va aparea ultima carte semnata Gordon Ramsay, Ultimate Cookery Book [Curs complet de gatit]. Si colectia Premium se imbogateste cu titluri noi, Bird Song [Cantec de pasari, titlu provizoriu] de Sebastian Faulks si The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry [Incredibila calatorie a lui Harold Fry] de Rachel Joyce.
Cat despre copii, stiti deja ca au un loc privilegiat la Litera, asa ca toamna asta vom aduce pentru ei multe carti de povesti si activitati si peste 50 de titluri Disney.
Cand vom trage linia de final a acestui an, vom avea mai bine de 400 de titluri editate, ceea ce este o performanta pe care o datoram echipei de profesionisti cu adevarat dedicati meseriei de editor de carte.
– Desi nu este o nisa prea mare, chiar daca este constant in crestere, cartile in format electronic va preocupa. Se vede asta si din frumoasa colaborare pe care o aveti cu elefant.ro – ne-am obisnut in ultima vreme ca in fiecare joi sa ne bucuram de cate un eBook gratuit. Cand se va ajunge ca orice titlu nou aparut sa aiba si corespondent in varianta eBook?
– Este adevarat ca in momentul de fata eBookurile nu au o pondere prea mare in piata de carte din Romania dar cred ca situatia asta se va schimba foarte rapid. Daca in 2012 eBookurile reprezentau 1% din piata de carte, anul trecut procentul s-a dublat, iar acum se afla intr-o crestere semnificativa. Din ce in ce mai mult tinerii prefera sa citeasca pe eReadere, telefoane si tablete. Este comod, incap multe carti pe un astfel de device si, deloc de neglijat, este cool!
La Litera, ne aflam deja in situatia in care pentru fiecare carte oferim si varianta eBook. Contractele noastre de copyright includ aceasta specificatie, ca, acolo unde exista, sa cumparam pentru un titlu tiparit si drepturile pentru varianta lui electronica. In momentul de fata Litera are peste 500 de eBookuri pe care le vinde prin intermediul elefant.ro, amazon si apple. Cartea electronica este o alternativa la cea tiparita (care in nici un caz nu va disparea), iar noi suntem bucurosi ca putem sa o punem la dispozitie publicului din Romania.
– Ca si editura v-ati implicat constant in mai multe proiecte sociale, ati creat campanii la care au participat zeci de mii de oameni. Este un efort pe care merita sa-l faceti. Reusiti prin astfel de evenimente sa miscati oameni si idei. Cu siguranta aveti si un bilant, merita eforturile de organizare si finantare a unor astfel de proiecte?
– Cu siguranta merita. Si nu ma refer acum la un castig financiar. Ne-am facut o prioritate din a-i determina pe oameni sa constientizeze importanta cartilor si a lecturii, iar faptul ca ei au fost atat de receptivi si participativi la campaniile noastre nu a facut decat sa ne bucure si sa ne dorim sa le oferim si mai mult. Eforturile financiare si de organizare iti sunt pe deplin rasplatite in momentul in care la un eveniment participa mii de oameni, cum ni s-a intamplat noua la campaniile Noaptea cartilor deschise si E coada la carte. Acum, ca am creat si departament educational Litera, interesul nostru se indreapta spre elevi si avem in pregatire o campanie care le este dedicata si care se va numi Ora de lectura – Citeste cu Litera. O sa va spunem mai multe in momentul in care toate amanuntele acestui proiect vor fi puse la punct.
Interviu realizat de Bogdan Cercel