fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

L-am servit pe regele Angliei – despre umor si umanitate cu Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, L-am servit pe regele AnglieiBohumil Hrabal este considerat unul dintre cei mai importanţi autori cehoslovaci ai secolului XX, a cărui operă a circulat multă vreme în samizdat, fiind cunoscută de cititorii săi pasionaţi. Viaţa sa a fost una remarcabilă, căci, deşi a absolvit cursurile Facultăţii de Drept, dându-şi şi un doctorat în domeniu, a lucrat în cele mai surprinzătoare domenii, fiind când lucrător la Căile ferate, când telegrafist şi impiegat de mişcare, când ambalator de hârtie, când agent de asigurări. Nu puţine sunt momentele în care Bohumil Hrabal a mărturisit că a existat şi o parte bună în traseul său profesional, căci, în felul acesta, a reuşit să cunoască cât mai multe tipologii umane şi să adune material interesant pentru cărţile sale.

În Seria de autor Bohumil Hrabal a Editurii Art au apărut, până acum, două volume: L-am servit pe regele Angliei şi Trenuri cu prioritate. Naraţiunile celor două volume au loc în perioada în care Cehoslovacia a fost sub ocupaţie germană, când problemele politice aveau o foarte mare importanţă în modificarea calităţii vieţii.

L-am servit pe regele Angliei spune povestea unui chelner ambiţios, care face tot posibilul pentru a parveni. Traseul său porneşte de la Hotelul Praga de Aur, unde îşi face ucenicia şi învaţă primele trucuri ale meseriei de chelner. Peste ani, Jan ajunge la Hotelul Tichota, unde reuşeşte să strângă foarte mulţi bani deoarece localul era vizitat de cele mai de seamă persoane în momentul în care voiau să-şi pună în practică vreo fantezie. Însă disputele cu colegii îl forţează să părăsească şi acest loc de muncă, ajungând chelner la Hotelul Paris din Praga, un restaurant elegant, al cărui şef de sală l-a servit, în trecut, pe regele Angliei. De la acesta învaţă naratorul enorm de multe despre firea umană şi despre atenţia pe care trebuie să le-o acordăm altora pentru a putea avansa. Şi aşa ajunge Jan să-l servească pe regele Abisiniei, marcând astfel sfârşitul perioadei sale de iniţiere în această meserie.

[button target=”_blank” style=”” class=”btn_yellow” link=”http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=2adb44b45&campaign_unique=184f69294&unique=bb0e7cbcf”]Cumpara cartea cu reducere[/button]

Restul romanului surprinde evoluţia lui Jan ca adult, dezamăgirile prin care trece în timpul ocupaţiei germane, umilinţele pe care le resimte în momentul în care îşi dă seama că mulţi dintre compatrioţii săi sunt supuşi torturilor fizice, în timp ce el are parte numai de privilegii pentru că s-a căsătorit cu o nemţoaică, nevoia lui continuă de afirmare şi problemele familiei sale. Deşi multe dintre evenimentele prin care trece sunt de-a dreptul dramatice, cartea nu cade nicio clipă în derizoriu datorită umorului, adeseori negru, cu care Hrabal punctează momentele esenţiale ale naraţiunii.

Finalul ne pune în faţa unui narator de nerecunoscut, care a aflat ceea ce este esenţial în viaţă şi care sunt lucrurile de care are nevoie pentru a fi, în sfârşit, fericit şi liniştit. Soluţia pe care ne-o propune e cu atât mai neaşteptată cu cât, pentru mulţi cititori, Jan pare a da de multe ori dovadă de insensibilitate prin felul în care reacţionează în anumite situaţii limită de-a lungul romanului.

Un roman care vă va face să râdeţi grozav pentru ca, apoi, să vă pună serios pe gânduri, reconsiderând întreaga naraţiune din punctul de vedere al ultimilor pagini.

Recenzie scrise de Evelina Bidea

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ne place ce citim. Recomandarea Zilei (27.02.2013)

Next Article

Editura Herald va invita in perioada 1-3 Martie la Festivalul Body Mind Spirit

Related Posts

Total
0
Share