fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lecturi fundamentale: Balzac

Toată lumea ştie cine a fost Balzac, aşa cum ştie cine a fost Einstein sau Napoleon. Balzac este studiat, menţionat, citat de milioane de ori pe zi, din sălile de curs la reţelele de socializare. Se spune că dacă vrei să cunoşti divinitatea şi umanitatea, trebuie să citeşti Biblia şi pe Balzac. La aniversarea naşterii uriaşului scriitor, „Bookuria” celebrează o operă care s-a aşezat în universalitate ca şi când ar fi fost acolo dintotdeauna.

colonelul-chabertColonelul Chabert face parte din monumentul literar numit „Comedia umană”, lectură de căpătâi pentru oricine decide să deschidă vreo carte vreodată. Este povestea cinismului vieţii şi al eternei juxtapuneri dintre ceea ce se predică într-o societate şi adevărata scară a valorilor, cea „de la firul ierbii”; în acest caz, discrepanţele dintre vârfurile sociale napoleoniene – onoarea şi demnitatea militară – şi codul moral al Restauraţiei. Aşadar, colonelul Chabert, ofiţer de cavalerie cu certe merite, stimat chiar de Bonaparte însuşi, se însoară cu o femeie uşoară, Rose Chapotel, apoi pleacă pe front.

Este rănit grav la Eylau, considerat mort şi îngropat alături de alte victime franceze. Doar că Chabert supravieţuieşte, iese singur din propriul mormânt şi, după o lungă perioadă de recuperare, se întoarce la Paris, în căutarea soţiei. Ce găseşte aici? Doamna s-a recăsătorit cu un parvenit, Ferraud, şi i-a lichidat militarului toate proprietăţile. Chabert decide să acţioneze pentru a-şi recupara bunurile şi onoarea, iar aici intră în scenă adevărata faţă a societăţii: avocatul Derville, care îl reprezintă, este şi în slujba fostei sale soţii. Cum ajunge luptătorul neînfricat şi supravieţuitorul tenace să fie învins de sistemul parizian, să piardă totul şi să sfârşească într-un azil de săraci, numai Balzac poate povesti, spre delectarea cititorului. Şi nu doar delectare, întrucât lectura cărţilor lui Balzac echipează perfect pe oricine pentru ciocnirea cu civilizaţia umană.

Cumpără carte cu reducere de aici.


eugenie-grandetEugenie Grandet este un festival al personajelor memorabile, puternice, unice, aşa cum numai marele scriitor a reuşit să dea literaturii lumii după ce le cizela într-o manieră care a devenit legendară. Eroina este fiica unui îmbogăţit atât de zgârcit, încât nu vrea nici măcar să repare acoperişul casei. Cu ochii pe banii familiei, bancherul des Grassins îşi doreşte ca tânăra să se mărite cu fiul său, avocatul Cruchot vrea fata pentru nepotul lui, iar bătrânul tată se amuză pe seama ambilor, încăierându-i. Aflată în mijlocul atâtor intrigi de familie legate de bani, Eugenie îl cunoaşte într-o zi pe un văr al ei, Charles Grandet, un insolent leneş care are o aventură cu o femeie măritată.

Eugenie cea naivă se îndrăgosteşte de el, îl compătimeşte teribil când află că e falit şi îi dă economiile ei ca să plece în lume să-şi caute norocul… pentru amândoi. Se întoarce, dar… are alte planuri. A lăsat-o de mult în urmă pe fata provincială care i-a pus în palmă avutul şi inima ei şi astăzi este logodit cu o aristocrată. Eugenie decide să se căsătorească, la rândul ei. Cu care dintre pretendenţi? Ce îi pregăteşte societatea? Ce îi rezervă soarta?

Cumpără cartea cu reducere de aici.


Sunt acestea doar două picături din oceanul literar numit Balzac. Citiţi!

„Egalitatea poate este un drept, dar nicio putere de pe pământ n-o poate transforma în realitate”

„Când o femeie ne iubeşte, ne iartă totul, până şi crimele; când nu ne iubeşte, nu ne iartă nimic, nici chiar virtuţile”

„Atunci când face conversaţie, bărbatul este un iubit; când tace, este un soţ”

„Legile sunt pânze de păianjen prin care scapă insectele mari, iar cele mici sunt prinse”

„Natura creează doar animale imbecile. Pe proşti îi datorăm societăţii”

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Azi poți câștiga o bicicletă Pegas Cutezător de 2.000 lei. Află cum!

Next Article

Dan C. Mihăilescu și-a dat întâlnire cu cititorii

Related Posts

Total
0
Share