fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lecturi fundamentale: D. H. Lawrence

Nimic nu mai este la fel după ce-l citeşti pe D.H. Lawrence. Este cel care a lovit scurt şi decisiv în inima tabu-urilor societăţii occidentale, dezbrăcând-o de cârpe, de sulimanuri şi de false ierarhii şi relevându-ne acolo unde suntem toţi la fel: în iubire. Nicio bilbiotecă interioară care se respectă nu-l poate omite pe scriitorul britanic care nici măcar nu a apucat să vadă revoluţia pe care a generat-o opera sa.

Fii şi îndrăgostiţi„Fii şi îndrăgostiţi” este o capodoperă clasată între primele zece cărţi britanice ale secolului trecut şi care abia lăsa să se întrevadă undele de şoc pe care avea să le stârnească Lawrence mai târziu. Gertrude este o minte sclipitoare, o fire ambiţioasă şi o femeie inspirată de idei măreţe. Plus fiica unor burghezi înstăriţi. Dar ce te faci în societatea britanică a începutului de secol XX, când doamnele nu au altă cale decât mariajul şi copiii?

Aşa că într-o zi, îndrăgostită de un miner care părea „altfel”, Gertrude devine doamna Walter Morel… şi martora transformării prinţului din visele ei într-un alcoolic demn de dispreţ. Astfel încât femeia îşi transferă ambiţiile în fiii săi. După ce primul, William, moare tânăr, celui de-al doilea, Paul, îi revine sarcina dificilă de a atinge standardele unei mame frustrate. „Mama a avut o pasiune pentru tată, aşa că fiii sunt născuţi din iubire şi au multă vitalitate. Iubirea lor pentru cea care i-a născut este reciprocă, dar are şi conotaţii de nevoie. Pe măsură ce înaintează în vârstă, însă, ei nu mai pot iubi în exterior, întrucât mama este cea mai mare putere afectivă din viaţa lor”, sintetiza Lawrence însuşi.

Războiul în sânul familiei începe în ziua în care Paul se îndrăgosteşte de Miriam, cu care mama lui nu este de acord. În paralel, eroul duce un război cu nevoia primară, pe viaţă şi pe moarte, de a scăpa din orăşelul minier care le apasă vieţile ca o piatră de mormânt.

Cumpără cartea cu reducere de aici.


Amantul doamnei Chatterley„Amantul doamnei Chatterley”. De ce s-a scris şi s-a vorbit atât de mult despre această carte interzisă în Imperiul Britanic exact în vremea în care acesta era la apogeu, deci când interdicţia acoperea mare parte din planetă? Pentru că tânăra măritată în aristocraţie Constance Lady Chatterley ajunge într-o zi să aibă revelaţia că relaţia spirituală cu un soţ invalid (pe care îl iubeşte, desigur, şi îl respectă ca pe un erou de război ce este) nu poate fi de ajuns.

Aici intră în scenă Oliver Mellors, un oarecare. „Părea că vine de nicăieri. Aşa îl vedea, ca pe o ameninţare subită, un bărbat în pantaloni verzi, cu o faţă roşcovană, cu mustăţi roşcovane şi ochi distanţi”. Experienţa sexuală a femeii cu Mellors, până la urmă povestea nevoii instinctive a oamenilor de a-şi satisface sexualitatea, explodează şi în lumea cărţii şi a dat peste cap şi lumea exterioară, a societăţii. Pentru că tot ceea ce ni se pare astăzi atât de firesc, exprimarea liberalismului, a fost interzis timp de peste trei decenii; a fost nevoie de un proces care a răsturnat în anii 1960 (mult după moartea autorului) tabu-urile societăţii britanice, opera lui Lawrence fiind pusă nu doar în drepturi, ci şi în universalitate.

Cumpără cartea cu reducere de aici.


Vezi aici mai multe cărți scrise de același autor. Vezi și alte propuneri în rubrica noastră lecturi fundamentale.


„Stai nemişcat atunci când nu ai nimic de spus; când pasiunea adevărată te mişcă, spune ce ai de spus, şi spune-o cu tărie”

„Nu am văzut niciodată ceva sălbatic care să-şi plângă de milă. O mică pasăre va cădea moartă de frig de pe o ramură fără să se văicărească”

„Tragedia este ca un acid puternic. Dizolvă totul, până la esenţa adevărului”

„Vârsta noastră este una a conştienţei. Ştim atât de mult, simţim atât de puţin”

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment
  1. Am bifat şi eu cele 2 romane în facultate(cu mica diferenţă că eu am citit Sons and Lovers cu traducerea Fii şi amanţi) şi m-am îndrăgostit de stilul lui D. H. Lawrence. Cu siguranţă voi mai încerca şi alte romane.

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Weekend Nemira. Reduceri de până la 65% + transport gratuit

Next Article
În misiune cu Marian

Celebrul polițist Marian Godină lovește din nou!

Related Posts

Total
0
Share