fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lecturi fundamentale: Franz Kafka

Nu vei auzi prea des citate din Kafka, dar nu va trece nicio săptămână fără să auzi în jur exclamaţii gen „Parcă suntem în Kafka!” de fiecare dată când aşa-numita lume raţională îşi vădeşte fundamentele iraţionale. Şi asta se întâmplă des… Creator al unui univers care a „bântuit” foarte mulţi dintre marii autori care i-au urmat, scriitorul german a rămas unic prin cărţile sale tratament. Personajele lui Kafka, chinuite de frustrări, sunt abisurile noastre, ale tuturor, „faţă cu” absurdul şi irealul pe care ştim în fiecare zi să-l edificăm, ca şi când ne-am fi nouă înşine nişte duşmani înverşunaţi. A-l citi pe Kafka este ca şi cum ai bea ceai de pelin; îţi revoltă papilele gustative în timp ce-ţi repară ulcerul.

MetamorfozaMetamorfoza. În 2015, incredibila carte „Metamorfoza” a împlinit 100 de ani. Între timp, s-au găsit destui avizaţi care să spună că nu poate fi depăşită de nimic altceva. Carte de referinţă a secolului XX, studiată în tot occidentul ca o Biblie a absurdului, povestea transformării lui Gregor Samsa într-o insectă a fost interpretată de milioane de ori. Agentul de vânzări are o viaţă atât de placidă, încât evenimentul care o scoate din ţâţâni este pe măsura acestei plictiseli din forma umană.

Deodată, totul se dă peste cap; întârzie la serviciu (ceea ce nu-l caracterizează deloc), nu le poate răspunde celorlalţi, care îl cred foarte bolnav de dincolo de uşa închisă, apoi apare în toată „splendoarea” care provoacă leşinuri… Se instalează cea mai ciudată rutină din literatura universală, cu personajul insectă aşezându-se în noua condiţie şi configuraţie tot mai confortabil (sora îl hrăneşte şi curăţă după el, chiar mobila este mutată pentru a-i crea… comodităţi celui care îşi trece vremea urcând pe pereţi). În ziua în care vrea mai mult (omul din el este la post…), intră fatal în bucătărie, iar tatăl său aruncă după insecta uriaşă cu un măr care îl vătămează grav pe Gregor. Fireşte, grija familiei are şi un capăt, sora binevoitoare plănuind la ceas de taină, împreună cu familia, să scape de gândacul-rudă…

Cumpără cartea cu reducere


KafkaCastelul. Ultima operă a lui Kafka este şi cea mai emoţionantă. Carte cu evocări şi descrieri care materializează lectura într-un mod fabulos, mistic, aproape dureros, de neuitat, are în centru un imobil cât o lume. Personajul K ajunge la acest edificiu, fără a ni se dezvălui ţinta, scopul, derularea evenimentelor care l-au direcţionat spre Castel. În acest fel, spaţiul cu pricina devine un personaj… înzăpezit, înconjurat de ceţuri ce par eterne, întunecat, cu care cititorul ba luptă, ba se „ceartă”, ba se aliază.

Acesta este, de fapt, miracolul scriiturii lui Kafka: ne cutremură cu cele mai banale realităţi, ne pune oglinda în faţa reacţiilor faţă de cele mai profunde bătălii din forul interior reflectate în situaţii altfel des întâlnite. Căci ce este Castelul dacă nu spaţiul în care ne temem? Şi ce este teama dacă nu un partener de fiecare zi al atâtor oameni? Şi ce sunt oamenii altceva decât luptători eterni cu Castelele sinistre din ei?…

Cumpără cartea cu reducere

Citiţi!


Vezi aici toată colecția noastră de lecturi fundamentale.


„O carte trebuie să fie un topor pentru marea îngheţată din noi”

„Nu te pleca; nu încerca să faci totul logic; nu-ţi adapta sufletul la cerinţele modei. În loc de toate astea, urmează-ţi fără greş propriile obsesii”

„Scriu diferit faţă de cum vorbesc, vobesc diferit de cum gândesc, gândesc diferit de cum ar trebui să gândesc”

„Urmele nu pot fi lăsate decât de mers”

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
carti Nemira

Weekend Nemira. Reduceri de până la 91% + carte CADOU + transport GRATUIT

Next Article
Timpul

Eveniment TIMPUL la Salonul Internațional de Carte Bookfest, 2016

Related Posts

Total
1
Share