fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lecturi fundamentale: Mark Twain

Este imposibil de imaginat literatura universală fără personajele create de Mark Twain. Eroii copii pe care i-a dăruit lumii au devenit copiii tuturor, prietenii imaginary ai generaţiilor, au fost studiaţi, citiţi, ecranizaţi. Şi mai presus de toate, sunt eterni, parteneri de trecut, prezent şi viitor ai imaginaţiei fără egal a copilăriei. „Părintele literaturii americane” a făcut umanităţii un dar imens: reflexia tuturor începuturilor în toate continuările.

Mark TwainAventurile lui Tom Sawyer. Nu există nicio tehnologie care să-l fi putut inventa pe Tom Sawyer. Este micul aventurier care locuieşte cu mătuşa Polly şi cu fratele vitreg Sid, care chiuleşte de la şcoală nu pentru a sta cu ochii în tabletă, ci pentru a merge la scăldat. Pedepsit nu cu a-şi face temele, ci cu vopsitul gardului, are inventivitatea să-şi convingă prietenii să facă asta în locul lui. Comerciant înnăscut, face rost de bilete care atestă faptul că a memorat Biblia; atât de multe, încât îl lasă pe pastor fără cuvinte. Micul pungaş de care cititorul se îndrăgosteşte la prima vedere se „logodeşte” într-o zi cu Becky, dar asta nu ţine mult, întrucât volatilul Tom mai fusese „logodit” anterior cu Amy… Nu trece mult şi, într-o noapte aventuroasă, asistă la jefuirea unor morminte care degenerează într-o bătaie, apoi în crimă.

Aventurile inegalabilului Tom îl duc mai departe pe o insulă a… tuturor posibilităţilor şi a libertăţii depline pe care numai copilăria o poate simţi, inclusiv la capitolul săpat după comoară, vis al tuturor generaţiilor de copii care gustă din plin aventura. Întoarcerea sa este aşteptată cu bucurie şi celebrată ca atare în comunitate. Unde mai pui că găseşte şi lada cu aur, spre entuziasmul general. Asta nu înseamnă că tentaţia de a scăpa de rigorile civilizaţiei nu persistă…

Cumpără cartea cu reducere


print-si-cersetorPrinţ şi cerşetor. În aceeaşi lume se derulează două tablouri diametral opuse, destinate să se suprapună. Este în primul rând lumea lui Tom Canty, fiu al unei familii sărmane care visează în taină să-şi depăşească într-o bună zi condiţia, mai ales că preotul local l-a învăţat să scrie şi să citească. Vine şi momentul în care îl zăreşte pe Prinţul de Wales, care se apropie, vrea să-l cunoască mai bine, uluit de stupefianta lor asemănare fizică, şi îl chestionează despre lumea lui. Nu mult după aceea, cei doi copii decid să schimbe rolurile… temporar. Ce se întâmplă? Prinţul ajunge fără să dea de bănuit în lumea sinistră a lui Tom, pe care tatăl său îl bate zilnic.

Fuge şi devine protejatul unui militar de carieră. De-a lungul drumului său prin societatea engleză „la firul ierbii”, alteţa regală vede totul necosmetizat – şi sărăcia, şi nedreptăţile, şi abuzurile. În partea cealaltă a poveştii, Tom pe post de Edward tocmai a devenit regele Angliei odată cu moartea tatălui său. Se învaţă greu cu eticheta Curţii, ia act de faptul că Prinţul era considerat un copil bolnăvicios, cu memorie scurtă, dar nu uită să fie drept şi moral atunci când se pune problema ca întreaga şaradă să fie dată pe faţă. Voi, copii, aţi fi recunoscut că sunteţi Tom dacă aţi fi putut rămâne rege?…

Cumpără cartea cu reducere


Nu putem încheia această evocare a lumii fără egal creată de Mark Twain fără să menţionăm că genialul scriitor avea o mare slăbiciune pentru oamenii de ştiinţă, printre care renumitul Nikola Tesla, inventatorul curentului electric alternativ, i-a fost prieten o viaţă. Twain însuşi a inventat multe lucruri şi te poţi întreba când mai avea răgazul şi dispoibilitatea să fie atât de activ în „lumea reală” când scotea din imaginiţie şiruri de personaje care au devenit modele pentru toţi copiii lumii…


Mai multe idei de lecturi fundamentale găsiți în colecția noastră de aici.


„Nu pretinde că lumea îi datorează ceva; nu-ţi datorează nimic. Ea a fost aici întâi”

„Întâi stabileşte faptele, apoi le poţi distorsiona cât ai chef”

„Secretul înaintării este să începi”

„Patriotismul înseamnă să-ţi susţii Patria tot timpul şi Guvernul doar atunci când merită”

„Există două tipuri de oameni: cei care fac ceva şi cei care pretind că fac ceva. Primul grup este muzlt mai restrâns”

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reducerile zilei. 31 mai 2016

Next Article

Lista Anutei: 10 carti speciale pentru copiii din toata lumea. La multi ani!

Related Posts

Total
0
Share