fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lecturi fundamentale: Oscar Wilde

Există o legendă Oscar Wilde. Cum a fost posibilă perpetuarea ei în timp? Să fie felul în care scriitorul şi-a „vărsat” o cantitate enormă din propria personalitate în operele lăsate posterităţii? Să fie extraordinara forţă a viziunii sale peste timp (pe care o detaliem în cele ce urmează)? Să fie îndrăzneala din scrierile sale, controversele din jurul existenţei sale publice, să fie tot ce stârneşte în oameni atunci când îl citesc sau căderea sa socială dramatică, de pe culmile succesului direct într-o închisoare, pe motiv de homosexualitate? Un lucru este cert: fără să impresioneze prin dimensiuni, opera lui Wilde „a dat lovitura” într-un mod pe care scriitorul nu l-ar fi putut bănui.

Oscar WildePortretul lui Dorian Gray este romanul care l-a plasat pe Wilde nu doar în galeria marilor scriitori, ci a demonstrat o clarviziune a traseului societăţii omeneşti cum rar s-a văzut în literatură. Dacă nu ar fi ficţiune, ar putea fi un soi de „futurologie” să povesteşti cu atâta acuitate până unde este dispus să meargă cineva pentru a-şi păstra frumuseţea fizică. În fond, teama de a îmbătrâni şi tot ceea ce descrie Wilde este în mileniul trei o adevărată pandemie, cu o industrie aşa-numită „a frumuseţii” care face să circule vreo 60 de miliarde de dolari pe an care include tot felul de anormalităţi (crema antirid cu aur, lipitorile pentru slăbit etc, etc.) şi care la temelie este o doar o primitivă groază de înaintarea în vârstă.

Aşadar, Oscar Wilde îi aduce în scenă pe Dorian Gray şi pe artistul Basil Hallward, care devine obsedat de felul în care arată cel dintâi. Prin pictorul care crede că Dorian este noul model universal de frumuseţe, chipeşul intră în înalta societate, iar ego-ul său „de oglindă” se tot umflă până acolo încât începe să creadă că frumuseţea şi senzualitatea pe care le degajă sunt cele mai înalte ţeluri în viaţă (uitaţi-vă în jur; fiecare dintre noi poate da cel puţin trei exemple de acest tip în cea mai dezvoltată epocă a umanităţii…).

Fireşte, conştient că frumuseţea aceasta va păli într-o zi, Dorian vrea să-şi vândă sufletul în aşa fel încât să îmbătrânească portretul lui, şi nu el. Dorinţă îndeplinită, cu tabloul tot mai hidos în urma depravărilor celui portretizat, care devine tot mai corupt, dar mereu tânăr şi frumos. De la decadenţă şi prea multă siguranţă de sine până la droguri şi crimă nu mai este prea mult, aşa că finalul romanului este o recompensă prin el însuşi. Carte cu un impact imens, „Portretul lui Dorian Gray” a dat prilejul unor nenumărate forme de adaptare în toate genurile de sectacole, de la dans la film, unii artişti şi-au luat acest nume de scenă, ba chiar Dorian Gray a devenit denumirea unui sindrom, al celor care nu-şi acceptă îmbătrânirea fizică, aşa cum am punctat.

Cumpără cartea cu reducere


de-profundisDe profundis. Preferinţa pentru persoane de acelaşi sex a fost mult timp, oricât de greu ar părea de crezut astăzi, în era marşurilor gay, pedepsită aspru, prin legi şi oprobriu. A păţit-o, la fel ca mulţi alţii, şi Oscar Wilde, condamnat şi aruncat în închisoare pentru homosexualitatea denumită „indecenţă”. În puşcărie a scris pe suluri de hârtie igienică „De profundis”, o lungă scrisoare care relevă experienţa legăturii cu partenerul Lord Alfred Douglas, precum şi efectele asupra psihicului său ale  întemniţării.

Interesantă – şi rămasă ca element fundamental al perenităţii cărţii – este trecerea de la evocările relaţiei somptuoase, cu lux şi abundenţă, la revelaţia goliciunii acesteia; mai precis, Wilde concluzionează, din mijlocul tuturor lipsurilor, că în loc să se dedice unei vieţi cu adevărat intelectuale, a pierdut vremea „într-o lume imperfectă, a pasiunilor trecătoare, a apetitului fără alegere, a dorinţei fără limite, a unei lăcomii fără formă”. Şi îl citează pe Douglas, care afirmase cândva, atunci când partenerul lui fusese bolnav: „Când nu eşti pe piedestal, nu eşti interesant”. Odată trasate aceste aspre şi amare deducţii, Wilde trece la elaborarea creşterii spirituale pe care i-o inoculează greutăţile şi lipsurile din închisoare, în fiecare zi, pas cu pas. Iar până la reevaluarea religiei în plan personal nu mai trece mult…

Cumpără cartea cu reducere


printul-fericitPrinţul fericit. Cu opt decenii în urmă, era adaptată pentru radio cartea „Prinţul fericit”. Era momentul în care Oscar Wilde intra în universalitate „pe uşa din faţă”; de atunci, povestea a stat la baza multor spectacole, de la piese de teatru la opere rock!

Avem în faţă descoperirea statuii intitulate „Prinţul fericit”, ce reprezintă pe cineva care nu fusese fericit niciodată. Într-o lume a săracilor plini de nevoi, există şi suflete alese, care îşi donează bunurile lumeşti, oricât de strălucitoare, pentru alţii, chiar cu riscul de a pieri. Pentru că de adevărata valoare a umanităţii – compasiunea – se ocupă îngerii, orice-ar fi! Cel puţin aşa susţine Oscar Wilde şi toate generaţiile următoare de artişti l-au crezut, adaptându-i cartea în toate formele.

Puţin înainte de apusul vieţii, celebrul Bernard Shaw spunea: „Nu vreau să vorbesc cu nimeni; dacă totuşi aş avea mare nevoie de o conversaţie cu un povestitor de primă clasă, acela ar fi Oscar Wilde”.

Citiţi!

Cumpără cartea cu reducere


Cauți ceva interesant de citit? vezi toate recomandările noastre din categoria lecturi fundamentale.


„Presupun că societatea este încântătoare. Să fii în mijlocul ei este pură plictiseală, dar să fii în afara ei este o adevărată tragedie”

„Toţi stăm în mocirlă, dar unii dintre noi privesc spre stele”

„Experienţa este pur şi simplu numele pe care îl atribuim greşelilor noastre”

„Există doar un lucru mai rău decât a se vorbi despre tine: a nu se vorbi”

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ordinul povestitorilor

Editura Arthur îi invită pe copii la Concursul Ordinul povestitorilor – Uriașul meu personal

Next Article
carte cadou

Carte CADOU: Voi aștepta, de Raymond Chandler

Related Posts

Total
0
Share