fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Anutei: Zece carti magice

Lumea circului mi se pare fascinanta si inca de cand am citit cartea “Apa pentru elefanti” am cautat carti care sa se desfasoare in aceeasi lume magica. Inutil sa va mai spun ca daca mai stiti carti care au chiar si cea mai mica legatura cu circul as vrea si eu sa le aflu. Sper sa va placa lista mea. Pana saptamana viitoare spor la citit.

Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!

1. “Circul noptii” de Erin Morgenstern

circul-noptiiCumpara cartea cu reducere

Circul Noptii prezinta o poveste seducatoare, plina de aventura, magie si poezie, o poveste de dragoste magica pentru cititorii de toate varstele, aparuta la editura Corint. Tanara scriitoare Erin Morgenstern urmareste periplul aventuros al unui circ fermecat.

Sub cupola corturilor nocturne, in dungi albe si negre, te asteapta o experienta cu totul unica, o sarbatoare a simturilor – poti sa te pierzi intr-un labirint de nori, sa ratacesti prin meandrele unei gradini luxuriante construite din gheata, sa privesti uimit la contorsionista tatuata care se strecoara intr-o minuscula cutie de sticla si sa te imbeti cu miresmele de caramel si scortisoara ce adie ametitor prin aer. Insa, in spatele norilor de fum si al oglinzilor, se deruleaza o competitie crancena – un duel intre doi tineri magicieni, Celia si Marco – antrenati inca din copilarie sa concureze intr-un „joc“ implacabil de catre maestrii lor misteriosi. Necunoscuta celor doi, aceasta este insa o confruntare din care doar unul dintre ei va reusi sa iasa invingator, iar circul este scena pe care se desfasoara o batalie cumplita a imaginatiei si vointei.

Dar cand o dragoste profunda, pasionata si magica se infiripa intre cei doi protagonisti, batranii lor maestri trebuie sa intervina, iar consecintele vor fi periculoase pentru toti cei implicati.

2. “Daca citesti asta inseamna ca am murit” de Andrew Nicoll

daca-citesti-asta-inseamna-ca-am-muritCumpara cartea cu reducere

Cel de-al Doilea Razboi Mondial era pe sfarsite, Otto Witte, fost acrobat de circ, statea ascuns in rulota lui, sub o ploaie de obuze, asteptandu-si sfarsitul. Dar, cum nu accepta ideea de a muri fara a lasa o marturie, se hotaraste sa-si astearna pe hartie propria poveste.

Cu multi ani in urma, Otto a aflat dintr-un ziar ca Albania isi cauta rege. Acrobatul si favoritul la tron seamanau ca doua picaturi de apa. Cine s-ar fi gandit ca un circar poate ajunge regele Albaniei, si asta doar cu o mana de prieteni fideli, o lada de costume, o camila si o pereche de mustati?

3. “Nopti la circ” de Angela Carter

nopti-la-circCumpara cartea cu reducere

Cunoscuta prozatoare, poeta, traducatoare si scenarista, Angela Carter (1940-1992) este considerata a fi unul dintre cei mai originali si tulburatori scriitori britanici. Este detinatoare a nenumarate premii, printre care John Llewellyn Prize, acordat in 1969 pentru romanul Magazinul magic de jucarii, precum si prestigiosul Somerset Maugham Prize, castigat in 1968. Dupa aceste succese remarcabile, au urmat alte romane care i-au adus consacrarea definitiva: Heroes and Villains (1969), The Desire Infernal Machines of Doctor Hoffman (1972), The Passion of New Eve (1977).

Publicat in 1984, romanul Nopti la circ a fost distins, in acelasi an, cu James Tait Black Memorial Prize si pus in scena in 2006, la celebrele teatre Lyric Hammersmith din Londra si Bristol Old Vic. Curtata de printul de Wales si pictata de Toulouse-Lautrec, Sophie Fevvers, femeia cu aripi de lebada este vedeta incontestabila a circului Colonelului Kearney. Impartit intre dragostea pentru faimoasa trapezista si dorinta de a scrie cel mai bun articol din viata lui, Jack Walser, un jurnalist american, se alatura circului intr-o calatorie fascinanta prin tinuturile inghetate ale Rusiei si Siberiei.

4. “Imblanzitoarea de suflete” de Nora Roberts

imblanzitoarea-de-sufleteCumpara cartea cu reducere

Oare cum este să descoperi pasiunea alături de șeful tău exasperant și irezistibil?

Lumea circului pare să fie un loc total nepotrivit pentru un avocat. Însă exact cu asta trebuie să aibă de-a face Keane Prescott, în calitatea sa de nou proprietar al afacerii tatălui său decedat. Keane nu pare să manifeste nici cel mai mic interes pentru a păstra moștenirea primită – până când o întâlnește pe Jovilette Wilder, o dresoare cu bravura unui leu și temperamentul unei pisici sălbatice.

Încă de la început, Jo este convinsă că fermecătorul Keane pune în pericol tot ce-i este ei mai drag, dar nici nu poate nega atracția neașteptată care s-a înfiripat între ei încă din prima clipă. Pentru Keane, Jo este pur și simplu irezistibilă – grațioasă, curajoasă, nestăpânită și imprevizibilă ca leii pe care îi dresează – și s-ar putea să reprezinte cel mai prețios dar lăsat de tatăl lui. Dar va reuși el să îi îmblânzească inima sălbatică înainte să fie prea târziu?

5. “Apa pentru elefanti” de Sara Gruen

apa-pentru-elefantiCumpara cartea cu reducere

Citeste si recenzia noastra

Aparut in SUA in 2006, romanul Apa pentru elefanti a fost luni intregi Numarul 1 in topurile de vanzari din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, USA Today, fiind desemnat in acelasi an Favourite Book of the Year de catre publicatia Newsday. In 2007, este recompensat cu premiile Booksense Book of the Year si Bookbrowse Diamond pentru cea mai populara carte. Este tradus in peste 40 de tari, s-a vandut in 3 milioane de exemplare si va sta la baza unei productii cinematografice.

Primul rand: „Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta“. Ultimul rand: „Pentru mosneagul asta, circul e casa lui“. Intre cele doua randuri se desfasoara povestea fascinanta a tanarului Jacob Jankowski, care in anii ’30 isi face ucenicia vietii intr-unul dintre cele mai vestite circuri americane. Angajat sa aiba grija de animale, Jacob va descoperi sub marea cupola un univers cu personaje bizare si fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Insa va afla deopotriva ca circul nu inseamna numai stralucire si culoare, paiete si magie, rasete si ropote de aplauze, ci si animale maltratate, artisti in mizerie incercand sa uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabanda, violenta si prostitutie, suferinta si tragedii, incertitudini si spaime.

Pe acest fundal se perinda o galerie intreaga de figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fara scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zambet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudatii“ cu trupuri contorsionate de suferinta; imprevizibilul si crudul August Rosenbluth, dresorul de animale care cade victima celor pe care i-a chinuit; Marlena, frumoasa lui sotie, dresoarea de cai, de care Jacob se indragosteste naprasnic si alaturi de care traieste o patimasa poveste de iubire; Rosie, elefantita cu personalitate si cu un secret care-i pune viata in primejdie. Fotografii alb-negru insotesc textul – instantanee surprinse la circurile americane de la inceputul secolului XX, imortalizand o lume unde minunile sunt iscate cu o lovitura de bagheta, se spulbera odata cu ultimul acord al orchestrei, dar iti lasa amintiri de-o viata.

6. “Mihail, caine de circ” de Jack London

mihail-caine-de-circCumpara cartea cu reducere

Drumul sinuos pe care London a ales sa mearga de-a lungul intregii sale vieti a facut din el un barbat puternic si competitiv. Si totusi aceasta toleranta fata de violenta si brutalitate are limitele ei chiar si in cazul unui caracter puternic si calit, precum cel al lui Jack London.

De aceea si-ar fi dorit sa poata opri cruzimea oamenilor fata de animale, desi era constient ca o astfel de lupta nu poate fi dusa pe cont propriu, fara o sustinere, prea putin probabila, din partea semenilor sai. Cu toate acestea, nu a ramas impasibil. Dupa ce ani la rand evitase sa participe la spectacole de circ, convins fiind ca sub masca artei, cruzimea a atins cel mai inalt grad, London decide sa ia atitudine si scrie emotionantul roman Mihail, caine de circ, dand la iveala intreaga suferinta si neputinta ce se din spatele reprezentatiilor in care protagoniste sunt animalele menite sa distreze publicul.

Dincolo de incontestabila valoare literara, romanul lui Jack London dobandeste si o valoare sociala prin faptul ca, dupa publicare, a generat mai multe actiuni de protest din partea iubitorilor de animale decat isi putuse imagina autorul.

7. “Clubul Clepsidrelor: Vremea sufragetelor” de Lucy Ribchester

clubul-clepsidrelor-vremea-sufragetelorCumpara cartea cu reducere

Londra, 1912. Jurnalista Frankie George primeste sarcina de a realiza un interviu cu Ebony Diamond, trapezista-vedeta a circului din oras. Intre cele doua femei se leaga rapid o prietenie, iar Frankie se trezeste ca o urmeaza pe artista intr-un misterios magazin de corsete din Mayfair.

Atunci cand Ebony Diamond dispare in mod bizar chiar in toiul uneia dintre reprezentatii, Frankie isi da seama ca este captiva intr-o lume plina de minciuni, urmarita de colegii jurnalisti in cautare de subiecte-bomba, de londonezii care au un fetis pentru corsete, dar si de artistii de la circ.

Pana la urma, cum a disparut Ebony, de cine se temea ea si ce se intampla in misteriosul magazin de corsete?

8. “De ce fierbe copilul in mamaliga” de Aglaja Veteranyi

de-ce-fierbe-copilul-in-mamaligaCumpara cartea cu reducere

Fructificand experienta personala a autoarei, romanul De ce fierbe copilul in mamaliga exploreaza, din perspectiva naivitatii infantile, tumultuoasa lume a circului, orbitoare in aparenta, dar pandita permanent de tragism si de spectrul mortii. Din carte nu lipsesc observatiile de mare acuitate cu privire la realitatile sociale si politice din Romania ultimelor decenii comuniste.

„… Sa povestesc. E normal sa povestesc lucruri pe care le cunosc, dar cred ca si fantezia unei persoane este autobiografica. Pot sa vad lucrurile cu inima, cu ochii… si de aceea cred ca ceea ce scriu este autobiografie…“- Aglaja Veteranyi

9. “Circul ororilor. Darren Shan vol 1” de Darren Shan

circul-ororilor-darren-shan-vol-1Cumpara cartea cu reducere

Darren Shan este doar un baiat ca oricare altul – pana cand obtine o invitatie la Circul Ororilor… pana cand face cunostinta cu Madam Octa, pana cand ajunge fata in fata cu o creatura a Noptii.

Curand, Darren Shan si prietenul sau, Steve, sunt prinsi intr-o capcana mortala. Darren trebuie sa incheie un targ cu singura persoana care il poate salva pe Steve. Dar persoana aceea nu este o fiinta umana si nu e interesata decat de sange…

Ecranizarea cartii este in curs de realizare la Universal Studios, in regia lui Paul Weitz, filmul urmand a fi lansat spre sfarsitul anului 2008. Din distributie fac parte: Salma Hayek, John C. Reilly, Ken Watanabe si Chriss J. Kelly.

10. “Ivan cel fara de seaman” de Katherine Applegate

ivan-cel-fara-de-seamanCumpara cartea cu reducere

La iesirea nr. 8 de pe autostrada, in arena circului din Mallul Big Top, se dau spectacole in fiecare zi a anului. Capul de afis e Ivan, o gorila cu o infatisare amenintatoare, dar cu o fire blanda, de artist.

Lui Ivan ii place sa deseneze, sa simta caldura soarelui pe burta, sa se uite la desene animate si sa stea de vorba cu prietenii lui: Stella, un elefant, Bob, un caine vagabond, si Julia, o fetita de zece ani.

Totul se schimba odata cu venirea micutei Ruby, puiul de elefant care trebuie sa treaca, la fel ca toti ceilalti, prin chinul dresurii. Gheara, nuiaua cu carlig, va trezi in Ivan furia adevarata, menita s-o protejeze pe Ruby. Va reusi Ivansa-si respecte promisiunea de a-i oferi lui Ruby un loc unde sa fie fericita?

Anuta Stanculeanu
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
reduceri cărți

45% reducere la mii de cărți - 4 aprilie 2016

Next Article
foe

Lansare de carte: "Foe" de J.M. Coetzee

Related Posts

Total
1
Share