In aceasta saptamana va propun in Lista Anutei zece romane care va vor purta intr-o lume distopica. Ati citit acest gen de romane? Mie mi s-au parut interesante si de aceea mi-am facut aceasta lista insa nu stiu cu ce carte sa incep asa ca astept pareri din partea voastra. :)
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Simfonia itineranta” de Emily St. John Mandel
Simfonia itineranta este un roman complex, ciudat, despre anii de dinainte si de dupa o pandemie care ucide majoritatea populatiei de pe Terra, avand in centru destinele unei trupe de actori supravietuitori. Planurile temporale se impletesc in mod armonios. Frumos scris, bine construit, nu este, cum s-ar putea crede, doar un roman postapocaliptic sumbru, ci ne ofera o viziune inedita despre un viitor distopic.
2. “Arhivele” de Toby Ball
Intr-o America distopica a anilor 1930, o serie de evenimente favorizeaza descoperirea unui secret intunecat despre orasul lor. In timpul celei mai corupte guvernari din istoria Orasului, duplicatul unui dosar este gasit undeva in Arhive, o sala cavernoasa care adaposteste documente continand toate faradelegile municipalitatii din ultimii saptezeci de ani. Personajele principale sunt Arthur Puskis, singurul angajat al Arhivelor, un om cu o incredere aproape mistica in sistemul caruia si-a dedicat viata, Frank Frings, un celebru jurnalist de investigatii, si Ethan Poole, detectiv particular cu inclinatie spre santaj. Acesti trei barbati pornesc impreuna o investigatie in trecutul intunecat al Orasului, intrebandu-se daca isi vor putea pastra convingerile in acel climat de coruptie generalizata si conspiratie.
3. “Copilul apelor” de Emily Diamand
Copilul apelor este o poveste a carei actiune se petrece in secolul al XXII-lea, intr-o Anglie partial inundata. In urma schimbarilor climatice, supravietuitorii englezi s-au intors la un mod de viata mai simplu, intorcand spatele tehnologiei, in vreme ce Scotia e in ascensiune, incercand sa-si extinda teritoriile. Dar atat englezii, cat si scotienii trebuie sa faca fata Talharilor, triburi de pirati care bantuie apele. Lilly Melkun, o fata de pescar din Anglia, a iesit cu barca si cu pisica sa la pescuit, cand Talharii o rapesc pe fata prim-ministrului. Satul este rascolit, iar Lilly decide sa plece in cautarea fetei. Rascumpararea o poarta la cingatoare o bijuterie vorbitoare misterioasa, o ramasita din epoca computerelor si va descoperi in cuprinsul aventurilor ei ca toata lumea si-o doreste.
4. “Furia Rosie” de Pierce Brown
Prima parte dintr-o trilogie-fenomen. In viitor, populatia lumii e impartita in clase avand functii strict si clar definite, iar fiecarei clase ii corespunde cate o culoare. Darrow e un Rosu si un Sondor al Iadului care lucreaza in adancul minelor de pe Marte pentru a face suprafata planetei locuibila. La fel ca toti cei din neamul lui, trudeste din greu pentru a oferi un viitor mai bun generatiilor urmatoare. Darrow va descoperi insa destul de repede ca umanitatea ajunsese demult sa populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt tinuti drept sclavi de o clasa conducatoare decadenta, cea Aurie. Singurul mod in care se poate face dreptate in aceasta societate abuziva este ca Darrow sa se infiltreze in mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.
„Ender, Katniss si acum Darrow.” Scott Sigler
„O poveste gata sa fie preluata de Hollywood, plina de actiune si de emotie.” – Publishers Weekly
„Bine ritmat, captivant, excelent scris – genul de roman pe care nu poti sa-l lasi jos. Abia astept urmatorul volum.” – Terry Brooks
5. “2084. Sfarsitul lumii” de Boualem Sansal
Detinator al unui numar impresionant de premii literare, atat franceze, cat si internationale, scriitorul algerian Boualem Sansal este, in mod cert, una dintre vocile majore ale literaturii contemporane. Romanul sau 2084. Sfarsitul lumii, tradus in 25 de tari, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze in 2015 si a fost desemnat drept cea mai buna carte a anului de catre revista Lire.
In Abistan, intr-un sanatoriu izolat de pe muntele Oua, Ati, bolnav de tuberculoza, primeste ingrijiri. Se va vindeca, insa se va intoarce acasa tulburat dupa experienta calatoriei si dupa intalnirea cu arheologul Nas. De la acesta afla un secret ciudat, care arunca indoiala asupra versiunii oficiale a istoriei regimului. Intr-un imperiu care se bazeaza pe amnezie si pe supunerea totala fata de Yölah, Ati simte cum se naste sentimentul libertatii. Gandul ca ar putea exista o Frontiera care-l desparte de altfel de oameni nu-i da pace. Prin intermediul lui Toz descoperi ramasitele unei civilizatii, iar nelinistea prinde radacini si mai adanci in mintea sa – a existat sau exista inca o alta lume in afara Abistanului?
„Fabula, parabola, pamflet, roman total al unei dictaturi fara Istorie, 2084 isi inmarmureste cititorii. La 66 de ani, pentru Boualem Sansal a tacea inseamna «o forma de sinucidere». Dovada este aceasta fabula orwelliana si apocaliptica despre viitorul unei dictaturi religioase. […] Bine ati venit in Abistan, imperiul cu 60 de provincii condus de profetul Abi, devotatul trimis al lui Yölah, inca de la sfarsitul marelui si sangerosului razboi sfant, castigat de adeptii «unei forme grav degenerate a unei religii sclipitoare » si care a transformat «bieti credinciosi inutili in gloriosi si profitabili martiri». Ascultare, supunere, amnezie, supraveghere, rabdare, ignoranta, justitie expeditiva – toate acestea dau ritmul vietii de zi cu zi al locuitorilor Abistanului.“ – Marianne Payot, L’Express
6. “Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood
Intr-o America dintr-un viitor deloc indepartat, instaurarea violenta a unui regim teocratic crestin si escaladarea abrupta a abuzurilor acestuia ajung sa priveze femeile de toate drepturile si libertatile. Ele sunt impartite in diverse categorii, avand roluri precise si sarcini stricte de indeplinit. Din cauza natalitatii scazute, exista o casta a Slujitoarelor carora le revine rolul de „utere umblatoare”, iar Offred face parte din prima lor generatie. Chinuita de o singuratate dureroasa, Offred se straduieste sa-si reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea cand avea o familie si o viata normala si incearca sa se resemneze pentru a supravietui in ingrozitoarea lume noua. Curand insa, descopera ca regulile sunt facute sa fie incalcate, si chiar de catre cei care le-au instaurat.
Povestea Slujitoarei este o distopie sumbra si un roman rascolitor, considerat de multi capodopera scriitoarei canadiene.
7. “Darul lui Jonas” de Lois Lowry
Castigatoare a Medaliei Newbery, cea mai cunoscuta distopie din literatura pentru copii ne indeamna sa exploram importante teme politice si sociale.
Lumea in care traieste Jonas pare a fi una perfecta. Totul e sub control: raul a disparut, nimeni nu are de facut vreo alegere. Fiecarei persoane i s-a desemnat un rol in cadrul comunitatii, iar conducatorii ei iau toate deciziile, fara a face vreo greseala. Care va fi insa destinul lui Jonas?
8. “Magonia” de Maria Dahvana Headley
Inca de cand era mica, Aza sufera de o boala misterioasa de plamani, din cauza careia ii este tot mai greu sa respire, sa vorbeasca – sa traiasca. Tot ce pot doctorii sa faca e sa ii dea medicamente si sa spere ca reusesc sa o mentina in viata. Asa ca atunci cand Aza vede o corabie in cer, familia ei considera ca e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigura ca nu e o halucinatie. Poate sa auda pe cineva de pe vas strigandu-i numele.
Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care intotdeauna a fost alaturi de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niste sentimente mai mult decat prietenesti. Dar inainte ca Aza sa se gandeasca mai bine la asta, ceva groaznic se intampla.
Boala o doboara.
9. “Legenda” de Marie Lu
Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest ocupata acum de republica, o natiune mereu pe picior de razboi cu vecinii sai. June si Day sunt doi adolescenti care vin din medii radical diferite.
Nascuta intr-o familie republicana bogata, June se pregateste pentru o cariera de succes in armata. O imensa conspiratie face ca destinul ei sa se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai cautat infractor din republica.
Tradari, torturi, asasine – Orice devine permis pentru ca tinerii sa nu poata ajunte la sursa tuturor minciunilor.
“Amestec de actiune alerta si SF. Legenda este lectura perfecta pentru fanii Jocurilor Foamei” – Voya
“Nu doar se ridica la inaltimea asteptarilor, ci realmente le depaseste” – The New York Times
10. “Baiatul Echo” de Matt Haig
Audrey s-a inconjurat mereu de carti si muzica, filosofie si visuri. E ceea ce o deosebeste de fiintele Echo, niste masinarii misterioase, lipsite de emotii, alcatuite in asa fel incat sa semene cu fiintele omenesti si sa serveasca stapanilor umani.
Daniel e un Echo – dar e diferit de cei din specia lui. Simte o puternica legatura cu Audrey; un sentiment pe care n-a fost programat sa-l aiba si pe care nu si-l poate explica.
Dar e hotarat sa incerce. O poveste zguduitoare despre iubire, pierdere si ceea ce ne face cu adevarat umani.