fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane cu si despre carti

Daca citesti lista Anutei inseamna ca iti plac cartile. Mie imi plac atat de mult incat am tot cautat romane in care sa gasesc personaje cu aceleasi pasiuni ca si mine si in care cartile sa aiba un loc de cinste. Sper sa va placa lista din aceasta saptamana si va astept cu idei pentru saptamana urmatoare.

Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!

1. “Viata de poveste a lui A.J. Fikry” de Gabrielle Zevin

viata-de-poveste-a-lui-aj-fikry

Vezi pretul cu reducere

„Citim ca sa ne asiguram ca nu suntem singuri. Citim pentru ca suntem singuri. Citim si nu mai suntem singuri. Nu suntem singuri.“

Viata lui A.J. Fikry nu e deloc asa cum si-o imaginase. Sotia sa a murit, libraria lui are cele mai proaste vanzari din istorie, iar acum a ramas si fara cel mai de pret obiect din lume, o editie rara a poemelor lui Edgar Allan Poe. Incet, dar sigur, se izoleaza de ceilalti locuitori ai Insulei Alice si nici macar cartile nu-i mai aduc bucuria de altadata. Asta pana cand un pachet misterios apare intr-o seara in librarie. Viata lui A.J. Fikry se schimba complet din clipa aceea.

Pe cat de surprinzatoare, pe atat de emotionanta, Viata de poveste a lui A.J. Fikry ne vorbeste despre schimbarile dureroase prin care trecem cu totii, dar mai ales despre sansele pe care viata ni le scoate in cale.

Un roman ca o scrisoare de dragoste pentru cartile si librarii care ne schimba viata prin povestile pe care ni le spun.

2. “Omul obsedat de carti” de Allison Hoover

omul-obsedat-de-carti

Vezi pretul cu reducere

Ani de-a randul John Gilkey a furat o multime de carti rare din librarii si anticariate. Nu din dorinta de a obtine un profit, ci dintr-o iubire obsesiva. Pe urmele lui a pornit un impatimit al cartii si asa a inceput jocul de-a soarecele si pisica – palpitant si amuzant.

Allison Hoover Bartlett ne ofera o incursiune in lumea cartilor si a celor care ar face orice ca sa faca rost de ele.

3. “Povestea anticarului” de Charlie Lovett

povestea-anticarului

Vezi pretul cu reducere

Anticarul Peter Byerly se cufunda in munca pentru a putea trece peste suferinta pricinuita de moartea sotiei sale. Din intamplare gaseste un mic portret in acuarela care infatiseaza o femeie care seamana izbitor cu raposata sa sotie. Astfel incepe o vanatoare obsedanta pentru a afla originea acestei picturi. Urmeaza o pista care il duce mai intai in epoca victoriana, iar mai apoi in vremea lui Shakespeare.

Peter comunica cu spiritul Amandei, afla adevarul despre propriul trecut si descopera o carte care ar putea demonstra o data pentru totdeauna ca Shakespeare este cu adevarat autorul tuturor pieselor care ii sunt atribuite.

4. “Bibliotecara” de Gudule

bibliotecara

Vezi pretul cu reducere

Oare de ce batrana doamna care locuieste vizavi de Guillaume scrie in fiecare noapte? Si cine este fata care o viziteaza doar dupa caderea serii? Intrigat, Guillaume porneste in urmarirea tinerei, fara sa banuiasca macar ca se va indragosti… Dar cat de ciudata se dovedeste a fi aceasta tanara! Ida isi petrece noptile cautand grimoarul magic cu ajutorul caruia va deveni scriitoare…

Iar surprizele care il asteapta pe Guillaume nu se opresc aici. Cine este de fapt Ida? Si unde se gaseste acest faimos grimoar? Din dragoste pentru fata, Guillaume se avanta intr-o calatorie fantastica, in tara cartilor si a scriiturii.

Plonjati alaturi de el in miezul povestii care a sedus peste un milion de cititori!

Anne Duguel, alias Gudule, s-a nascut la Bruxelles, in 1945. Dupa studii in Belgia, in domeniul artelor decorative, a petrecut cinci ani ca jurnalista in Orientul Mijlociu. Ulterior, a colaborat la mai multe publicatii din Franta si a lucrat la radio, moderand o emisiune despre benzi desenate. Astazi, scrie pentru adulti si tineri. Romanele sale se bucura de un succes urias si au fost incununate cu numeroase premii.

5. “Casa de hartie” de Carlos Maria Dominguez

casa-de-hartie

Vezi pretul cu reducere

Cartile sunt periculoase: ele pot schimba destinul oamenilor. Un profesor de literatura hispanica de la Universitatea Cambridge descopera acest lucru in momentul in care afla ca Bluma Lennon, colega sa, a fost calcata de masina dupa ce tocmai cumparase poemele lui Emily Dickinson. Mai mult, intra in posesia unui exemplar din romanul lui Joseph Conrad, Hotarul de umbra, expediat din Uruguay pe numele defunctei Bluma si acoperit cu urme suspecte de ciment… In timpul itinerariului sau donquijotesc prin lume, naratorul ne calauzeste intr-o lume aproape ireala a cartii, bantuita de stafia unor bibliofili impatimiti, subjugati de puterea miraculoasa a literaturii.

6. “Aerul pe care il respiri” de Care Santos

aerul-pe-care-il-respiri

Vezi pretul cu reducere

Cartile scriitoarei Care Santos sunt traduse in peste 20 de tari. In 2014 autoarea a primit cel mai important premiu literar catalan, Premio Ramon Llull..
Cand Virginia mosteneste afacerea de familie, libraria Palinuro, printre vrafurile de manuscrise descopera o serie de scrisori care ii dezvaluie istoria Carlotei Guillot si povestea cautarii disperate a unei carti. Aceasta a facut parte din celebra biblioteca particulara a unui sibarit din Barcelona napoleoniana si e una interzisa. O calatorie halucinanta a cartii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformarile spectaculoase prin care trece orasul: daramarea zidurilor acestuia, urbanizarea si aparitia celebrului bulevard Rambla.

Memoires secrets d’une femme publique de Charles Theveneau De Morande e o carte interzisa, cu gravuri de un erotism explicit, care spune povestea iubirii dintre Ludovic XV si Madame du Barry, incercand s-o compromita pe amanta regelui. In secolul al XlX-lea, mai multe notabilitati din Barcelona, anticari, bibliofili vor sa puna mana pe carte. Calatoria ei prin lume e de fapt pretextul unei fresce a epocii razboaielor napoleoniene, cu transformarile radicale prin care trece societatea. In cautarea cartii sunt implicate personaje din toate straturile sociale, de la celebra curtezana frantuzoaica supranumita Madame La Ruga pana la generalul Giuseppe Lechi, de la Victor Philibert Guillot, bibliofilul iremediabil indragostit de carti, si frumoasa lui fiica, Carlota, captiva in casnicia cu Nestor Perez de Leon, cinicul sef al politiei barceloneze, la Angel Brancaleone, fiul spalatoresei Rita Neu ajuns in cele din urma anticar, care joaca un rol crucial in descoperirea acesteia.

Dar firele incurcate ale destinelor celor care se afla, la un moment dat, in posesia cartii sau care jinduiesc s-o obtina par sa se descurce abia doua secole mai tarziu. In Barcelona anilor 2000, Virginia mosteneste libraria Palinuro de la tatal ei, presedintele breslei anticarilor din Barcelona. Ea va trai, alaturi de naratoare (care la randul ei scrie un roman despre cartea lui Morande), aventura vietii ei, incercand sa descifreze parcursul alambicat al memoriilor scandaloase.

7. “Oamenii cartii” de Geraldine Brooks

oamenii-cartii

Vezi pretul cu reducere

In 1996, Hanna Heath, o experta australiana in conservarea si restaurarea manuscriselor vechi, singuratica, usor cinica, dar o excelenta profesionista, primeste misiunea la care visa dintotdeauna: analiza si conservarea Hagadei din Sarajevo, celebrul manuscris evreiesc miniat creat in secolul al XV-lea in Spania si salvat din bombardamentele recentului razboi din Bosnia. Cu ajutorul micilor descoperiri pe care le face printre paginile cartii – o aripa de insecta, cateva pete de vin, cristale de sare, un fir de par alb -, ea incearca sa desluseasca misterele cartii, istoria ei tumultuoasa si povestile dramatice ale celor care si-au legat destinul de cel al pretiosului document.

O istorie de o bogata intensitate emotionala, care ii poarta pe cititori intr-o aventura intelectuala, din Convivencia spaniola la ruinele din Sarajevo, din Venetia Inchizitiei la piatra parjolita de soare din nordul Australiei.

8. “Evadare din biblioteca domnului Lemoncello” de Chris Grabenstein

evadare-din-biblioteca-domnului-lemoncello

Vezi pretul cu reducere

Pe Kyle Keeley si pe fratii sai mai mari ii uneste un singur lucru: jocurile nascocite de domnul Lemoncello, jocuri care i-au cucerit pe toti copiii din Alexandriaville. Cand Kyle afla ca domnul Lemoncello a proiectat noua biblioteca din oras si, cu ocazia deschiderii, ofera invitatii pentru o noapte petrecuta in cladire, cu jocuri la discretie, baiatul este hotarat sa faca parte dintre cei doisprezece norocosi acceptati la inaugurare.

Dar, pana la urma, se dovedeste ca miza este cu mult mai mare decat sa intre in biblioteca: adevarata provocare este sa iasa din cladirea ultrasecurizata si plina de mistere.

9. “Hotul de carti” de Markus Zusak

hotul-de-carti

Vezi pretul cu reducere

Vezi si recenzia noastra

Este anul 1939. Germania nazista. Tara isi tine rasuflarea. Moartea nu a avut niciodata mai mult de lucru, si va deveni chiar mai ocupata. Liesel Meminger si fratele ei mai mic sunt dusi de catre mama lor sa locuiasca cu o familie sociala in afara orasului München. Tatal lui Liesel a fost dus departe sub soapta unui singur cuvant nefamiliar – Kommunist -, iar Liesel vede in ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul calatoriei, Moartea ii face o vizita baietelului si o observa pe Liesel. Va fi prima dintre multe intalniri apropiate.

Langa mormantul fratelui ei, viata lui Liesel se schimba atunci cand ea ridica un singur obiect, ascuns partial in zapada. Este Manualul Groparului, lasat acolo din greseala, si este prima ei carte furata. Astfel incepe o poveste despre dragostea de carti si de cuvinte, pe masura ce Liesel invata sa citeasca cu ajutorul tatalui ei adoptiv, care canta la acordeon. In curand, va fura carti de la incendierile de carti organizate de nazisti, din biblioteca sotiei primarului, si de oriunde le mai putea gasi. Hotul de carti este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitura superb maiestrita si arzand cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a daruit una dintre cele mai durabile povesti ale timpurilor noastre.

10. “Cartea dragostei” de Phillipa Fioretti

cartea-dragostei

Vezi pretul cu reducere

Cartea dragostei face parte din colectia Nemira Damen Tango a editurii Nemira si prezinta o aventura fascinant de hazlie, intretesuta cu firul savuros al povestilor de amor. Aceasta carte ne poarta de la Sydney la Roma, intr-un vartej fabulos de rochii splendide si intamplari pline de indrazneala. O cursa nebuna contra cronometru.

Cand Lily, o faptura adorabila, pasionata de rochii vintage, si Robbie, iubitul ei de foarte multa vreme, descopera intr-o zi in anticariatul lor o carte rara cu reproduceri erotice din Antichitate, n-au nici cea mai mica idee despre ce-i asteapta. Robbie vrea s-o vanda cui ofera mai mult, in timp ce Lily e ferm hotarata s-o inapoieze proprietarului de drept.

Insa atunci cand in magazin intra William, un rus indarjit care incepe sa puna intrebari despre obiecte de arta furate, lucrurile iau o intorsatura neplacuta. Robbie dispare si o lasa pe Lily sa raspunda la intrebarile din ce in ce mai dificile.

Decisi sa afle daca Robbie mai este in viata, Lily si William formeaza o alianta zbuciumata si pleaca in Italia. In acest joc fatal al increderii, secretele sunt negociate, iar Lily trebuie sa decida care dintre cei doi barbati ii merita devotamentul – si inima.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares
4 comments
  1. Am citit doar doua din lista ta si mi-au placut mult (Oamenii cartii si Hotul de carti). Restul – recomandari pentru lecturile mele viitoare. Multumesc :)

    1. Va multumim, chiar si doar cele doua titluri citite de dvs. valideaza ideea noastra de a propune si o astfel de lista. Seara frumoasa!

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Targ de cadouri - reduceri bune la carti

Next Article

Iepurașul care voia să adoarmă - o carte revoluționară care îi face pe copii să adoarmă repede

Related Posts

Total
0
Share