fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Dianei: 5 cărţi despre supravieţuire

“Cea mai grea pierdere pe care o poate avea cineva este pierderea de sine.”- Teodor Dume

Pierderea sinelui poate apărea sub forma mai multor “simptome”. Aici se pot încadra, pierderea noţiunii de sănătate în care cu toţii alegem ceva ce conştientizăm că ne poate altera starea de bine, fie că este un stil de viaţă necorespunzător pe plan psihologic, fizic, moral, spiritual sau alegerea unei alimentaţii dăunătoare nouă. Pierderea propriului sine poate apărea şi pe un alt nivel al piramidei lui Maslow în funcţie de nevoile noastre. De aceea, sufletul nostru necesită şi hrană imaterială, pe care o putem doar simţi, la fel cum simţim îmbrăţişarea unei cărţi bune.

Următoarele cărţi prezintă câte ceva despre sănătate şi boală şi mai ales despre modalitatea noastră de a alege cum să supravieţuim.

Vă doresc lectură plăcută!


 “Pierdem trei sferturi din noi înșine în încercarea de a fi ca alți oameni.” – Arthur Schopenhauer

“Refuzaţi să vă provocaţi nefericirea pentru orice” de dr. Albert Ellis

Fiecare dintre noi se simte îngrijorat, într-o măsură mai mică sau mai mare, în legatură cu diverse situaţii care apar zilnic. Suferinţa emoţională pe care acestea o provoacă este de multe ori exagerată. Ea poate fi redusă semnificativ, utilizând tehnicile pe care le veţi găsi în această carte de referinţă. Renumitul terapeut dr. Albert Ellis, creatorul terapiei raţional-emotive şi comportamentale, a arătat ca mânia, anxietatea şi depresia nu sunt doar inutile, ci şi imorale, deoarece atunci când ne creăm singuri motive de îngrijorare sau depresie acţionam împotriva propriei persoane şi suntem nedrepţi cu noi înşine.

Cartea poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia

Tehnicile prezentate vă învaţă:

  • să conştientizaţi pe deplin sentimentele sănătoase şi să le diferenţiaţi de cele nesănătoase
  • să vă controlaţi destinul emoţional
  • să vă refuzaţi convingerile iraţionale
  • să vă rezolvaţi problemele practice, precum şi pe cele emoţionale
  • să vă eliberaţi de sub tirania factorului „trebuie”

… şi vă oferă multe sfaturi înţelepte, practice, din surse autorizate, pentru schimbarea sentimentelor, gândurilor şi comportamentelor autodăunătoare, refuzând să vă provocaţi nefericire pentru orice şi refăcându-vă potenţialul sănătos al unei existenţe fericite.


“Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce ai putea deveni.” – Charles Dickens

 “Cum să nu mori” de dr. Michael Greger

Această carte aduce dovezi ştiinţifice fundamentale referitoare la singura dietă care poate preveni şi inversa majoritatea cauzelor mortalităţii generate de boli.

Adevărul trist este că cei mai mulţi dintre doctori pot trata bolile acute, dar nu şi pe cele cronice (pe care nu ştiu nici măcar cum să le prevină).

Cartea poate fi cumpărată cu reducere de la Libris sau Cartepedia

Cele 15 cauze primare ale mortalităţii premature – boli precum cea cardiovasculară, cancerul, diabetul, Parkinson, hipertensiunea şi altele – răpesc anual viaţa a 1,6 milioane de americani. Acest lucru nu este însă obligatoriu. Urmând sfaturile doctorului Greger, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, tu poţi învăţa ce alimente trebuie să consumi şi ce schimbări ale stilului de viaţă trebuie să introduci în viaţa ta pentru a preveni şi pentru a combate aceste boli, prelungindu-ţi viaţa.

Ai o istorie de cancer la prostată în familie? Renunţă la paharul de lapte şi adaugă nişte seminţe de in la dieta ta, cât mai des. Suferi de hipertensiune? Ceaiul de hibiscus scade tensiunea mai bine decât unul din principalele medicamente pentru hipertensiune, şi asta fără efecte secundare. Ai ficatul bolnav? Cafeaua te poate ajuta să reduci inflamarea acestui organ. Suferi de cancer la sân? Consumul boabelor de soia este asociat cu o prelungire a vieţii în astfel de cazuri. Eşti îngrijorat din cauza bolii cardiovasculare (cauza numărul unu a mortalităţii în Statele Unite)? Treci la o dietă bazată pe alimente integrale de origine vegetală. Există nenumărate dovezi care atestă că această dietă nu numai că previne boala, dar o poate chiar opri şi inversa.

Pe lângă alimentele recomandate pentru tratarea principalelor 15 cauze ale mortalităţii, cartea Cum să nu mori include Lista Celor 12 Alimente Recomandate Zilnic de Dr. Greger, în care vei găsi alimentele şi activităţile pe care merită să le integrezi în rutina ta. Plină de sfaturi uşor de pus în practică şi de indicaţii nutriţionale adeseori surprinzătoare, aceste „ordine ale medicului” sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a duce o viaţă lungă şi sănătoasă.


“Să fii tu însuţi într-o lume care încearcă în mod constant să te facă să devii altcineva este cea mai mare împlinire.” – Ralph Waldo Emerson

“Călătoria către sine – Memoriile unui psihiatru”, de Irvin D. Yalom

Dacă psihoterapia ne dă șansa unei ,,existențe examinate”, atunci volumul autobiografic – Călătoria către sine – al lui Yrvin D. Yalom ne oferă ceva în plus. Imaginea de cealaltă parte a oglinzii, parcursul psihoterapeutului, cu încercările, cu punctele de cotitură, iubirile și îndoielile, dar și momentele de ,,Evrika!”. Yalom se dezvăluie cititorului prin acest demers introspectiv curajos și profund umanist: psihiatrul, asemeni tuturor, traversează aceleași distanțe în drumul către sine.

Cumpără cartea cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia

,,Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea că bătrânețea ar trebui să fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, știu că încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă să amenințe că vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑mă de‑acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care mă bântuie. Simt tot mai mult forțele care mă trag înapoi spre începuturile mele.”Irvin D. Yalom

Citește și recenzia scrisă de Roxana la această carte.

Irvin D. Yalom este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford şi practică psihiatria în San Francisco şi Palo Alto. Împreună cu soţia sa, Marilyn, are patru copii şi şapte nepoţi. Locuieşte în Palo Alto, California.


“Dacă treci prin iad, nu te opri.” – Winston Churchill

“Altfel… şi totuşi Alice”, de Lisa Genova

Premiul Oscar 2015 pentru Cea mai bună actriţă – Julianne Moore, în ecranizarea acestui roman.

Alice Howland se mândreşte cu viaţa pe care a muncit din greu să şi-o construiască.

Cumpără cartea cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia

La cincizeci de ani, ţine prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard, fiind recunoscută internaţional pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soţ cu o carieră strălucită şi trei copii adulţi.
Când începe să devină tot mai dezorientată şi să uite lucruri, un diagnostic cumplit îi schimbă viaţa – şi relaţia cu propria familie şi cu lumea – pentru totdeauna.

Emoţionant şi zguduitor, Altfel… şi totuşi Alice înfăţişează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer şi suferinţa imensă pe care aceasta o provoacă.

După ce citeşti Altfel… şi totuşi Alice, îţi vine să te ridici şi să le spui tuturor: Trebuie să citiţi cartea asta! — The Boston Globe

Orice boală a creierului poartă un stigmat. Nu e ca în cazul bolilor de inimă, să zicem. Ci aici problema eşti tu. — Lisa Genova

În esenţă, este despre a nu te da bătut şi a nu renunţa niciodată. — Wash Westmoreland, regizorul filmului Still Alice

„Alice stătea pe podea, în faţa oglinzii mari din dormitor, şi îşi studia imaginea. Fata din oglindă avea cearcăne adânci şi negre. Pielea i se lăsase, era pătată peste tot şi ridată la colţurile ochilor şi pe frunte. Sprâncenele groase şi asimetrice aveau nevoie de un pensat. Părul ei cârlionţat era în cea mai mare parte negru, dar firele cărunte se vedeau bine. Fata din oglindă arăta urâtă şi bătrână.

Şi-a trecut degetele peste obraji şi frunte, simţindu-şi faţa pe degete şi degetele pe faţă. Asta nu pot să fiu eu. Ce e în neregulă cu faţa mea? I se făcea rău din cauza fetei din oglindă.“  


“Datoria omului este simplă: El trebuie să nu-şi mai lase viaţa să fie un accident nechibzuit.” – Friedrich Nietzsche

“Mica enciclopedie Hygge – reţeta daneză a fericirii”, de Meik Wiking

Mica enciclopedie HYGGE

Despre Danemarca se spune adesea că ar fi cea mai fericită ţară din lume. Aceasta se reduce la un singur lucru: hygge.

Cumpără cartea cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia

„Pentru Hygge există tot felul de definiţii, de la «arta de a crea intimitate», «confort sufletesc» şi «lipsa supărărilor», la «bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine», «starea de confort în prezenţa semenilor» şi, varianta mea preferată, «ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor»…

Afli ce este Hygge atunci când simţi Hygge. Când te ghemuieşti comod pe canapea alături de persoana iubită sau când te bucuri de timpul petrecut cu cei mai apropiaţi prieteni. Hygge sunt acele dimineţi albastre şi limpezi cu lumină perfectă.

Şi cine ar putea să îţi fie un ghid mai bun în lumea Hygge decât Meik Wiking? Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi şi-a petrecut ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal, la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgenţă până la modalitatea în care trebuie să te îmbraci.

Diana Costea
Total
25
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cărți cu care ambasadorii încurajează turismul

Next Article
Marte și Venus se împacă

Marte și Venus se împacă, de Dr. John Gray (Editura Litera, 2019)

Related Posts

Total
25
Share