Astăzi vom poposi pe tărâmul ciocolatei, un paradis irezistibil pentru cei mai mulți dintre noi.
Vom descoperi povestea lui Alin Popescu, fondatorul avocatnet.ro sau vom asculta sfaturile doamnei doctor Diana Artene, prezentate în cartea Dieta cu ciocolată.
Îl vom însoți pe Charlie în Fabrica de ciocolată și, după atâta drum, ne vom lua o pauză meritată pentru a savura o bucată mare de ciocolată.
Lectură învăluită în ciocolată albă, neagră, cremoasă, aerată…
Ciocolata… Un paradis irezistibil
Ciocolata este catifelată, somptuoasă, bogată – o plăcere senzuală și luxoasă. Toată lumea îi iubește mirosul și textura când se topește.
Această carte este o adevărată terapie – pentru autorăsfăț sau ca un cadou special.
“Ciocolata nu cunoaște granițe; vorbește toate limbile; vine în toate mărimile; este înrădăcinată în multe culturi și discipline; și, asemenea Chinei, are o istorie îndelungată. Ea are efect asupra stării de spirit, sănătății și economiei, și face parte din viața noastră din copilărie și până la adânci bătrâneți. Sunt costuri asociate cu ciocolata și este magie. Cineva poate iubi ciocolata, o poate studia. Eu le fac pe amândouă… Ciocolata este atât o industrie, cât și o senzație. Și o bucurie.” (Herman A. Berliner, din „Chocolate: Food of the Gods”)
Charlie și Fabrica de ciocolată, de Roald Dahl
Charlie Bucket este înnebunit după ciocolată. Iar Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume, deschide porțile uimitoarei sale fabrici de ciocolată pentru cinci copii norocoși.
Bomboane care nu se termină niciodată, caramele magice, acadele-lampadar și un râu de ciocolată caldă, încântătoare. Charlie are nevoie de un singur Bilet de Aur și aceste dulciuri minunate ar putea fi toate ale lui.
Totul a început cu Charlie și fabrica de ciocolată, singurul volum de Dahl rătăcit prin bibliotecă. Filmul îmi lăsase o amintire confuză și mai degrabă neplăcută, dar într-o seară am deschis cartea și am citit primele pagini – și nu m-am mai oprit până la final.
Povestea lui Charlie Bucket m-a transportat mai întâi într-o cămăruță sărăcăcioasă, unde un băiețel stă de vorbă cu patru bunici înghesuiți într-un singur pat, apoi în mirobolantul univers al fabricii lui Willy Wonka, unde inventivitatea lui Dahl m-a aruncat pe un carusel dement. M-am înduioșat până la lacrimi și am râs în hohote. Am fost vrăjită. – Ema Cojocaru
Dieta cu ciocolată, de Dr. Diana Artene
Această carte este potrivită pentru tine dacă:
– Vrei să mănânci ceea ce îți place fără grija apăsătoare și constantă a kilogramelor extra;
– Ai urmat atâtea diete de-a lungul vieții, încât ai alergie și la cuvântul „dietă”;
– Vrei să înveți să-ți construiești propria dietă sănătoasă și ușor de urmat;
– Îți dorești să înțelegi mecanismul din spatele deciziilor alimentare greșite, care cauzează creșterea în greutate;
– Vrei să profiți de beneficiile unei vieți sănătoase fără kilogramele în plus care duc la apariția bolilor;
– Nu vrei să mai depinzi de nutriționiști sau de trendurile în diete, ci vrei o dietă personalizată special pentru tine;
– Îți dorești să poți mânca și ciocolată, chiar dacă vrei să scapi de kilogramele suplimentare.
Știi care sunt diferențele dintre persoanele care pot mânca orice doresc fără să se îngrașe si cele care se îngrașă și bând apă? Mecanismele responsabile pentru aceste diferențe sunt:
– Rezistența la insulină – care îți încetinește metabolismul de fiecare dată când te înfometezi sau când te supraalimentezi;
– Rezistența la leptină – care îți scade capacitatea de percepţie a sațietății, creându-ți o senzație de foame cvasicontinuă, chiar și la puțin timp după ce ai mâncat;
– Rezistența la dopamină – care îți scade capacitatea de percepție a plăcerii de a mânca, determinându-te neurofiziologic să mănânci mai mult.
Marele complot al ciocolatei, de Chris Callaghan
Jelly și familia ei iubesc ciocolata. Într-o zi însă, nenorocirea se abate asupra simpaticilor amatori de dulciuri: rezerva de ciocolată s-a terminat. Jelly este distrusă, dar nu vrea să lase lucrurile în voia sorții, așa că pornește o investigație pe cont propriu.
Fragment din volumul “Marele complot al ciocolatei” de Chris Callaghan:
„- Da-dar, bâigui Jelly, dându-și seama că nu mai era o simplă discuție la televizor, ci lucrurile se întâmplau cu adevărat. Dar avem cea mai multă ciocolată din lume, aici în Chompton. Avem Big Choc Lot.
- Ei, bine, nimic din ce se vinde acolo nu mai există în supermarketul meu, asta-i clar. Parcă ar fi o invazie de lăcuste care merg dintr-un magazin la altul în goana după ciocolată! Se cumpără compulsiv! Am auzit chiar că spitalul este plin de oameni care au mâncat prea multă ciocolată. Ei o numesc lota-cioca-lita.”
Totul pe o ciocolată cu rom sau cum am trăit povestea fondării avocatnet.ro, de Alin Popescu
În 2010 am trăit o perioadă în care mi-am dorit în fiecare zi o ciocolată Rom. Nu țineam nici o cură de slăbire și nici nu mă tratam pentru diabet. Pur și simplu nu-mi permiteam să plătesc un leu pentru ciocolata respectivă.
Eram un om destul de cunoscut pe internet, fondasem un proiect de succes, unul pe care alții îl credeau plin de bani, dar nu-mi permiteam ciocolata respectivă pentru că în acel moment compania mea trebuia să-și tragă cu grijă toți banii pentru a merge mai departe prin criză.
AVOCATNET.RO este o comunitate care explică legislația pe înțelesul tuturor românilor. Este descrierea simplă care se poate da proiectului pe care l-am fondat în urmă cu peste 15 ani. […] Viitorul? Câtă vreme vom construi durabil, viitorul nu are de ce să nu fie promițător. – Alin Popescu
Fragment din volum:
“Bine ai venit. Stai jos. Vrei ceva de băut?
Antreprenoriatul e cam ca mersul în avion. Uneori te zguduie, alteori e lin ca vântul. Primești mâncare, băutură, dar trebuie să fi făcut rost de bani înainte să le poți plăti. Deși pare foarte sigur când te sui în el, câteodată mai și cazi. Și, mai presus de orice, te poți bucura oricând de priveliște. În fond, câți oameni au ajuns cu adevărat deasupra norilor? Acolo, sus, aproape că nu mai contează nici pericolul și nici grijile. Doar ești stăpânul lumii. Mă rog, un stăpân legat de scaun, dar ce mai contează?”
Ciocolata. 50 de rețete simple
Ah, ciocolata! Neagră, cu lapte, albă, cu umplutură de vanilie sau cu extract de cafea; cu fructe uscate sau cu lichior; combinată cu căpșune sau cu portocale…sigur nu există ceva mai tentant, mai plăcut și mai reconfortabil!
Această carte vă prezintă 50 de rețete propuse de ACADEMIA BARILLA, ambasadorul gastronomiei italiene în întreaga lume!
Războiul ciocolatei, de Robert Cormier
Să îndrăznesc să tulbur universul? Este întrebarea pe care Jerry Renault o vede în fiecare zi, pe un afiș lipit în dulapul său de la școală. Fără să înțeleagă prea bine ce înseamnă asta, va fi totuși pus în situația de a tulbura dacă nu universul, cel puțin microuniversul în care învață, liceul Trinity.
Pornind de la un fapt aparent inofensiv, refuzul de a participa la vânzarea anuală de ciocolată organizată de școală, Jerry va stârni un război din care va fi greu la final să va dați seama care este linia de demarcație dintre învinși și învingători.
Considerat unul dintre cele mai bune, dar și controversate romane pentru tineri, din toate timpurile, aflându-se pe locul 5 în topul celor mai frecvent interzise cărți de peste ocean, Războiul ciocolatei reușește să ofere o imagine zguduitoare a vieții într-un liceu conservator.