fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Luna şi doi bani jumate, de W. Somerset Maugham

Un englez aşezat, agent de bursă cât se poate de familiarizat cu moneda de şase pence („doi bani jumate”), este bântuit de dorinţa de… a „lua luna de pe cer”: vrea să picteze până la epuizare totală. Cum împacă aceste două laturi ale aceluiaşi om într-o poveste care a răzbit în timp un scriitor ce a fost şi agent secret în viaţa reală? Prin crearea personajului Strickland şi plecând de la reperele biografice ale lui Paul Gauguin.

  • Luna şi doi bani jumateCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Top 10+
  • Traducator: Andrei Bantas
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 106×180
  • Numar pagini: 248
  • ISBN: 978-973-46-3489-7

Aşadar, Strickland devine „egoistul perfect” care îşi abandonează familia şi liniştita viaţă londoneză pentru a pleca în Tahiti să-şi urmeze arta. Insensibil, brutal, necomunicativ, aderent la un mediu neconvenţional, Strickland este în acest fel cât de „nebritanic” se poate. Maugham urmează în carte căile misterioase ale devenirii cu orice preţ, ale accederii în glorie postumă fără a privi la costurile incluse. De altfel, celebrul autor îl şi tratează pe personajul său – care este „plecat” dintr-unul real – cu tot respectul… ironic de care este capabil. Fără să insiste prea mult asupra formei, Maugham trasează în tuşe groase fondul – faptul că după 17 ani de căsnicie, un artist în devenire dezertează de la îndatoririle sale sociale pentru a urma o himeră ce-i aduce nemurirea cu preţul mizeriei celor dragi. Pe parcurs intervin, fireşte, privaţiunile, munca înverşunată, accente de sălbăticie sexuală, apoi moartea unui artist, orb şi lepros, care nu a mai părăsit niciodată Tahiti.

Maugham propune dilema unui om care judecă singur, iniţial, că arta sa este mai mare decât restul. A reuşit scriitorul să convingă, înfăţişându-l pe Strickland, că „a dori luna” merită orice sacrificiu (personal sau al celor apropiaţi)? Sau nici măcar nu şi-a propus asta, dovedind că este în căutarea forţei existenţei, în orice formă ar veni?

Luna şi doi bani jumate este o carte clasică, mai ales prin curajul unui scriitor altfel capabil de a crea personaje şi povestiri cu certe accente realiste, de a se apropia de unul dintre misterele naturii umane: arta. Ce „mână în luptă” un artist? Este atitudinea sa de respingere a convenineţelor o reflexie a brutalităţii interioare sau o reacţie de apărare a unei viziuni căreia nu i-a venit vremea să fie pe deplin înţeleasă? Este Strickland întruchiparea unui visător genial, capabil de a suferi în numele unei vocaţii sau doar un egoist care „îşi întoarce viaţa” pentru „toana” de a fi liber de constrângerile vieţii occidentale, cu nesfârşitele ei seturi de reguli? Cu o deplină stăpânire a mijloacelor stilistice şi cu o simplitate a naraţiunii care îi reflectă pe deplin talentul, Maugham abordează o ecuaţie umană uriaşă fără a avea pretenţia de a duce calculul la bun sfârşit…

Luna şi doi bani jumate, de W. Somerset Maugham se gaseste cu pret redus aici: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Epoca de fier, de J. M. Coetzee (Editura Humanitas)

Next Article

Pe strada Jamaica, de Samantha Young (Editura Trei)

Related Posts

Total
0
Share