Cea de-a doua soţie a revoluţionarului de legendă Ernesto „Che” Guevara, Aleida March, povesteşte într-o manieră emoţionantă drumul propriu de la o fată de provincie cam naivă, îndrăgostită de romane siropoase, la luptătoarea de gherilă împotriva lui Bolivar şi marea iubire pentru Che care aveau să-i definească cea mai mare parte a destinului.
Prima lor întâlnire s-a petrecut în munţii Escambrai şi include un transport de bani în corsajul tinerei. În timp ce eroul îi spunea că o bănuieşte că este trimisă pentru a-l spiona, fata îi simţea din plin „privirea pătrunzătoare” şi devenea intrigată de rebel. Nu a trecut mult timp şi neîmblânzitul luptător îi cânta serenade şi îi compunea poezii pe care i le recita între două tiruri, pe câmpurile de bătălie cu sistemul.
Departe de a fi o carte uşurică şi romanţată, „Mărturisiri” face un portret de o mare acuitate unui personaj în jurul căruia a plutit mereu un abur de legendă. Spre deosebire de multe alte lucrări care se apropie de biografia lui Che, aceasta oferă o perspectivă corectă din imediata apropiere a eroului, creionându-l în tuşe reale şi reliefându-i personalitatea cu mult umor. Aşa aflăm că, precum noi toţi, Che avea defecte omeneşti pe care le contrabalansa cu o voinţă de fier şi cu o credinţă de nezdruncinat în visul lui. Este o abordare care îl apropie de oamenii de rând mai mult decât ridicatul în slăvi, pentru că, nu-i aşa, câţi dintre noi nu depăşim defecte personale în fiecare zi, punând mai presus, în nopţi nedormite, un proiect pentru copii abandonaţi şi câţi nu ne mobilizăm voinţa interioară pentru a reînvăţa să mergem după un accident?
Pe de altă parte, cartea este şi o oglindă a celor din jurul lui Che, după principiul „un lider valoros este acela care are o echipă valoroasă”. Aşadar, este şi o poveste proprie, a rolului autoarei în tot ce s-a petrecut în acei ani. Puterea şi curajul femeii nu reies doar din capacitatea extraordinară de a creşte patru copii fără tată (şi ai lui Che, pe deasupra!), ci şi aportul ei crucial la înfiinţarea forţei de mai târziu Federaţia Femeilor Cubaneze, devenită cel mai mare ONG din America latină. Nicio altă organizaţie nu a făcut mai mult pentru accentuarea şi repunerea în drepturi a femeilor din Cuba. Aleida este şi astăzi director al Centrului de studii „Che Guevara” din Santa Clara.
„Mărturisiri” este de asemenea o cronică a timpului în care s-au petrecut evenimente istorice decisive, ilustrând calităţile de lider ale lui Che. Corespondenţa dintre acesta şi Fidel Castro reflectă pe deplin întreaga gândire a lui Che, care trecea de graniţele ţării sale, având alură regională. Între eforturile de a-şi „exporta” revoluţia, Che nu uită să trimită scrisori de dragoste femeii pe care o iubeşte. Într-una dintre ele, Che declară, înfiorător de vizionar: „M-aş putea descompune în iarbă, dar la fel de bine aş putea fi expus lumii întregi”.
Ansamblul volumului este completat de imagini fotografice rarissime din albume de familie, publicate aici în premieră. „Cu riscul de a părea ridicol, cred că un revoluţionar este mânat de un puternic sentiment de iubire. Este imposibil de imaginat o asemenea activitate în lipsa acestui sentiment. Vom continua împreună până când drumul va dispărea”, spunea cândva un om care a câştigat cu greu şi a pierdut cu eleganţă: Che Guevara.
Cartea Mărturisiri. Viaţa mea alături de Che, de Aleida March poate fi cumpărată online de la Elefant, Libris sau eMAG.