fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mecanismele globalizarii, de Joseph Stiglitz

Laureatul Nobel Joseph Stiglitz poate provoca, poate genera aprobare sau stârni controverse, dar niciodată nu lasă cititorul indiferent. Şi este foarte bine că există şi autori graţie cărora ştim să le explicăm copiilor noştri în vorbe nu foarte savante, dar cu atât mai pilduitoare, despre mersul lumii. Pentru că asta face Stiglitz în foarte importantul volum Mecanismele globalizarii: ne arată ce putem învăţa pentru a şti şi ce am făcut greşit, ca generaţie, pentru a putea preveni.

joseph-stiglitz-mecanismele-globalizarii

Poate ar fi simplu ca Mecanismele globalizarii să fie o lectură direcţionată spre cei interesaţi de dezvoltare economică, politici publice, economie politică şi palierul decident din organizaţiile internaţionale de tot felul. Dar aceasta este o abordare simplistă, care ne-ar putea priva de sfaturi preţioase din partea unui cunoscător. Şi asta pentru că Mecanismele globalizarii are o parte de memorii, una de experienţă şi analiză personală, este şi manifest şi semnal de alarmă.
În partea cu amintiri, cartea descrie sosirea autorului la Washington şi motivele pentru care acest lucru nu i-a fost pe plac: politica este aici „sportul principal” şi ideologia „bate” dezbaterea intelectuală. Nu a fost respectat, nu a fost ascultat de cei aflaţi la nivel înalt, sfaturile sale au rămas vorbe în vânt. Lăsând deoparte frustrările de moment ale omului care ştia ce vorbeşte, odată cu lectura acestei cărţi ne putem întreba, poate, „ce-ar fi fost dacă…”.

Cartea este foarte puternică şi din perspectiva de manifest. Nu este nevoie să fim de acord cu autorul pentru a concluziona că a pus mereu probleme ce merită discutate la modul cel mai serios. Însuşi volumul de faţă a generat asemenea discuţii, până într-acolo încât unele politici publice au fost (sau vor fi, poate) revizuite.

Trecând pasager peste felul agresiv, uneori de-a dreptul jignitor, în care Mecanismele globalizarii vorbeşte despre practicile şi personalul Fondului Monetar Internaţional, vom puncta însuşirea de manual a cărţii lui Stiglitz. Mai exact, este foarte relevantă pecepţia lui asupra bilelor albe şi celor negre ale globalizării. În categoria celor dintâi intră faptul că globalizarea poate fi un lucru pozitiv dacă „statele o îmbrăţişează în termenii specifici fiecăruia”, ţinând cont de propria cultură, istorie, tradiţie. Dimpotrivă, aplicarea ei „pe nemestecate”, prin copiere, nu generează decât neajunsuri, instabilitate, vulnerabilitate în faţa şocurilor externe. După argumentaţie, concluzia: globalizarea nu a fost un proces implementat corect şi pornit de la bune intenţii, ci a fost aplicată în ordinea greşită, în prea mare viteză, folosindu-se, de către cei care au impus-o, analize economice eronate.

Stiglitz poate fi acuzat de exagerare, de abordări simpliste, de tendinţa de a vedea mega-conspiraţii la nivelul marilor puteri şi, mai ales, poate fi acuzat de faptul că nu pare să propună ceva mai bun în loc, ci doar eventual metode care, dacă ar fi fost implementate de la început, nu ar fi generat atâta frustrare în lumea globalizată; mai precis, o îndulcire a unei pilule amare. Pe de altă parte, însă, Stiglitz spune „pe numele mic” şi fără perdeaua ipocriziei sau a slugărniciei unor entităţi cărora mari decidenţi ai lumii, şefi de state şi de guverne le vorbesc la persoana a doua plural. Această îndrăzneală pe care opiniile partizane o numesc exagerare poate fi o binevenită ridicare de perdea din faţa ochilor celor guvernaţi.

Cartea Mecanismele globalizarii, de Joseph Stiglitz poate fi gasita la Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carrie, de Stephen King

Next Article

Top cele mai vandute rechizite la inceput de campanie Back to school

Related Posts

Total
2
Share